Şcolile profesionale de trei ani revin în sistemul de învăţământ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şcolile profesionale de trei ani revin în sistemul de învăţământ

Şcolile profesionale se resuscitează foarte serios în sistemul de învăţământ. În afara faptului că se menţine posibilitatea ca elevii ce termină clasa a IX-a să urmeze o şcoală profesională de doi ani, liceele mai pot propune pentru elevii care au terminat opt clase învăţământ profesional cu frecvenţă de trei ani, când copiii vor primi burse profesionale, care în acest moment au o valoare de 200 de lei lunar. "Am sesizat faptul că această sumă nu este suficientă pentru ca un elev fără posibilităţi materiale să îşi plătească în oraş cazarea şi masa la cămin. De aceea am adus problema în atenţia ministerului Educaţiei şi avem promisiuni că se vor căuta soluţii pentru ca problemele să se regleze. De asemenea, vom căuta şi alte soluţii, să avem sprijinul agenţilor economici sau să obţinem finanţări prin proiecte europene", a explicat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu. 

Deocamdată, colegiile tehnice şi liceele tehnologice au transmis Inspectoratului Şcolar propunerile de clase pentru şcolile profesionale, atât pentru viitoarele clase a IX-a, cât şi pentru viitoarele clase a X-a. Ca noutate faţă de anii trecuţi, ministerul Educaţiei impune prin noua metodologie de înfiinţare a şcolilor profesionale existenţa unui contract-cadru cu operatorii economici sau cu instituţiile publice, care să asigure un mediu adecvat pentru practică. "La finalul celor trei ani de studii elevii pot obţine, în urma unui examen, un certificat profesional, dar se pot înscrie şi în clasa a XI-a pentru a termina liceul. În acest moment există în şcoli contracte-cadru pentru fiecare specializare propusă cu unul sau chiar mai mulţi agenţi economici, în funcţie de puterea acestora de a oferi bază de practică. La final, aceşti agenţi economici vor selecta dintre absolvenţi pe cei care corespund cel mai bine necesităţilor lor de producţie, astfel încât mulţi dintre absolvenţii de şcoală profesională vor avea o slujbă la agentul economic unde au făcut practică. În plus, agenţii economici vor putea oferi burse sau diverse tichete cadou", a mai explicat inspectorul general Iulian Danielescu.

Şcoli profesionale pentru tâmplari, marinari, izolatori în construcţii sau horticultori

La nivelul judeţului Brăila, în proiectul planului de şcolarizare pentru învăţământul profesional figurează 10 unităţi cu 17 clase a IX-a şi 13 a X-a. Câteva colegii şi licee vin cu propuneri foarte interesante, în acord cu cererea de pe piaţa muncii şi cu baza lor materială. Este important ca şcolile să aibă o bază materială consistentă şi profesori calificaţi pentru că ponderea practicii creşte din primul an, când este de 20% din totalul orelor, până la peste 70% în anul trei de şcoală profesională.
La Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", cu tradiţie în domeniul construcţiilor şi confecţiilor, s-a propus o clasă a IX-a de izolatori în construcţii, iar la clasa a X-a s-au propus patru clase cu specializările: instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, brutar-patiser, confecţioner produse textile şi ospătar. La Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" s-au propus două clase a IX-a, una pentru specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi alta de tâmplar universal. La Liceul Tehnologic "Gh. K. Constantinescu" se va forma o clasă a IX-a specializarea horticultor. Multe şanse să-şi găsească un loc de muncă au şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", a cărui colaborare cu Şantierul Naval este de notorietate. Această unitate de învăţământ a propus trei clase a IX-a cu specializările: lăcătuş construcţii navale, sudor şi mecanic auto, iar la clasa a X-a s-au propus două clase cu specializările sudor şi mecanic auto. La "Istrati" a apărut o propunere care lipsea de multă vreme, o clasă a IX-a cu specializarea marinar, elevii urmând să facă practică pe nava "Borcea" a Inspectoratului Şcolar. S-a mai propus şi o clasă de mecanici auto. La clasa a X-a este în proiect o singură clasă de mecanici auto.
La Colegiul Economic "Ion Ghica", din propunerile pentru planul de şcolarizare fac parte două clase a IX-a, cu specializările: comerciant vânzător - o clasă, ospătar - 0,5 clase şi bucătar - 0,5 clase, iar pentru clasa a X-a s-a propus o clasă cu două specializări, recepţioner distribuitor şi cofetar-patiser.
Liceul Tehnologic "Brâncoveanu" propune trei clase pentru elevii care vor intra într-a IX-a, cu specializările: lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, frigotehnist şi croitor după comandă, iar pentru elevii din clasa a X-a s-au propus tot trei clase, cu aceleaşi specializări.
Colegiul "C. D. Neniţescu propune formarea la clasa a IX-a de specialişti: mecanici auto, electricieni joasă tensiune şi brutari patiseri, iar elevii care vor intra în clasa a X-a vor putea opta pentru specializările: mecanic auto şi brutar-patiser.
Din cele trei licee tehnologice din judeţ numai două au clase de învăţământ profesional, Liceul Tehnologic Însurăţei - două clase a X-a cu specializările: electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi comerciant vânzător, şi Liceul Tehnologic "Vâlsan" Făurei, unde se va forma o clasă a X-a de lăcătuşi construcţii metalice şi utilaj tehnologic.

