Mergi la conţinutul principal

Şase bătrâni ţepuiţi de un recidivist de 26 de ani

Încă trei indivizi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prin metoda "Accidentul". Nicuşor-Gabriel Codreanu, zis "Nedelea", în vârstă de 26 de ani, recidivist, Sterian Avramescu, 26 de ani, şi minorul Gabriel M., de 17 ani, cu antecedente penale, au tras pe sfoară şase bătrâni cu vârste între 72 şi 84 de ani, prejudiciul total fiind de aproape jumătate de miliard de lei vechi.
Creierul "afacerii", Codreanu, era cel care suna victimele, dându-se drept "avocat" sau "doctor" şi solicita sume mari de bani, utilizând metoda "Accidentul", Sterian Avramescu se ocupa de transport, iar minorul bătea la uşile pensionarilor, ca să ia banii. Prejudiciul total cauzat victimelor este de 46.000 de lei.

"Sunt avocatul nepotului, trebuie să-mi daţi toţi banii din casă!"

În ziua de 8 ianuarie 2015, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Măria L., 81 de ani, din satul Perişoru, Ianca, s-a adresat poliţiei, reclamând că a fost înşelată cu suma de 8.500 lei. Bătrâna fusese apelată pe telefonul fix de o persoană care s-a recomandat a fi "avocat" şi care i-a spus că fiul său a avut un accident rutier, iar pentru a se împăca cu părţile are nevoie de bani. După jumătate de oră, la poarta victimei s-a prezentat un tânăr căruia aceasta i-a înmânat, culmea, suma de 8.500 lei.
Anchetatorii au aflat ulterior că Nicuşor Codreanu a fost cel care a sunat-o pe bătrâna de 81 de ani, Sterian Avramescu i-a transportat pe infractori până aproape de locuinţa victimei, iar Gabriel M. s-a prezentat la poartă, ca să ia banii. Deplasarea s-a făcut cu o Skoda Fabia, proprietatea lui Avramescu. Bătrâna şi-a dat seama că a fost trasă pe sfoară după jumătate de oră de la plecarea infractorilor, însă era prea târziu.
Maria D., 78 de ani, din Movila Miresii, a fost înşelată în mod similar pe 14 ianuarie 2015. În jurul orei 16.00, bătrâna a fost apelată pe telefonul fix de o persoană care a afirmat că este fiul său şi care i-a spus că a avut un accident rutier. Ulterior, a intervenit o altă voce, care s-a reomandat a fi "avocatul" şi care i-a cerut 10.000 lei, ca să nu i se întocmească fiului dosar penal. Inculpaţii au acţionat ca în cazul bătrânei din Perişoru, împărţindu-şi rolurile.
Marioara S., de 84 de ani, din Gemenele, a fost păcălită pe 21 ianuarie 2015. Bătrâna a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat a fi "nepotul" său şi care i-a spus că se află în spital, în urma unui grav accident rutier. Respectivul a mai spus că, în urma accidentului, au rezultat două victime şi că are nevoie de bani. Ulterior, a intervenit o altă voce, aşa-zisul "avocat", care a continuat convorbirea solicitându-i bătrânei de 84 de ani suma de 14.000 de lei. Şi de data aceasta, victima, naivă, i-a dat banii infractorului de 17 ani.
Pe 24 ianuarie 2015, Lucia B., 74 de ani, din Brăila, a sesizat poliţia, reclamând că, în aceeaşi zi, a fost apelată de un individ care s-a dat drept "nepotul său" şi care i-a spus că a avut un accident rutier în urma căruia a lovit o femeie şi un copil, având nevoie de bani. În discuţie a intervenit "avocatul nepotului" care i-a cerut victimei "toţi banii pe care-i are acasă". În stare de şoc, pensionara le-a dat infractorilor toată agoniseala: 7.600 lei şi 600 euro. Anchetatorii au probat comiterea faptei cu ajutorul unei camere de supraveghere instalate la imobilul vecin.

I-a sunat la ora 3:00 dimineaţa, ca să le ceară bani

Pe 1 februarie 2015, Ioana C., în vârstă de 72 de ani, din Movila Miresii, a fost ţepuită şi ea de grupul condus de Codreanu. Bătrâna fusese apelată de un necunoscut care s-a recomandat a fi "fiul său" şi care i-a spus că, aflându-se în Italia, a avut un accident, victime fiind o femeie şi un copil. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează: "Sub pretextul că presupusului fiu i s-a făcut rău, discuţia a fost preluată de o altă persoană, care s-a recomandat a fi doctor (!) la spitalul din Italia şi care a solicitat suma de 10.000 lei, pentru ca victima să nu se ridice cu pretenţii împotriva fiului persoanei vătămate". Bătrâna avea acasă 4.700 lei, bani pe care inculpaţii i-au înşfăcat fără probleme.
În noaptea de 3/4 februarie 2015, Ştefan V., în vârstă de 83 de ani, din comuna Râmnicelu, a suferit un şoc după ce a fost trezit din somn şi anunţat că fiul său a avut un accident.
La ora 3.00 dimineaţa, soţia bătrânului din Râmnicelu a ridicat receptorul, persoana de la celălalt capăt al firului recomandându-se drept "fiul" său. Auzind că fiul a avut un accident, bătrâna n-a mai putut spune o vorbă şi i-a dat receptorul soţului. Bătrânul de 83 de ani a continuat discuţia, interlocutorul prezentându-se drept "avocatul fiului său", pe nume Dobre Marian (!). În continuare, "avocatul Dobre" i-a cerut victimei 15.000 lei, "pentru ca fiul său să nu ajungă în arest în acea dimineaţă". Bătrânul i-a spus că are doar 8.500 lei, iar "avocatul" a fost de acord să-i primească, pentru a rezolva aşa-zisa problemă. La ora 6:00, recidivistul Nicuşor Codreanu şi complicele său, Gabriel M., s-au deplasat cu un taxi în comuna Râmnicelu, pentru a pune mâna pe bani.
Pe 6 februarie 2015, poliţiştii i-au reţinut pe Nicuşor - Gabiel Codreanu şi pe Sterian Avramescu pentru 24 de ore. A doua zi, primul infractor a fost arestat preventiv, iar al doilea a primit arest la domiciliu. Potrivit anchetatorilor, Codreanu a recunoscut săvârşirea infracţiunii, precizând că a procedat în mod asemănător în anul 2014, când era încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro