• condamnată, deja, la un an de închisoare, fostul vicepreşedinte al Sucursalei Brăila a AAD CAR “Expresul CFR” Bucureşti, Maria Mariana Telegraf, a fost din nou trimisă în judecată • împotriva brăilencei au fost înregistrate 48 de plângeri penale, prejudiciul iniţial depăşind 117.000 lei • Telegraf nu a putut fi audiată, pentru că este plecată în Italia
Fraudă de peste un miliard de lei vechi la AAD CAR “Expresul CFR” Bucureşti – Sucursala Brăila.
Prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, a dispus, zilele acestea, trimiterea în judecată a inculpatei Maria Mariana Telegraf, în vârstă de 61 de ani, pensionară, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit procurorului Fănel Mihalcea, în perioada 1 ianuarie 2008 – 15 decembrie 2010, în calitate de vicepreşedinte al Sucursalei Brăila a AAD CAR “Expresul CFR” Bucureşti, inculpata Telegraf şi-a însuşit din gestiune, prin falsificarea repetată a unor chitanţe şi contracte de împrumut, suma totală de 105.289,92 lei.
Ancheta în dosarul “Telegraf” a început încă din anul 2012, la Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Brăila fiind înregistrate nu mai puţin de 48 de plângeri penale pe numele inculpatei Maria Mariana Telegraf şi a suspectei Florica Roman, vicepreşedinte, respectiv preşedinte al Sucursalei Brăila a AAD CAR “Expresul CFR” Bucureşti. Cercetările au fost finalizate, într-o primă fază, în ianuarie 2015, iar dosarul penal a fost trimis instanţei de fond a Judecătoriei Brăila, spre soluţionare. Tot atunci, Maria Telegraf a fost trimisă în judecată pentru delapidarea unei sume de 28.000 lei, în condiţiile în care prejudiciul total era de 117.694 lei. Până la acea dată, anchetatorii reuşiseră să probeze faptele reclamate în doar şapte plângeri penale. Pentru celelalte 41 de plângeri penale, s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor.
În decembrie 2015, Maria Mariana Telegraf a fost condamnată la 1 an de închisoare, pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, sentinţa rămânând definitivă prin neapelare, la sfârşitul anului trecut.
În ceea ce o priveşte pe Florica Roman, fosta preşedintă a CAR-ului, procurorii au dispus clasarea cauzei, pentru că din materialul probator nu rezultă că ar fi săvârşit vreo infracţiune. Totodată, pe parcursul urmăririi penale, Telegraf şi Roman au acoperit o parte din prejudiciul iniţial creat CAR “Expresul CFR”, rămânând neachitată suma de 82.389 lei.
Potrivit procurorului care s-a ocupat de caz, AAD CAR “Expresul CFR” Bucureşti este o asociaţie non-profit care are ca scop acordarea de ajutoare de deces, împrumuturi CAR şi ajutoare sociale pentru membrii săi. Maria Telegraf a ocupat funcţia de vicepreşedinte al sucursalei Brăila în perioada 2002 – 2011, iar ulterior a fost pusă sub urmărire penală.
La data de 11 mai 2015, CAR “Expresul CFR” Bucureşti le comunica anchetatorilor că prejudiciul pus pe seama fostului vicepreşedinte Maria Mariana Telegraf era de 105.280, 92 lei. Telegraf nu a putut fi audiată, pentru că este plecată de câţiva ani la muncă în Italia.