Mergi la conţinutul principal

Şase «zei ai chitarelor» vin să predea şi să cânte la Constanţa

Chitariştii din România, dar şi iubitorii de muzică bună în general vor avea parte de un eveniment inedit la finalul acestei săptămâni. Este vorba despre cea de patra ediţie a Festivalului "Ziua Chitarelor", ce va avea loc pe 3 septembrie, în Constanţa. Frank Gambale (Chick Corea), Ron Thal - Bublefoot (ex-Gunsn Roses), Tosin Abasi (Animals as Leaders), Joel Hoekstra (Whitesnake), Prashant Aswani (chitarist pentru Justin Timberlake), Daniele Gottardo (chitaristul preferat al lui Steve Vai), vor concerta în Piaţa Ovidiu din Constanţa. Însă surprizele nu se opresc aici: evenimentul este gratuit şi mai mult decât atât, în dimineaţa aceleiaşi zile, cei şase chitarişti vor participa la un Master Class programat la Teatrul de Stat, unde îşi vor împărtăşi cunoştinţele cu toţi cei interesaţi să se perfecţioneze în mânuirea acestui instrument. Master Class-ul va avea loc în intervalul 10:00 - 13:00, iar concertul propriu-zis va începe de la ora 17:00. În deschidere au fost invitate trupele româneşti Platonic Band, Mindcage Escape, Asemic şi chitaristul italian Ciro Manna. De asemenea, trebuie precizat că după show-ul fiecăruia dintre cei 6 chitarişti, evenimentul se va încheia cu Grand finale Jam Session. "Ziua Chitarelor" este un concept unic în lume propus de chitaristul italian Corrado Sgandurra începând cu anul 2009. Acesta este stabilit în România şi pe lângă faptul că predă lecţii de chitară la un nivel profesionist, a conceput acest festival original din toate punctele de vedere, dedicat nu doar chitariştilor, ci şi iubitorilor de muzică bună. Această ediţie a festivalului este organizată de Centrul pentru Resurse Civice cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.

Sgandurra: "Muzicienii tineri şi publicul tânăr din România trebuie să iasă mai mult din casă"

Contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", chitaristul italian Corrado Sgandurra, organizatorul evenimentului ce va avea loc pe 3 septembrie, în Constanţa, a vorbit despre ocazia unică pe care o au muzicienii din România, de a întâlni artişti de calibru, precum cei care vor concerta la "Ziua Chitarelor", dacă decid să participe. Acesta a explicat că principala motivaţie în spatele festivalului este educarea tinerilor muzicieni români şi ridicarea nivelului calitativ de interpretare instrumentală, astfel că prin colaborarea cu Primăria Constanţa, acest lucru a putut fi pus în practică. "Prima ediţie a acestui eveniment a pornit în septembrie 2009. Chiar când s-a sărbătorit împlinirea a 550 de ani de la atestarea documentară a Bucureştiului. Apoi, în 2010 s-au făcut încă două ediţii. De fiecare dată evenimentul a fost promovat foarte mult în presa naţională şi chiar internaţională. Dar au intervenit o serie de probleme. Primele 3 ediţii au fost făcute cu sprijinul Primăriei Generale a Bucureştiului, dar apoi a venit criza economică şi dintr-un motiv sau altul festivalul nu s-a mai ţinut. Mi-a lăsat un gust amar faptul că acest festival s-a oprit chiar într-o perioadă de maximă popularitate. În mod normal, un festival se opreşte când nu mai merge. Acum, pentru prima dată se va ţine în Constanţa. Ne-am înscris cu acest proiect şi am reuşit să obţinem finanţare", a declarat Sgandurra. Chitaristul a ţinut să sublinieze calibrul artiştilor care vor urca pe scenă, dar şi ocazia tinerilor de a învăţa direct de la aceştia în cadrul Master Class-ului gratuit. "Ce pot să spun. Este un eveniment unic şi irepetabil. În primul rând, eu sfătuiesc pe orice iubitor de muzică să vină, indiferent dacă e chitarist sau nu. Într-adevăr evenimentul «Ziua Chitarelor» reprezintă o atracţie în special pentru muzicieni, dar nu se ştie niciodată dacă va mai fi o ediţie următoare. Spun asta având picioarele pe pământ, după ce am văzut ce s-a întâmplat în ultimii ani. Gândiţi-vă că un eveniment ca acesta, dacă ar fi fost cu bilet, sau într-o ţară străină ar fi costat sute de euro şi ar fi fost promovat în toată lumea ca ceva: «Oau!». Aici mulţi nu vin din lene, pentru că spun că oraşul Constanţa e departe. Dar ăsta nu e un argument. Dacă mergeau la Sala Palatului şi costa 3 - 4 milioane... Aşa plătesc benzina până în Constanţa, dar vezi un eveniment unic, gratis. Muzicienii tineri şi publicul tânăr din România trebuie să iasă mai mult din casă. Ăsta e adevărul. Youtube e bun, poţi învăţa multe lucruri acolo, dar nu e ca în realitate. Dacă tu nu te duci la un concert adevărat şi eşti muzician, nu te aştepta ca lumea să vină la concertele tale, când tu ai fost primul care nu s-a dus. Este karma. Rugămintea mea este ca muzicienii mai experimentaţi să vină la Master class. Să scape de forma aceasta de snobism crezând că nu mai au nimic de învăţat", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro