Ingredientele culinare au un termen limitat de folosire la prepararea mâncărurilor, iar la unele dintre ele, data expirării înscrisă pe ambalaj indică, de fapt, o perioadă de consum prelungită faţă de cea reală, când proprietăţile produselor sunt nealterate.
1. Făina
Făina are o perioadă de folosire de aproape şase luni, dar devine râncedă sau plină de insecte dacă este ţinută la temperatură ridicată. Prin urmare, trebuie păstrată în locuri uscate şi reci, fără umiditate, precum frigiderul şi în recipiente de sticlă.
2. Condimentele
În unele regiuni ale globului, condimentele sunt reprezentative pentru bucătăriile locale, unele ţări din Asia sau Orientul Mijlociu având o adevărată industrie e mirodeniilor pentru gătit. Potrivit lui Karen Page, autorul lucrării The Flavour Bible, condimentele rezistă o perioadă de maxim 12 luni, timp în care pot fi folosite optim la gătit fără să îşi piardă din proprietăţi. Deşi nu se alterează ca alte alimente de bază, ele îşi pierd din savoare şi din proprietăţi şi când sunt vechi nu mai au acelaşi efect asupra mâncării.
3. Orezul brun
Orezul brun rezistă între şase şi opt luni. Cel alb însă are o durată de folosire de până la patru sau cinci ani, dacă este păstrat corespunzător. Orezul brun poate deveni rânced dacă nu este păstrat departe de umiditate sau căldură.
4. Alunele
În funcţie de tipul de alune, ele pot avea o perioadă optimă de folosire ce variază între câteva luni şi până la un an. Migdalele rezistă cel mai mult între 9 şi 12 luni, acaju şi arahidele între şase şi nouă luni. Nucile pecan, specifice Americii de Nord, rezistă până la şase luni. Fisticul, cu o largă varietate în utilizare la salate, fripturi sau îngheţată, are o valabilitate de până la trei luni. Seminţele de pin, cu gustul lor uşor dulce şi o aromă apropiată de cea a untului, sunt folosite la paste, orez, salate, preparatele pe bază de orez sau quinoa, având o perioadă de folosire de până la una sau două luni. Frigiderul oferă mediul optim pentru conservarea acestora în recipiente din sticlă.
5. Cerealele
De la deschiderea pachetului de cereale acestea pot fi consumate în termen de până la patru sau şase luni. Nedesfăcut, el poate fi păstrat până la şase sau opt luni. În oricare din aceste situaţii cerealele trebuie păstrate într-un mediu ferit de umiditate.
6. Ketchup
Datorită compoziţiei sale bogate în conservanţi, ketchupul are o durată mare de folosire. După desigilarea recipientului, ingredientul poate fi folosit până la un an de zile dacă este păstrat în frigider, iar dacă este sigilat poate fi păstrat până la 2 ani de zile.
7. Uleiurile de gătit
Uleiurile de gătit au consistenţa necesară pentru împerecherea optimă a diferitelor ingrediente culinare. Sunt des folosite la salate, în prepararea mâncărurilor calde sau la prăjituri. Uleiul de măsline poate fi folosit până la doi sau trei ani, cel din struguri nu rezistă mai mult de trei luni, iar uleiul de trufe, care aduce un plus de savoare fantastic unui risotto cu ciuperci, are o durată optimă de folosire de la desigilare de până la patru sau şase luni.