Mergi la conţinutul principal

Şcoală de vară la Muzeul Ianca. Mini-excursii în satele vecine

• timp de două săptămâni, elevi din clasele a III-a şi a IV-a vor asimila cunoştinţe despre istoria locurilor dimprejurul oraşului Ianca • zilnic, vor fi organizate scurte ieşiri în aer liber, pentru vizitarea obiectivelor istorice

 

În perioada 19-31 august, la Muzeul Ianca se va desfăşura Şcoala de vară. Tema aleasă pentru această ediţie din 2019 este “Tradiţia la Ianca - Lucruri vechi la vremuri noi”. În prima zi a acestei săptămâni, a avut loc deschiderea Şcolii. Prima oră a fost dedicată educaţiei rutiere şi prevenirii şi stingerii incendiilor, astfel că au fost invitaţi reprezentanţi ai Poliţiei Oraşului Ianca şi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii de Urgenţă Ianca. Elevii participanţi provin din clasele a III-a şi a IV-a din cadrul Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, coordonaţi de prof. înv. primar Mădălina Boboc şi Marioara Enache. Au mai fost invitaţi inclusiv părinţii copiilor, dar şi muzeograf dr. Brânduşa Ilie. Ziua de marţi a fost dedicată teoriei, când elevii au aflat istoria satelor din zona de câmpie şi evoluţia lor de-a lungul timpului. Miercuri, a fost organizată o mică excursie în satele Plopu şi Oprişeneşti, pentru a vizita mai multe gospodării ţărăneşti şi anexele acestora, şcoala, biserica, cimitirul, la final fiind organizată o întâlnire cu preotul şi bătrâni ai satului. Excursia prin satele învecinate continuă şi joi, în Perişoru, Berleşti şi Târlele Filiului. Vineri, 23 august, copiii vor merge în târgul săptămânal ce are loc la Ianca, la cele două amplasamente, apoi va urma o sesiune de informare la Sala de conferinţe, tema fiind istoria târgului. Cei mici vor afla ce înseamnă comerţul, cine stabileşte preţul, dar şi cum se proceda în perioada comunistă.

Săptămâna a doua a Şcolii de vară va debuta cu o excursie de lucru cu tema “Sate dispărute şi uitate-Rubla”, locul unde au pătimit sute de deportaţi şi deţinuţi politici în anii 1950-1960. Elevii vor vizita fostul conac al boierului Pană şi fostul sat Filiu-Budişteanu, desfiinţat de regimul comunist, unde astăzi se mai găsesc doar ruinele bisericii şi cimitirul, cu troiţa ridicată în memoria eroilor locului. Marţi, 27 august, va avea loc o lecţie religioasă. Preotul paroh Ion Cristian va vorbi copiilor despre “Istoricul Bisericii din Ianca şi slujitorii ei”. Miercuri, 28 august, va fi ziua dedicată atelierelor de lucru: cusut, croşetat, ţesut, tors, încondeiatul ouălor, împletit răchită, curăţat porumb etc. Joi, 29 august, elevii vor vizita Secţia de etnografie a Muzeului Brăilei din municipiu, Grădina Zoo, Vasul Borcea.

Vineri, 30 august, este ultima zi a Şcolii de vară ediţia 2019. Va avea loc o recapitulare a celor învăţate/văzute, vor fi schimbate impresii şi păreri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro