De o săptămână, vremea este mai rece decât normalul acestei perioade, însă în cele mai multe şcoli din Brăila nu se dă căldură. Chiar şi la "Bălcescu" şi la Liceul de Artă, ieri, caloriferele erau reci, deşi cele două şcoli au centrală proprie. Directorul adjunct al colegiului, Ovidiu Pintiliescu, a spus că în clase este mai rece dimineaţa, dar se mai încălzeşte pe parcurs. Oricum, s-au făcut toate demersurile pentru furnizarea căldurii, iar de azi în clase va fi cald. Nici cei de la "Murgoci" nu au avut căldură în aceste zile friguroase. Şcoala încă mai are ceva datorii la CET, de anul trecut, situaţie cu care se confruntă pentru prima dată. "Problema este că CET-ul nu poate da căldură numai câteva ore pe zi, iar dacă dă la minim tot plătim cam jumătate sau trei sferturi dintr-o factură obişnuită. Nu este rentabil. Probabil din noiembrie vom avea căldură, după ce şi Primăria va achita restanţele la CET", a spus contabilul şef al instituţiei, Florica Neta. În urmă cu câţiva ani instituţia a vrut să îşi monteze centrală proprie, dar nu li s-a aprobat retragerea de la CET din motive tehnice.
Şi Şcoala "Caragiale" primeşte căldură de la CET, însă, deocamdată, nu a cerut. "Pe 15 octombrie încep reviziile şi de la 1 noiembrie ne dau căldură. Noi avem geamuri termopan, izolatoare, şi, sincer, acum nu este nevoie de căldură. Mai avem de plată la CET factura pentru ultima lună, dar nu suntem stresaţi de asta. Eu m-am gândit să ne instalăm o centrală proprie, pentru că din ce am aflat de la colegi costurile se reduc la jumătate, dar noi suntem consideraţi şcoală tânără şi nu am primit bani pentru investiţii mai mici, darămite pentru o centrală proprie, aşa că nu am făcut niciun demers concret", a explicat directorul Valeriu Rusu.
Datoriile şcolilor către CET - 766.000 de lei
Nici la "Edmond Nicolau", racordat tot la CET, nu a început furnizarea căldurii. Directorul Ramona Chiper a spus că de obicei prin noiembrie se va da căldură, mai ales că mai au încă o datorie la CET de anul trecut, de 104.000 lei, când s-a micşorat bugetul. "Noi avem în cămin acum 154 de copii şi ne străduim să le asigurăm apă caldă, condiţii bune de trai, mai ales că o parte dintre ei sunt în programul claselor de excelenţă şi sunt mici. Chiar dacă avem datorii trebuie să primim căldură", spune directorul Ramona Chiper. Aceeaşi situaţie şi la "Neniţescu". Directorul Mioara Gurău a explicat că nici nu a cerut încă să le se dea căldură pentru că în clase este bine. Mai rece este pe holuri şi în sălile mari, dar orele se pot desfăşura normal. "Ne-am gândit să ne instalăm şi un sistem propriu de încălzire. Am făcut nişte calcule şi cu tot bugetul dintr-o iarnă ne-am putea instala centrale în toate cele trei corpuri de clădire. Chiar mă gândesc la un sistem ecologic de încălzire, dar să vedem cât va costa investiţia. La CET, în lunile de iarnă ne costă şi 80.000 de lei căldura. Este foarte mult, pentru că noi avem contor la centrala de cartier şi practic de acolo şi până în şcoală sunt pierderi pe care le plătim noi şi nu ne convine. Ar trebui să plătim cât consumăm. În plus, am prins unele persoane racordate fraudulos la conducta noastră, aşa că cel mai bine ar fi să avem sistemul nostru de încălzire", a explicat directorul Mioara Gurău.
La Şcoala "Nedelcu Chercea", copiii au deja căldură, iar la "Gh. Naum" urmează să se dea de săptămâna viitoare.
Şi în grădiniţe se furnizează deja căldură. La Grădiniţa nr. 37 se dau trei ore dimineaţa şi trei după-amiaza, astfel încât copiii să nu stea în frig.
Reprezentanţii CET au precizat că instituţiile de învăţământ vor primi căldură indiferent dacă înregistrează sau nu datorii la plata facturilor de energie termică. Tot ce au de făcut este să adreseze o cerere către operatorul de termoficare. La nivelul oraşului datoriile şcolilor către CET sunt de aproximativ 514.000 lei, plus 252.000 lei penalităţi, de unde rezultă un total de 766.000 de lei, ceea ce nu este mult, au apreciat reprezentanţii CET.