Gripa nouă dă târcoale judeţului nostru, dar inspectorul şcolar general Viorel Botea este hotărât să ţină departe gripa de copiii Brăilei. El a dat ordin ca în toate şcolile, atât din municipiu, cât şi din judeţ, în week-end, să se dezinfecteze foarte serios toate clasele, toate spaţiile din şcoală. "Pentru nicio şcoală nu poate fi prea scump să cumpere dezinfectant. Sănătatea copiilor este mai importantă decât câteva sute de lei, care pot fi luate, la o adică şi de la Comitetul de părinţi. Directorul care nu dezinfectează şcoala în week-end va fi destituit", a fost radical inspectorul Botea.
Îngrijorat de sănătatea copiilor şi protejarea lor este şi primarul Aurel Simionescu, care a discutat cu cei din conducerea Inspectoratului şi a decis achiziţionarea măştilor de protecţie, până se ajunge la câteva mii, astfel încât în fiecare şcoală să fie stocuri suficiente pentru elevi şi profesori în caz de urgenţă. "Nu avem o problemă deosebită în momentul de faţă la Brăila, dar nici nu vrem să aşteptăm să se întâmple ceva grav. Am hotărât ca la sfârşitul săptămânii, adică vineri, sâmbătă şi duminică, funcţie de posibilităţi şi de program, în toate şcolile noastre să se facă o dezinfecţie, de asemenea, să se cumpere săpun lichid pentru grupurile sanitare. În plus, vom vedea dacă şcolile şi-au cumpărat deja măşti şi în ce măsură vom reuşi să mai cumpărăm şi noi, am zis să avem în jur de 5.000, care să fie distribuite în şcoli. Dorinţa noastră este să luăm astfel de măsuri de prevenţie în limita posibilităţilor, pentru că până la urmă, cea mai bună prevenţie este cea pe care ne-o facem noi înşine şi este legată de posibilitatea fiecăruia dintre noi de a ne spăla pe mâini, de a nu veni în contact cu diverse persoane care au forme de gripă, de a respecta nişte măsuri de curăţenie şi igienă. Eu sper să limităm numărul de cazuri, sigur, nu putem să fim pe zero, dar putem încerca să le limităm", a declarat primarul Aurel Simionescu.
În timp ce autorităţile se gândeau cum să facă să prevină eventuala răspândire a virusului în şcoli, în instituţiile de învăţământ deja se făceau dezinfectări, profitându-se şi de faptul că cei mici au fost în vacanţă în această săptămână. La Şcoala "Nedelcu Chercea" se face o dezinfectare a claselor în fiecare zi, iar mâine femeile de serviciu din şcoală vor dezinfecta amănunţit toată şcoala, sub supravegherea asistentei. Aici dezinfectarea se face cu var cloros şi cu cloramină. La Şcoala "Sf. Andrei", directorul Cătălina Rotaru a precizat că s-a început dezinfectarea claselor de luni, profitându-se că cei mici erau în vacanţă, iar clasele goale. "Chiar dacă nu am fi avut bani, cloramină tot trebuia să cumpărăm. Nu vrem să riscăm sănătatea copiilor". Şcoala are 15 clase şi o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.
Superdezinfecţie la "Murgoci"
La Colegiul "Murgoci" este o situaţie specială, pentru că exact în acest week-end se desfăşoară un concurs interjudeţean de matematică, la care participă aproape 600 de elevi din toată ţara, iar pericolul de transmitere a virusului este sporit. Aici, sub supravegherea medicului şcolii se vor dezinfecta toate clasele pentru concurs, în toalete va fi săpun lichid la dispoziţia elevilor, personalul care face curăţenie va fi protejat cu măşti şi mănuşi, iar dacă vor fi descoperiţi copii bolnavi, aceştia vor purta măşti. S-au achiziţionat pentru operaţiunea de dezinfectare materiale în valoare de 500 de lei. "Murgoci" are 28 de săli de clasă şi o suprafaţă de peste 3.600 de metri pătraţi de dezinfectat. După finalizarea concursului, sălile vor fi din nou dezinfectate cu clorură de var sau Domestos. "Se vor spăla cu atenţie toate pardoselile, din sălile de clasă şi din şcoală, cu un spay special cu isorapid se vor dezinfecta băncile, pervazele, iar în toalete va fi pus săpun lichid. Duminică dimineaţă voi urmări personal cum se face dezinfecţia, ca să nu ne trezim cu surprize. Copiii vor fi instruiţi să se spele pe mâini, se va face control în clase, am impus reguli serioase, de la care nu fac rabat. Chiar astăzi va veni o firmă să ne prezinte un detergent special pentru colectivităţi, care are şi un preţ bun. De asemenea, la cabinetul medical avem măşti şi medicamente pentru gripă", a explicat medicul specialist în medicină generală şi pediatrie de la Cabinetul medical nr. 10, Eugenia Popa.