Şase elevi brăileni vor participa la Olimpiada Naţională de Limba Germană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şase elevi brăileni vor participa la Olimpiada Naţională de Limba Germană

• lotul judeţean este format din cinci fete şi un băiat, aceştia fiind elevi la Colegiile “Bălcescu” şi “Murgoci” • toţi îşi doresc să îşi reprezinte cu mândrie judeţul şi să obţină rezultate frumoase

 

Brăila va fi reprezentată la Olimpiada Naţională de Limba Germană Modernă de un lot format din şase elevi, cinci fete şi un băiat, tineri frumoşi care abia aşteaptă să trăiască o experienţă de neuitat şi, bineînţeles, să se numere printre laureaţi. Patru dintre membrii lotului se califică pentru prima dată la această competiţie, în timp ce ceilalţi doi au văzut cu se “mănâncă” olimpiada de germană şi abia aşteaptă să participe din nou. Fără alte introduceri, vă invităm să îi cunoaşteţi pe olimpicii brăileni.

Cel mai tânăr membru al lotului este Andrei Laurenţiu Simion, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, care va concura la nivelul A2. Este prima naţională de limba germană la care participă şi vrea să facă o figură frumoasă. A început să înveţe această limbă în clasa a V-a şi încă de atunci abia aştepta “să se facă mare” pentru a putea merge la naţională. Andrei nu este bun doar la limbile străine, ci şi la matematică şi limba română, el obţinând note foarte mari la simularea Evaluării Naţionale din luna martie. În timpul liber practică tenis de câmp.

Ioana Jacotă va participa la clasa a IX-a (nivel A2), ea fiind elevă a Colegiului “Bălcescu”. Şi pentru Ioana este prima naţională de limba germană, după ce în gimnaziu a luat menţiune la faza judeţeană. Ea a participat şi la judeţeana de biologie de anul acesta şi spune că merge la competiţii pentru că aşa descoperă ce îi place cu adevărat. Pasiunea ei pentru germană a început în clasa a V-a şi i-a plăcut atât de mult încât simte că nu face niciun efort să o înveţe. Ioana cântă la chitară, iar în timpul liber face voluntariat la Interact dar şi la un cabinet psihologic, acolo unde lucrează cu copiii cu autism.

Continuăm cu Alexandra Pascu, elevă în clasa a X-a (nivel B1) la Colegiul “Bălcescu”. După ce în anii trecuţi a luat locul II şi III la judeţeană, anul acesta ea a reuşit calificarea pe care şi-o dorea foarte mult. Alexandra este pasionată şi de engleză, participând la etapa judeţeană la această disciplină. De altfel, ea citeşte cărţi în engleză şi germană, cântă la chitară şi pian, iar în timpul liber este voluntar la Asociaţia Gutenberg Brăila (Asociaţia Tinerilor Vorbitori de Limba Germană din Brăila).

Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, Andreea Bujor se califică pentru a doua oară consecutiv la această olimpiadă (nivel B2). Anul trecut ea a obţinut un premiu III la proba individuală (scrisă), performanţă pe care vrea să o repete şi anul acesta. Andreea ne-a spus că şi-a dorit mult să participe din nou şi se bucură că are o nouă ocazie să îşi reprezinte liceul şi judeţul. Anul acesta, ea a câştigat premiul II la regionala Concursului de Traduceri “CNNB 150”. Tânăra adoră să citească şi în timpul liber studiază şi limba spaniolă.

Elena Andreea Sasu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Bălcescu”, s-a calificat pentru prima oară la naţională după ce în anii trecuţi a fost aproape de intrarea în lotul judeţean. Anul trecut, ea a participat şi la olimpiada de limba română, unde a luat premiul II pe judeţ. Elena este atrasă şi de limba japoneză, îi place să scrie, să citească, să deseneze şi să meargă la cursuri de dans. Vrea să urmeze o facultate de limbi străine, unde cu siguranţă germana va fi prima opţiune, la care se va adăuga o limbă exotică. Tânăra ne-a spus că îşi doreşte să obţină un premiu la etapa naţională şi să se bucure de experienţa pe care o aşteaptă de câţiva ani.

Cea care încheie lotul de limba germană este Corina Andreea Preda, elevă în clasa a XII-a (nivel C1) la Colegiul “Bălcescu”, şi “veterana” lotului. Spunem “veterană” pentru că ea va participa pentru a patra oară la această olimpiadă, având în palmares un premiu II şi un premiu III la proba de proiect şi un premiu III la proba individuală. De asemenea, anul trecut s-a calificat în lotul lărgit pentru internaţională. Corina este o tânără foarte activă, fiind implicată în tot felul de proiecte: este membră a Asociaţiei Gutenberg Brăila, a fost voluntar doi ani la rând la Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila - actoria fiind marea ei pasiune, iar anul trecut a ajutat în mod voluntar la organizarea “Zilelor Brăilei”. Tot anul trecut, de  sărbători, a fost “spiriduş” în campania “Un înger de Crăciun” organizată de cotidianul “Obiectiv” şi Asociaţia “Pentru Adevăr”. Tânăra ne-a spus că vrea să urmeze facultatea de limbi străine, la Cluj.

Cei patru elevi ai Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” studiază limba germană cu prof. Carmen Pîrlog, iar eleva de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci” este coordonată de prof. Tatiana Badea.

 

O olimpiadă specială

Atunci când redactorii “Obiectiv” s-au întâlnit cu membrii lotului judeţean la limba germană, cele două fete care au mai participat la această competiţie, Andreea Bujor şi Corina Preda, ne-au spus că olimpiada este o experienţă de neuitat. De ce? Ei bine, aşa cum ne-au explicat cele două fete, olimpiada de germană este diferită de restul competiţiilor din aria limbilor moderne, unde elevilor li se dă o probă scrisă şi una orală. La germană, concurenţii susţin o probă individuală (scrisă) în care le sunt evaluate atât competenţele lingvistice, cât mai ales competenţele care contează pentru succesul în viaţă: creativitate şi inteligenţă în abordarea unor teme foarte dificile din punct de vedere intelectual. Urmează apoi o probă de proiect, în care elevii sunt împărţiţi în grupuri şi trebuie să realizeze o piesă de teatru pe baza unei cărţi citite la prima vedere. Aceasta este proba cea mai aşteptată, deoarece elevi din judeţe diferite lucrează în echipe şi pregătesc prezentarea şi câte un poster, astfel încât, la fel ca în viaţă, în mod inteligent, fiecare poate aduce o contribuţie specifică, în funcţie de competenţele fiecăruia. Cu alte cuvinte, aşa cum spun şi organizatorii, Olimpiada de Limba Germană Modernă este gândită pentru a motiva elevii să îşi folosească cunoştinţele de limba germană, atât în contexte teoretice, cât şi în contexte practice.

Anul trecut, la nivelul Ministerului Educaţiei s-a luat decizia “uniformizării olimpiadelor de limbi străine” şi cum germana este diferită, ministerul a vrut să eliminarea probei de proiect şi înlocuirea ei cu una orală, clasică. Schimbarea nu a reuşit, după reacţiile apărute din partea profesorilor şi elevilor. O schimbare care însă a trecut este cea prin care elevii nu vor mai concura pe nivelul de limbă atins pe parcursul orelor de curs (A1-C1), ci pe nivel de clasă. Acest lucru îi favorizează pe elevii care studiază germana de mult timp şi îi dezavantajează pe cei care au început să o înveţe în liceu, cum este cazul Andreei, care a trebuit să tragă tare pentru a se califica anul acesta la naţională.

“Eu am doi ani şi jumătate de când învăţ limba germană, fiindcă am început în liceu. Eu trebuia să particip la nivelul B1, dar cu două săptămâni înainte de etapa judeţeană au schimbat regulile şi la clasa a XI-a poţi concura doar la nivel B1 şi C1. A trebuit să recuperez materia într-un timp record şi am muncit foarte mult. Am lucrat noapte după noapte, iar în final am reuşit. Şi acum am o lună în care să mă pregătesc şi în care să dovedesc ceea ce pot. E dureros, dar în acelaşi timp e satisfacţia ta că vezi că ai reuşit. Mi-am dorit chestia asta din clasa a VII-a şi indiferent ce nivel îmi vor impune eu voi continua. Mă bucur că a rămas proba de proiect, pentru că acolo întâlneşti oameni noi, iar eu încă mai ţin legătura cu prietenii pe care mi i-am făcut anul trecut”, ne-a spus Andreea.

Şi Corina a crescut cu olimpiada, participând prima oară în clasa a VIII-a, iar când a auzit că ministerul vrea să schimbe regulile a scris un testimonial în care a argumentat cum a reuşit o olimpiadă să o ajute în dezvoltarea personală.

“M-am simţit la o competiţie naţională respectată, unde toţi profesorii mi-au vorbit frumos, m-au ascultat ce am de zis. Tot respectul pentru organizatori şi pentru atitudinea lor faţă de noi. Nu este atmosfera de competiţie acerbă de la alte olimpiade. Cred că acolo principalul obiectiv e să devenim toţi mai buni şi oamenii care merg la naţională de mult timp transmit asta şi celor care vin pentru prima oară. Te simţi bine când eşti într-o comunitate care are aceleaşi valori ca şi tine”, ne-a spus Corina.

Olimpiada Naţională de Limba Germană se va desfăşura în perioada 5-12 mai, la Braşov.

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro