• inspectorul şcolar general Viorel Botea a explicat pe scurt situaţia privind pregătirile şcolilor pentru perioada 2-12 iunie, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a CJ Brăila • acesta a oferit răspunsuri, ca urmare a unei rugăminţi venite din partea consilierului judeţean PSD Brăila, Viorel Mortu • Botea a precizat că oricine vrea să verifice pregătirile făcute de unităţile de învăţământ în contextul pandemiei COVID-19 şi a revenirii unora dintre elevi la cursuri, poate consulta pagina de Facebook a Inspectoratului, unde sunt postate fotografii de către fiecare şcoală
Viorel Botea, inspectorul şcolar general al judeţului Brăila, a dat asigurări pentru membrii Consiliului Judeţean că elevii care vor reveni la şcoală în perioada 2-12 iunie, nu au de ce să se teamă. Pe scurt, consilierul judeţean PSD Brăila, prof. Viorel Mortu a solicitat mai multe lămuriri de la colegul său Botea (consilier judeţean PMP), în legătură cu nivelul pregătirii şcolilor din judeţul nostru pentru revenirea elevilor care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.
“Aş vrea să fiţi de acord, să îl rugăm pe domnul inspector general Viorel Botea, să ne spună dacă, marţi, 2 iunie, şcolile sunt pregătite pentru începerea unei formule anume de cursuri de final de an şcolar. Dacă sunt măşti noi la intrarea în şcoală? Deci nu cele cu care vin copiii. Dacă profesorii au răspuns obligaţiei de a veni la aceste pregătiri? Dacă toţi elevii acceptă să vină între 2 şi 16 iunie la pregătire? Dacă sunt făcute traseele specifice de circulare către surse de apă, toaletă şi intrarea în şcoală, la fiecare unitate în parte? Dacă sunt clase suficiente şi alte probleme legate de acest eveniment special din viaţa şcolii, la acest final de an şcolar”, a declarat Viorel Mortu.
Cu această ocazie, Botea a avut ocazia să prezinte pe scurt, măsurile pe care le-a întreprins şi să dea asigurări că din punctul său de vedere şcolile din judeţ sunt pregătite pentru revenirea categoriei de elevi menţionate mai sus. Acesta a punctat că toate unităţile de învăţământ au primit sumele necesare pentru achiziţionarea de dezinfectanţi şi alte substanţe necesare pentru perioada următoare, în contextul pandemiei de coronavirus.
Dovezi pe Facebook-ul inspectoratului
Botea a adăugat că toţi cei interesaţi să se convingă de pregătirile făcute de şcolile din judeţul Brăila pot oricând să acceseze pagina de Facebook a Inspectoratului, unde, toate unităţile de învăţământ au avut obligaţia de a posta fotografii recente cu noile modificări întreprinse.
“Am fost şi am verificat foarte multe şcoli, personal. Dar toate şcolile au fost verificate de către inspectorii ce le au în arondare. Cine vrea să vadă absolut tot, cred că este o premieră naţională, pe Facebook-ul Inspectoratului toate şcolile au obligaţia să posteze poze elocvente privind modalitatea în care s-au pregătit pentru reînceperea şcolii. De asemenea, avem trei modalităţi de lucru pentru copii din clasa a VIII-a şi a XII-a. Prima este aceea prin care copiii vin la şcoală, sunt pregătite clasele cu maximum zece elevi. Dar nu vor fi zece elevi. Pentru că eu am spus foarte clar: undeva şase - opt. Asta e treaba! Nu mă interesează pe mine că sunt 10 sau doi metri. Să fie distanţa cât mai mare şi toate condiţiile igienico-sanitare să fie realizate. Deci ăsta este jocul nr. 1. Orarul este clar, fixat. Trasee, clar, fixate cu săgeţi, cu intrări, cu ieşiri. Termoscanere şi aşa mai departe. Toţi elevii au programul decalat: 10 minute intrare, 10 minute pauză şi tot aşa. Adică după ce se termină ora, 10 minute cu 50 de minute, ora de predare, se desfăşoară activitatea. Pentru toţi copiii care nu doresc să vină la aceste pregătiri din motive de sănătate etc. sau dacă nu vor familiile, profesorii organizează, obligatoriu, ore online. Mă refer la obiectele cu examen la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. Pentru toţi ceilalţi copii, care nu au posibilitatea - sunt în număr foarte mic în momentul de faţă -, niciuneia dintre cele două variante, avem acea metodă, pe care nu am inventat-o eu, dar am dat-o tuturor ca exemplu -, metoda plicul. Copiii primesc în plic, teste de pe site-ul Ministerului Educaţiei. Sunt douăzeci de teste: matematică, română, fizică, chimie etc. Deci toate obiectele de Evaluare Naţională şi de Bac. Şi în acest fel, profesorii le verifică săptămânal activitatea”, a declarat Botea.
Acesta a mai ţinut să adauge că a discutat cu instituţiile abilitate, dar şi cu primarii, unde a găsit foarte multă înţelegere.
Şi prefectul se află în treabă
În aceste condiţii se pune întrebarea: ce-a mai vrut prefectul cu adresa trimisă miercuri seara - 27 mai - din partea Comitetului Judeţean de Urgenţă, al cărui preşedinte este, către toate primăriile ca până a doua zi, pe 28 mai, autorităţile locale să se îngrijească de dezinfectanţi şi alte materiale sanitare pentru buna desfăşurare a examenelor naţionale? Ce puteau face primăriile în noaptea de 27 spre 28 mai ca să ducă la îndeplinire hotărârea CJU?