Şcolile se bat pe elevii de clasa a V-a | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şcolile se bat pe elevii de clasa a V-a

Noua Lege a Educaţiei, care prevede mutarea clasei a IX-a la gimnaziu, a determinat colegiile din oraş să înfiinţeze câte două clase a V-a din toamna acestui an, deşi nu se ştie exact de când se va face schimbarea amintită. Motivele acestei decizii sunt similare la cele două colegii: "Suntem prestatori de servicii şi dacă avem servicii de calitate avem şi cereri. Iar dacă avem cereri şi putem, de ce să nu formăm două clase? Mai ales că am avut de unde să alegem, pentru o singură clasă ar fi fost o concurenţă de 2,5 pe loc. Am luat decizia de a forma două clase, am făcut toţi paşii birocratici în acest sens. Am solicitat şi a doua clasă gândindu-ne că de la anul s-ar putea să nu mai avem clasa a IX-a", a explicat directorul Viorica Moşescu de la Colegiul "Murgoci". Acum patru ani, instituţia a luat decizia de a forma tot două clase şi rezultatele nu au fost foarte bune, însă conducerea şcolii spune că acum este altă situaţie, pentru că au avut de unde alege, chiar au respins elevi, deci calitatea celor selectaţi va fi foarte bună.

La Colegiul "Bălcescu" aceeaşi situaţie, au fost acceptaţi în clasa a V-a 58 de elevi, adică se vor forma tot două clase. "Dacă tot se discută că de la anul s-ar putea să nu mai avem clasa a IX-a, ne-am gândit să facem două clase a V-a, mai ales că întotdeauna cei respinşi erau supăraţi, mergeau la alte licee şi de ce să nu rămână la noi? Noi am vrut şi anul trecut să facem două clase, dar am renunţat pentru că am avut o clasă de a IX-a în plus. Acum am făcut două de-a V-a", a explicat prof. Carmen Botea, directorul Colegiului "Bălcescu". Şi aici în planul de şcolarizare au fost propuse două clase şi apoi aprobate amândouă.

Faptul că cele două colegii au făcut două clase de-a V-a a dat peste cap planurile altor instituţii. La "Iorga" se face o clasă a V-a, dar mai sunt încă două locuri libere, iar la "Cerna" există aceeaşi intenţie şi încă se mai fac înscrieri. Directorii celor două licee îşi dau seama că ei sunt în pericol de a nu mai face clasele pentru că au făcut colegiile câte două, dar au preferat să nu comenteze situaţia. Afectate au fost şi şcolile generale care s-au trezit că le pleacă tocmai elevii cei mai buni. "La noi e cumplit. Bălcescu şi Murgoci ne-au luat aproape 30 de copii. La noi vor învăţa două clase de gimnaziu dimineaţa, dar nu am putut convinge părinţii să-şi lase aici copiii. În felul acesta cred că se va desfiinţa Şcoala «Ion Creangă»", a spus supărat directorul Victor Buzea, refuzând să mai facă alte comentarii. Copiii au plecat la colegii şi de la Şcoala "Mihai Eminescu", însă ceva mai puţini. Şi aici o clasă compactă de-a V-a, cea mai bună din şcoală, va învăţa de dimineaţă.

Perspectiva unui învăţământ liceal de numai trei ani a determinat liceele să înfiinţeze clase a V-a încă de acum aproape zece ani, când s-a discutat prima dată această variantă. În timp, numărul de profesori titulari ai liceelor a crescut, iar posibilitatea ca mulţi dintre ei să rămână fără ore din toamna anului viitor i-a determinat să ia decizia creşterii numărului de clase a V-a. În acest context, concurenţa dintre şcoli devine din ce în ce mai puternică, iar profesorii, de la toate instituţiile de învăţământ, vor fi nevoiţi să facă eforturi pentru a atrage elevii, pentru că bugetul şcolii depinde de numărul de elevi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro