Mergi la conţinutul principal

Şcoala de vară la bilanţ

• în cele 6 săptămâni, la Biblioteca Judeţeană s-au realizat 60 de ateliere în cadrul Şcolii de vară dunărene, 90% din acestea având tematică pescărească şi însumând peste 700 de ore de activitate

 

După 6 săptămâni în care peste 200 de copii şi adolescenţi din Brăila au participat la “Şcoala de vară dunăreană”, în cadrul Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” cursurile organizate în cele 60 de ateliere au luat sfârşit.

Povestea Şcolii de vară s-a încheiat pe 1 august, printr-o excursie pe Dunăre la bordul vapoarelor “Borcea” şi “Ovidiu”. A fost surpriza bibliotecii pentru copiii înscrişi în program şi pentru coordonatorii atelierelor şi mulţi dintre cei prezenţi au fost copleşiţi de frumuseţea aventurii pe apă.

Pe toată durata cursurilor au fost activităţi diverse şi interesante, moderatori iscusiţi, creativi şi empatici.

“În total s-au realizat 60 de ateliere în cadrul Şcolii de vară dunărene, 90% din acestea având tematică pescărească, însumând peste 700 de ore de activitate, fiecare având o perioadă variabilă de desfăşurare. Astfel, unele activităţi s-au desfăşurat pe parcursul unei săptămâni, altele pe parcursul întregului club, atingându-se totalul de 470 de ateliere. În medie, în fiecare zi s-au înregistrat 253 de vizite, cu 16 de participanţi per atelier, însumând un total de 7.590 de vizite pe toată perioada clubului. În acest proiect au fost implicaţi 30 de bibliotecari, 40 de colaboratori externi şi 70 de tineri voluntari, care s-au dedicat copiilor şi dezvoltării acestora”, a precizat Laura Caplea, purtător de cuvânt al Bibliotecii Judeţene. Potrivit sursei citate, cei mici au participat la diverse ateliere de creativitate, îndemânare, comunicare, menite să le dezvolte aptitudinile. Atelierele cu cea mai mare atracţie pentru copii au fost cele de îndemânare, unde au avut posibilitatea să creeze sub îndrumarea şi atenta supraveghere a coordonatorilor diverse obiecte, jucării, tablouri, pe care ulterior le-au putut lua acasă.

De asemenea, un mare succes l-a avut atelierul de scriere creativă, unde 19 copii şi tineri talentaţi, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, au scris o antologie de texte literare “Legende ascunse în valuri”, publicată la Editura Proilavia în 350 de exemplare.

La fel de interesant pentru tineri a fost atelierul de noduri marinăreşti, în cadrul căruia au învăţat să realizeze diverse tipuri de noduri, precum şi să utilizeze vesta şi colacul de salvare. Adolescenţii au fost atraşi de atelierul tehnocreativ,  unde au învăţat să construiască 3 bărci de nodaj, dotate cu camere video, menite să facă diverse măsurători, precum temperatura sau adâncimea apei, fără a perturba mediul natural, sălbatic din zona Bălţii Mici a Brăilei.

În cadrul altor ateliere, copiii au avut posibilitatea să facă diverse vizite în municipiu sau judeţ, unde au aflat istoria locurilor, personalităţi, clădiri şi fabrici reprezentative pentru zona în care locuiesc. Vizita la Şantierul Naval VARD Brăila le-a dezvăluit copiilor câteva din meseriile celor care lucrează în cadrul acestei unităţi, iar la atelierul Vacanţă în Ecobază copiii au descoperit frumuseţile zonei sălbatice din Balta Mică a Brăilei, în urma unei vizite cu bacul în zonă.

Şcoala de vară dunăreană a fost finanţată cu fonduri europene POPAM, care au asigurat materialele necesare pentru desfăşurarea atelierelor, participarea copiilor fiind gratuită, doar pe baza permisului de bibliotecă. Proiectul a fost finanţat în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată a Zonei Pescăreşti a judeţului Brăila cu suma de 123.576 lei, iar manager de proiect este Corina Ciuraru, şef serviciu în cadrul Bibliotecii. Activităţile au avut ca subiect principal zona pescărească a Brăilei, mediul înconjurător, fauna şi flora acestor locuri, precum şi tradiţiile şi obiceiurile de aici, iar perioada de implementare continuă până în mai 2020.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro