Şcoli curate cu banii părinţilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şcoli curate cu banii părinţilor

Şcolile brăilene sunt pregătite pentru începerea anului şcolar. Cele mai multe au făcut igienizări cu forţe proprii şi cu materiale achiziţionate din sumele derizorii primite, totuşi, de la buget. Altele în schimb nu au primit niciun leu şi se descurcă aşa cum pot, cu banii părinţilor. La Şcoala "George Coşbuc" din Vidin reparaţii s-au făcut cu foarte puţini bani, iar igienizarea spaţiilor, ca şi în anii precedenţi, cu forţe proprii. La Şcoala "Anton Pann", din cartierul Lacu Dulce, s-au cumpărat cu bani de la buget, 700 de lei, materialele necesare şi s-a făcut igienizarea cu forţă de muncă proprie. "Noi am început în 2007 în şcoală nouă şi am avut grijă să învăţăm elevii să respecte ceea ce am primit. În trei ani nu am schimbat nimic. Ei nu au acasă ce au în şcoală şi respectă ce primesc aici, le place să fie frumos. Acum sălile sunt curăţate aranjate, numai să vină copiii", a spus directorul Cici Bolovan. Anul acesta în clasa I vor intra 40 de copii, în două clase. Una dintre clase participă la programul Grădiniţa Estivală, deoarece cei 20 de elevi nu au fost nicio zi la grădiniţă şi trebuie pregătiţi de şcoală. Directorul Cici Bolovan a mărturisit că lucrurile s-au schimbat mult în bine în ultimii ani, s-au schimbat mentalităţile. "Copiii vin cu plăcere la şcoală pentru că am pus accent pe activităţi extracurriculare şi au învăţat că şcoala nu înseamnă numai note proaste şi ceartă. Pentru noi este un mare câştig faptul că anul trecut nu am avut niciun abandon şcolar".

25scoli2Reparaţii în şcoli cu ţârâita

Bani a primit şi Şcoala "Aurel Vlaicu", 40.000 de lei, cu care s-a refăcut o parte din gardul şcolii, care era în pericol să cadă. Restul va fi reparat în anii viitori. "Noi am făcut o igienizare serioasă în martie, când am primit o vizită Comenius, iar acum facem doar ceva mai uşor, dar tot cu forţe proprii, pentru că practic pentru igienizare nu am primit bani. Oricum, noi, în afară de gardul şcolii, nu mai avem nevoie de reparaţii majore pentru că în anii din urmă tot am făcut câte ceva. Acum mai raşchetăm parchetul în două clase şi mai dăm o mână de var în grupurile sanitare", a spus directorul Carmen Guşatu.

În schimb, la Şcoala "Vasile Alecsandri", din cartierul Viziru, nu s-a dat niciun ban. Ca urmare, igienizarea s-a făcut, dar pe banii părinţilor, ca şi modernizarea unor clase, în care tot părinţii investesc în mobilier nou şi reabilitare.

La Şcoala "Gheorghe Naum", însă, lucrări serioase erau ieri în toi. Directorul Rodica Mocanu a spus că pentru noul an şcolar s-a făcut igienizare cu forţe proprii, dar că în jumătate de şcoală vor avea şantier până în iulie 2011. "La cel de-al doilea corp de clădire se face reabilitare cu bani europeni. Se dă totul jos până la cărămidă şi vom avea şase clase noi şi un laborator. Lucrările merg relativ bine, însă au fost ceva probleme pentru că la fundaţie s-au descoperit probleme mai mari decât ne aşteptam şi am cuprins în proiect. Acum se face consolidarea fundaţiei şi apoi se merge mai departe. Proiectul este foarte mare, valorează 3,5 milioane de lei, dar când se va finaliza nu vom mai avea probleme nici cu canalizarea, nici cu încălzirea", a spus prof. Rodica Mocanu. La primul corp de clădire s-a făcut reabilitare în 2006 şi s-a menţinut de atunci. Anul viitor elevii vor învăţa în două schimburi pentru a avea şcoală nouă. Conducerea şcolii deja se gândeşte la alte proiecte pentru a obţine şi mobilier nou în sălile de clasă reabilitate din corpul doi. Deşi este şantier în şcoală, a fost organizată în vară şi Grădiniţa Estivală pentru 20 de copii, din care 16 nu au fost niciodată la grădiniţă, iar patru sunt deja în clasa a II-a, dar au probleme financiare şi intelectuale.

Primăria a alocat şcolilor brăilene pentru pregătirea începerii anului şcolar numai 2,8 milioane de lei, la sfârşitul lunii iunie. Atunci, primarul Aurel Simionescu ruga directorii şcolilor să gospodărească cu grijă banii primiţi, fiind conştient că le va fi mai greu decât anul trecut, când au avut mai mulţi bani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro