Şase, vine Poliţia! Şi la biserică! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şase, vine Poliţia! Şi la biserică!

De pe 20 noiembrie până pe 4 decembrie, oamenii legii se vor întâlni cu reprezentanţii bisericilor din municipiu "în vederea sensibilizării şi atragerii implicării acestora în transmiterea şi parcurgerea unui mesaj preventiv în cadrul slujbelor de duminică", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean. 

Pentru aceeaşi perioadă, reprezentanţii persoanelor vârstnice din Consiliul Judeţean au manifestat deschidere în a acorda sprijin poliţiştilor de Proximitate pentru difuzarea mesajelor preventive în rândul membrilor asociaţiilor de profil, în vederea combaterii faptelor de înşelăciune prin "Metoda Accidentul" şi nu numai.
În acest context, vineri, 20 noiembrie, poliţiştii au înmânat pliante cetăţenilor, cu informaţii despre infracţiunea de înşelăciune, dar şi recomandări pentru evitarea unor astfel de fapte.
"Poliţiştii i-au informat pe cetăţeni cu privire la această tendinţă infracţională, explicându-le că infractorii profită de naivitatea şi buna credinţă a lor, dându-le exemple de "poveşti"/ metode folosite de infractori", ne-a comunicat scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Bunici, atenţie la musafirii nepoftiţi!

Unul dintre modurile de operare specifice infractorilor care comit fapte de înşelăciune sau de furt din locuinţe, este cel denumit "prin ademenire". Aceşti infractori, "falşi vizitatori", acţionează prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele bătrânilor, pentru ca într-un moment de neatenţie să le sustragă banii, bunurile de valoare sau să îi înşele cu ocazia oferirii spre cumpărare a unor produse promoţionale, la preţ redus, dar de o calitate îndoielnică.
Infractorii de acest gen par persoane politicoase şi pretind a fi reprezentanţi ai unor autorităţi publice, companii de gaze, apă, electricitate sau de la oficiul poştal, primărie, firme de deratizare ori de comercializare a detergenţilor şi conving persoanele vârstnice, într-un mod insistent, că au nevoie de ei sau de produsele lor. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice pretext pentru a intra în casa vârstnicilor.

Recomandările poliţiştilor

Oamenii legii îi avertizează pe brăileni să respecte câteva reguli simple pentru a nu deveni victime:
* Să fie atenţi la persoanele cu care intră în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să îi urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini. Să nu furnizeze necunoscuţilor informaţii despre membrii familiei, despre vecini sau despre bunurile pe care le deţin în locuinţă;
* În cazul persoanelor care pretind că reprezintă instituţii sau societăţi, să le solicite prezentarea legitimaţiei şi a actului de identitate, încercând să reţină datele. Dacă au dubii, să contacteze instituţiile pe care le reprezintă aceştia sau să anunţe Poliţia;
* Să nu deschidă uşa până nu verifică identitatea persoanelor necunoscute şi să nu stea la discuţie, dacă acestea ezită să se prezinte;
* Să evite agenţii comerciali care încearcă să propună spre cumpărare diverse produse sau care oferă produse promoţionale, condiţionate de cumpărarea altor produse la preţ redus;
Dacă aţi fost înşelaţi, să anunţaţi de îndată Poliţia, apelând Dispeceratul Poliţiei Municipiului Brăila, la numărul 0239/606100 sau numărul unic de urgenţă 112, relatând cât mai multe din semnalmentele infractorilor, respectiv aspectul vestimentar, autoturisme folosite etc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro