Mergi la conţinutul principal
Succes deplin pentru elevii brăileni

Şase medalii, o menţiune şi o calificare în lotul lărgit la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică

• elevii lotului judeţean al Brăilei au câştigat o medalie de aur, două de argint, trei de bronz şi o menţiune de onoare • Adrian Marian Ţiripa, elev în clasa a VIII-a, s-a calificat în lotul lărgit în vederea participării la olimpiada internaţională

 

Ediţia de anul acesta a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică s-a încheiat cum nu se putea mai bine pentru elevii brăileni. În urma celor trei probe susţinute (teoretică, observaţională şi analiza datelor), aceştia s-au întors acasă cu o “tolbă” de premii, câştigând şase medalii: una de aur, două de argint şi trei de bronz, plus o menţiune de onoare. Important de precizat că toţi olimpicii au fost pregătiţi de profesoarele Liliana Iacob şi Nicoleta Becheanu.

Competiţia a reunit sute de elevi din toată ţara, aceştia fiind împărţiţi pe trei secţiuni: juniori (gimnaziu), seniori 1 (clasele IX-X) şi seniori 2 (clasele XI-XII). 

Fără alte introduceri, vă prezentăm astăzi campionii Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică.

 

Adrian Marian Ţiripa - premiul II, medalie de aur şi calificare în lotul lărgit

 

Elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, Adrian a urcat pe podium la prima sa participare la această competiţie, câştigând premiul II din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi medalie de aur din partea Societăţii Române de Fizică. De asemenea, în urma barajului, adolescentul s-a calificat în lotul lărgit în vederea participării la olimpiada internaţională.

“Nu mă aşteptam să fie aur, pentru că am concurat cu mulţi copii care fac astronomie de ani de zile, iar eu am început anul trecut în toamnă. Sunt destul de surprins însă, nu fac din asta un motiv de bucurie. Nu pun preţ pe câştigul efectiv al medaliei şi clasamentul, ci şocul şi bucuria pentru mine au fost confirmarea faptului că sunt capabil să asimilez asemenea informaţii. Pentru mine urmează barajul la juniori pentru internaţională, unde se vor califica primii trei elevi. Vreau la internaţională, o să am mult de lucru, dar îmi place. Chiar am descoperit că mă relaxează când lucrez. Vreau să le mulţumesc doamnelor profesoare care m-au pregătit, colegilor mai mari care m-au susţinut, în special colegelor mele de lot Maria şi Irina care au fost ca mămicile mele şi m-au ajutat. Şi acum am caietul de notiţe al Mariei! Mulţumesc domnului Ovidiu Tercu şi le mulţumesc părinţilor pentru ajutorul financiar şi spiritual pentru că ei mi-au cumpărat telescopul cu care îmi petrec nopţile în curte holbându-mă la cer”, ne-a spus olimpicul medaliat cu aur.

Aşadar, Adrian îşi adaugă o nouă medalie în palmares, acesta având deja un bronz şi o menţiune la olimpiadele de fizică.

 

Maria Iordache - medalie de argint şi menţiune MEN

 

După ce a câştigat o menţiune la Olimpiada Naţională de Geografie, Maria a obţinut o medalie de argint şi o menţiune MEN şi la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică. Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, adolescenta a concurat la secţiunea seniori 1 şi a intrat şi la baraj, fiind foarte aproape de calificarea în lotul lărgit.

“Aş fi vrut mai mult, mă aşteptam la mai mult, dar eram conştientă că erau şi alţii care s-au pregătit mult mai bine şi în atât de puţin timp nu aveam cum să îi depăşesc. Însă faptul că nu am intrat în lotul lărgit e ca o ambiţionare. O să trag mai tare şi la anul vreau la internaţională. Le mulţumesc celor două doamne profesoare, lui Radu Andrei care m-a ajutat foarte mult, domnului muzeograf Ovidiu Tercu care m-a ajutat pe partea observaţională, domnului Iulian Danielescu pentru susţinerea pe partea de matematică, părinţilor, colegilor şi prietenilor mei de la lot şi de la olimpiadă”, ne-a declarat Maria.

De precizat că aceasta mai are în palmares o medalie de aur şi una de argint la naţionalele de astronomie şi astrofizică, la care se adaugă o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka din 2018.  

 

Cătălin Andrei Oprea - medalie de argint şi menţiune MEN

 

Anul acesta şcolar a fost unul plin de reuşite pentru Cătălin, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”. Adolescentul a participat la multe competiţii, astronomia şi astrofizica fiind olimpiada care i-a adus o menţiune MEN şi o medalie de argint.

“A fost prima mea naţională de astronomie şi sunt mulţumit. Subiectele mi s-au părut uşoare, toată olimpiada mi s-a părut frumoasă. Nu e vorba doar despre competiţie şi despre faptul că învăţ lucruri noi, îmi place să merg la olimpiade şi pentru că descopăr locuri noi. Eu am început să învăţ astronomia anul trecut şi mi-a plăcut din prima. Abia aştept să merg şi anul viitor. Mulţumesc celor două doamne profesoare pentru pregătire şi susţinere”, ne-a spus Andrei.

Adolescentul a participat anul acesta şi la Olimpiada Naţională de Chimie, unde a obţinut o menţiune specială. Iar sezonul competiţiilor nu se încheie aici, pentru că şi-a propus să participe şi la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori.

 

Bogdan Ciocârlan - medalie de bronz

 

Deşi este abia în clasa a V-a, Bogdan Ciocârlan a demonstrat că este un campion încă de la 11 ani. Elevul Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci” a arătat că “buturuga mică răstoarnă carul mare”, reuşind să câştige o medalie de bronz la această olimpiadă la care a concurat cu elevi de clasa a VII-a şi a VIII-a.

“Credeam că n-o să iau absolut nimic. Chiar nu mă aşteptam şi am fost foarte fericit. Am fost şi la baraj şi am luat un sfert de punctaj. Nu pot spune că am avut emoţii, pentru că am mai fost la competiţii şi m-am obişnuit cu senzaţia.  După ce am văzut subiectele, am zis că fac ce pot şi mai vedem. Şi a fost bine, iar când am aflat rezultatele mi-am sunat imediat părinţii şi au fost foarte fericiţi pentru că nici ei nu se aşteptau”, ne-a declarat Bogdan.

Olimpicul ne-a mărturisit că pregătirea pentru această competiţie a fost una intensivă, el având de învăţat nu doar noţiuni de astronomie, ci şi de fizică.

“Am încercat să înţeleg lucruri care, în mod normal, nu erau pentru vârsta mea şi, cu toate că părinţii îmi spuneau să încetez să mai înţeleg lucruri aşa dificile, eu continuam. Continuam şi voi continua fiindcă îmi place foarte mult şi consider că astronomia e o pasiune pentru mine. Vreau să continui pe domeniul ăsta şi să evoluez şi mai mult. La anul o să fac fizică şi cred că o să-mi fie mai uşor. Ţin să îi mulţumesc doamnei profesoare Viorica Moşescu, care va fi viitoarea mea profesoară de fizică şi care m-a ajutat să înţeleg anumite lucruri. De asemenea, mulţumesc doamnelor Liliana Iacob şi Nicoleta Becheanu, domnului Ovidiu Tercu şi părinţilor mei pentru susţinere”, a transmis acesta.

Bogdan este un copil “fenomen”, el participând anul acesta la două olimpiade naţionale: astronomie şi informatică.

 

George Răzvan Chirilă - medalie de bronz

 

Prima olimpiadă de astronomie, prima medalie de bronz câştigată pentru Răzvan, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”. Adolescentul ne-a spus că pasiunea lui pentru astronomie a început în clasa a VII-a, însă a fost nevoit să renunţe pentru o perioadă din cauza programului şcolar încărcat. S-a reapucat de studiat anul acesta şi iată că munca depusă a dat rezultate, după cum confirmă chiar acesta.

“E super să câştigi o medalie! Învăţătura dă roade. Da, e multă muncă, e foarte încărcat programul înaintea olimpiadei, plus că trebuie să înveţi logic. Dacă înveţi logic e super simplu. Şi sincer nu mă aşteptam să iau o medalie, fiind şi prima olimpiadă. Chiar mi-a luat o zi să mă acomodez cu ideea. Astronomia este o materie grea şi nu mulţi o înţeleg, dar pe mine mă atrage foarte mult. Voi continua să merg atât la olimpiada aceasta, cât şi la cea de fizică. Mulţumesc doamnelor profesoare Nicoleta Becheanu şi Liliana Iacob, doamnei profesoare de fizică Florentina Oprică şi domnului Costel Neicu de la Palatul Copiilor. Îi mulţumesc şi lui Radu Andrei”, afirmă Răzvan.

Adolescentul ne-a spus că nu are emoţii pentru examenul de Evaluare Naţională pe care îl va susţine luna viitoare. Ba chiar se gândeşte să participe şi la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori.

 

Irina Papuc - medalie de bronz

 

La a doua sa participare la astronomie, Irina Papuc, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” a câştigat o medalie de bronz. Adolescenta ne-a spus că anul acesta a trecut de la secţiunea juniori la cea de seniori I, iar concurenţa a fost una mare.

“Subiectele au fost destul de complicate aş putea să zic, dar au fost diferenţe foarte mici între punctaje. Competiţia a fost mare şi fiecare sutime a contat  foarte mult. A fost încă o experienţă de care m-am bucurat şi voi fi mult mai pregătită pentru ce va fi la anul. Eu m-am apucat de astronomie destul de târziu, în clasa a VIII-a, şi sunt mulţumită de rezultatele mele de până acum. Le mulţumesc celor două profesoare, îi mulţumesc lui Radu Andrei care a fost mentorul meu în clasa a VIII-a, domnului profesor Iulian Danielescu care m-a îndreptat spre această materie, domnului Ovidiu Tercu şi mamei mele”, afirmă Irina.

Adolescenta mai are în palmares o medalie de argint câştigată la ediţia de anul trecut a olimpiadei, atunci când s-a calificat şi în lotul lărgit.

 

Mircea Popa - menţiune de onoare

 

Un rezultat foarte bun la această olimpiadă a obţinut şi Mircea Popa, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”. Acesta a primit o menţiune specială din partea Societăţii Române de Fizică, rezultat ce îl motivează să concureze din nou anul viitor.

“A fost a doua participare şi e un rezultat care mă ambiţionează şi mai mult pentru anul viitor. Atunci vreau să merg la olimpiadă cu forţe proaspete, voi fi la seniori II şi voi concura cu elevi de clasa a XII-a şi o să crească şi dificultatea. Am învăţat multe din a doua experienţă, mi-am făcut mulţi prieteni şi sunt mai sigur pe mine. Pentru mine, pasiunea pentru fizică, pentru astronomie a început prin clasa a VIII-a şi nu mă văd să fac altceva până la finalul liceului. Mulţumesc celor două doamne profesoare, părinţilor mei şi tuturor colegilor de lot”, ne-a declarat Mircea.

Tânărul ne-a spus că după ce va termina liceul ar vrea să urmeze Politehnica.

Felicitări olimpicilor şi profesorilor îndrumători!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro