Şcoală de vară - «Tradiţii, ocupaţii şi obiceiuri din judeţul Brăila» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şcoală de vară - «Tradiţii, ocupaţii şi obiceiuri din judeţul Brăila»

Şcoala "Mihai Eminescu" are între preocupările sale nu numai performanţa, ci şi cultivarea şi păstrarea tradiţiilor, a ocupaţiilor şi a obiceiurilor oamenilor din judeţul Brăila. Astfel, în fiecare vacanţă, începând din anul 2008, se organizează Şcoala de vară "Tradiţii, ocupaţii şi obiceiuri din judeţul Brăila", împreună cu specialiştii Muzeului Brăilei, activitate care a devenit ea însăşi o tradiţie pentru unitatea de învăţământ. Din anul 2012, aceasta s-a transmis de la o generaţie - elevi care au devenit liceeni, la altă generaţie - elevii clasei a V-a A. Cele două generaţii, coordonate de profesoara Marioara Bălan şi de muzeograful Brînduşa Ilie au colaborat pentru a duce mai departe proiectul, mai ales că din noiembrie 2012, cercetările elevilor s-au amplificat şi au făcut posibilă deschiderea Cercului de Etnologie "Liviu Mihăilescu", unde activităţile se desfăşoară în şcoală, muzeu, atelier, laborator. În cadrul şcolii de vară, cercetarea are loc pe teren, interviul, chestionarul, observaţia având loc prin contactul direct cu civilizaţia şi cultura rurală. Tocmai de aceea, paginile de jurnal scrise în cadrul Şcolii de Vară reprezintă mărturii autentice despre habitatul rural şi despre meşterii populari contemporani. Ca urmare a acestei dezvoltări a proiectului, broşura este şi ea structurată pe două direcţii: activitatea cercului - pe parcursul anului şcolar - şi "Şcoala de vară". "Bineînţeles că obiectivele celor două «compartimente» se intersectează, se suprapun, realizându-se activităţi diverse: cercetări etnografice, excursii, vizite, prezentări teoretice şi practice, expoziţii etc. În cadrul Cercului de Etnologie «Liviu Mihăilescu» am realizat mai multe teme: Sântandrei, sărbătoare românească; Biserica - centru spiritual al comunităţii româneşti; Fotografia, document etnografic; Dragobetele sărută fetele!; Sărbătoarea clătitelor - tradiţie a clasei noastre; Baba Dochia confecţionează mărţişoare; Imaginea satului în pictură; Tradiţii pascale în Bărăgan: "Caloianul", Ocupaţii noi - Chocoart, Constanţa; Tradiţie la Uzinele "Dacia", Mioveni; Profesii noi - jurnalist (vizită la cotidianul "Obiectiv, Vocea Brăilei"; Dacia vs. Toyota. Ultimele trei activităţi au fost derulate în săptămâna de Şcoală Altfel, împreună cu participanţii la proiectul "La drum cu Tehnobit". Pentru că ni se pare foarte important ca realizările noastre să rămână peste timp, să fie cunoscute şi de ceilalţi şi astfel să devină un imbold pentru cunoaşterea noastră, a românilor, prin ceea ce ne reprezintă şi ne face unici printre alte popoare, continuăm şi cu editarea broşurii «Şcoală de vară - tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila», care, de asemenea, ne dorim să devină o tradiţie", a mărturisit profesoara Marioara Bălan.
Muzeograful dr. Brînduşa Ilie a subliniat importanţa proiectului, menţionând că rădăcinile noastre ne fac ceea ce suntem.
"Este de aplaudat iniţiativa de a derula un proiect cu o astfel de temă, care te determină să te întorci la rădăcini şi să te încarci de frumuseţea lucrurilor autentice. Într-o epocă în care importăm de-a valma orice tradiţie exterioară, bună sau doar populară, când interacţiunea umană şi viaţa socială sunt doar în eter, cred că este momentul să ne oprim, să respirăm adânc, să ne liniştim, să interacţionăm unii cu alţii şi să studiem foarte bine ce ne aparţine de drept, să înţelegem că doar cunoscând de unde venim putem aspira către ceea ce vrem să devenim, că rădăcinile noastre ne fac ceea ce suntem", a punctat şi directorul şcolii, prof. Victorina Ciomârtan.

"Îi invidiez pe norocoşii beneficiari ai acestui periplu în lumea încă fascinantă a satului românesc"

Derularea acestui proiect a impresionat nu numai elevii şi părinţii, ci şi inspectorii şcolari. Inspectorul şcolar de limba şi literatura română, prof. Adrian Simion, a observat că ceea ce a început ca o joacă de-o vară a devenit o tradiţie în viaţa spirituală a uneia dintre cele mai reprezentative şcoli din municipiul Brăila, Şcoala "Mihai Eminescu". "Afirmaţia lui Blaga că "Veşnicia s-a născut la sat" se dovedeşte, încă o dată, foarte adevărată. Copiii aceştia au înţeles de la distinsele lor profesoare că satele aflate la nici o oră de Brăila ascund comori nebănuite despre viaţa nu prea îndepărtată a bunicilor, care le-au îndulcit clipele senine ale copilăriei. Îi felicit pe dascălii aceştia neobişnuiţi, cu o inimă plină de bucuria de a dărui şi celor de lângă ei ceva din prisosul de frumos şi iubire care le umple inimile şi sufletele. Îi invidiez pe norocoşii beneficiari ai acestui periplu în lumea încă fascinantă a satului românesc", a declarat inspectorul de sprecialitate, prof. Adrian Simion. Profesorul de la Gradiştea, Nicu Negoiţă, a apreciat proiectul ca fiind unul de suflet, menţionând că o simplă vizită la Casa Memorială "Fănuş Neagu" s-a transformat într-un eveniment de excepţie.
Un alt martor de excepţie al cercetărilor din cadrul proiectului este chiar broşura editată în fiecare toamnă, în noiembrie, "Şcoala de vară - Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila". În numărul trei apar paginile de jurnal ale participanţilor la campania din 2013, actualii elevi ai clasei a VI-a A, sunt publicate şi gândurile celorlalţi participanţi la proiect, ale conducerilor celor două instituţii implicate în proiect, Şcoala "Mihai Eminescu" şi Muzeul Brăilei, precum şi ale unora dintre elevii care au participat la campaniile anterioare, realizându-se astfel "punţi" între generaţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro