Un plan de modernizare simplu şi ieftin. Asta au realizat pentru Şcoala Gimnazială nr. 22 "Radu Tudoran" din cartierul Chercea, cei doi studenţi ai şcolii private de Arhitectură din Norvegia - Bergen School of Architecture (BAS), Goda Luksaite (25 de ani, din Lituania) şi Anton Huhn (25 de ani, din Suedia). În timpul vizitei lor în Brăila, la începutul lunii mai, cei doi au lucrat la gardurile şcolii din Chercea, schimbându-le aspectul şi folosindu-se doar de materialele existente. Aşa cum au promis atunci, s-au întors în Norvegia, unde au pus la punct un proiect privind restul îmbunătăţirilor care ar putea fi aduse mai departe unităţii de învăţământ. Printre cele mai importante se numără: transformarea atelierului într-o sală de sport dotată cu vestiare şi tribună, curăţarea zonei şi punerea la punct a terenului de fotbal. De asemenea, cei doi tineri au mai adăugat câteva elemente deloc costisitoare precum amenajarea unei colivii pentru porumbei, a unei sere pe acoperişul clădirilor, o parcare pentru biciclete, montarea de bănci, realizarea unei piste de alergare în curtea şcolii, montarea unui fileu pentru volei, a unui spaţiu cu nisip pentru sărituri, sau pur şi simplu pictarea pe asfalt a unei table de şah, pe care copiii să o folosească ulterior după bunul plac. Majoritatea ideilor, spun cei doi studenţi din Norvegia, sunt uşor de pus în practică şi nu ar costa prea mult, prin urmare ar putea fi făcute chiar de către cei din şcoală sau din comunitate. Însă aceştia consideră că anumite elemente precum: pavarea drumului din faţa şcolii sau realizarea stadionului de fotbal cu tribune adecvate şi curăţarea corectă a spaţiului ar trebui făcute de municipalitate.
Idei interesante pentru sala de sport
Potrivit proiectului celor doi, noua sală de sport ar trebui să aibă deschiderea către curtea şcolii şi să fie realizată în mare parte cu materialul deja existent. Mai exact, fundaţia sălii ar trebui să fie chiar atelierul de prelucrare a lemnului existent. Goda şi Anton propun ca acoperişul sălii să fie realizat din plăci policarbonat, astfel încât, pe timpul zilei să poată intra cât mai multă lumină în sală şi să nu mai fie nevoie de suplimentarea neoanelor existente. De asemenea, un alt aspect interesant la folosirea unui astfel de material pentru acoperiş este acela că, pe timpul nopţii, lumina din interiorul clădirii s-ar vedea afară asemenea unui far. "Acesta ar putea deveni chiar un simbol al şcolii", afirmă cei doi. Viitorii arhitecţi au proiectat sala în aşa fel încât tribuna din interiorul acesteia să fie montată peste vestiarele pentru fete şi băieţi.
Cât despre atelierul deja existent, conform schiţei studenţilor BAS, acesta ar trebui mutat în partea din spate a grădiniţei din curtea unităţii de învăţământ. Iar în afara clădirii ar trebui să existe mai multe elemente extrem de simplu de realizat pentru dezvoltarea creativităţii copiilor, precum pictarea unei table de şah pe asfalt.
Goda şi Anton au mai subliniat că locul destinat porumbeilor şi grădina sau sera de pe acoperişul şcolii ar trebui să joace un rol educativ, însă, în timp, plantele pot oferi şi un colţ de umbră.
"Ne-am distrat grozav când am vizitat şi am lucrat la şcoala «Radu Tudoran»"
Asta au scris în introducerea proiectului lor, Goda Luksaite şi Anton Huhn, menţionând totodată că lucrarea are mai mult un titlu informativ şi că nu conţine măsurătorile şi datele necesare. Chiar şi aşa, cei doi studenţi ai şcolii de arhitectură din Bergen şi-au manifestat speranţele că atât conducerea şcolii din Chercea, cât şi municipalitatea vor ţine cont de ideile lor şi vor încerca să le materializeze, deoarece niciuna dintre propuneri nu este extrem de costisitoare sau irealizabilă. "Proiectul nostru ar trebui privit ca o simplă propunere, o posibilă evoluţie arhitecturală a şcolii în viitorul apropiat. (...) Pe scurt, conceptul care a stat la baza proiectului se referă la examinarea în prealabil a dorinţelor şi nevoilor venite din partea elevilor şi profesorilor şcolii. Plecând de la acest lucru, am conceput o serie de modificări pe care le-am considerat cu cele mai mari şanse de a fi puse în aplicare. Sperăm că acest proiect va reprezenta o sursă de inspiraţie şi va veni în ajutorul schimbărilor programate la nivelul şcolii. Tocmai de aceea am desenat o nouă sală de sport, plecând de la ideea că aceasta se află pe lista de priorităţi a celor de acolo", declară cei doi în cadrul proiectului. Goda şi Anton şi-au prezentat pentru prima oară lucrarea la expoziţia care a avut loc în Bergen pe 29 mai, la fel ca şi ceilalţi studenţi ai cursului "Laboratorul Brăila", iniţiat de arhitectul brăilean Cristian Ştefănescu.
"Plecând de la aceste idei, sperăm că ceva se va întâmpla în cele din urmă. Considerăm că primul pas este acela de a visa, al doilea de a-ţi prezenta visul şi în cele din urmă, să încerci să îl pui în practică. Dacă faci asta, ai şanse mari ca el să devină realitate. Din punctul nostru de vedere, proiectul a fost un succes. Ne-am distrat grozav când am vizitat şi am lucrat la şcoala «Radu Tudoran» pentru a construi porţile. Prima parte a proiectului nostru s-a referit la a vizita efectiv Brăila şi a interacţiona cu elevii şi profesorii şcolii, iar cea de-a doua, realizarea propunerii finale privind schimbările arhitecturale ale unităţii de învăţământ", conchid Goda şi Anton.
Cei doi au anunţat că vor reveni în această vară la Brăila pentru a-şi prezenta proiectul în cadrul unei expoziţii.