Admiterea la şcoala profesională înainte de admiterea la liceu

Pot fi admişi în clasa IX-a elevii care au promovat clasa a VIII-a în anul curent sau în anii anteriori, pe baza mediei de admitere, calculată din media de la evaluarea naţională - 75% şi media din cei patru ani de gimnaziu - 25%. Dacă vor fi depuse mai multe dosare decât candidaţi se va organiza o probă de admitere suplimentară la o disciplină studiată în clasa a VIII-a, iar media de admitere în acest caz va fi formată 70% din media de admitere calculată anterior şi 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învăţământ. În cazul în care agentul economic doreşte, se poate organiza înainte de admitere şi o preselecţie, la care rezultatul va fi "admis" sau "respins". Cei respinşi se vor putea reorienta către alte şcoli care au alte specializări sau similare. Înscrierile se fac direct la şcolile care au în oferta educaţională clasele respective şi au loc înainte de admiterea la liceu. Candidatul poate opta pentru mai multe specializări în ordinea preferinţelor exprimate în fişa specială de înscriere.
Urmează ca în perioada 7 - 21 februarie şcolile, împreună cu agenţii economici parteneri, să stabilească dacă fac sau nu preselecţie şi să elaboreze procedura de preselecţie şi procedura de admitere, care vor fi avizate de Inspectoratul Şcolar. Acestea vor fi anunţate public în perioada 24 - 28 februarie. La începutul lunii aprilie, 7 - 11, se va organiza acţiunea "Săptămâna meseriilor", în cadrul căreia se vor promova clasele de învăţământ profesional şi tehnic, şi se vor consilia toţi elevii în privinţa opţiunilor după clasa a VIII-a. Oferta concretă de şcolarizare a fiecărei unităţi va fi făcută publică pe 1 mai, în perioada 7 - 18 mai urmând să fie organizat şi un Târg al ofertelor educaţionale. Înscrierea candidaţilor la şcolile profesionale se va face în zilele de 26 şi 27 mai, pe 28 mai urmând să se afişeze listele cu elevii înscrişi. Preselecţia se va putea face în zilele de 29 - 30 mai, iar proba suplimentară de admitere se va putea da pe 10 iunie, ora 9.00, la sediul unităţilor de învăţământ care o organizează, dacă numărul de candidaţi este mai mare decât numărul de locuri. Rezultatele finale ale probei se afişează pe 16 iunie, iar pe 3 iulie se realizează la nivelul unităţilor de învăţământ listele cu candidaţii admişi. Depunerea dosarelor se va realiza în perioada 5 - 6 iulie, iar pe 7 iulie se afişează locurile rămase, dacă mai sunt. Elevii care nu vor fi mulţumiţi de locul obţinut la admiterea la liceu sau care nu s-au înscris în prima etapă nici la liceu, nici la o şcoală profesională, vor putea face acest lucru în etapa a doua sau a treia a admiterii în şcolile profesionale, etape ce se vor derula în perioadele 25 iulie - 9 august sau 25 august - 8 septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro