• lotul olimpic este format din doi elevi de gimnaziu şi cinci de liceu • şase dintre aceştia învaţă la Colegiul “Murgoci” şi unul la Şcoala “Ion Băncilă”
Şapte elevi brăileni se pregătesc de Olimpiada Naţională de Limba Engleză, competiţie ce se desfăşoară în perioada 22-26 aprilie, la Ploieşti. Lista celor mai buni elevi care merg la faza naţională este deschisă de Andrei Dudulea, elev în clasa VII-a la Şcoala Gimnazială “Ion Băncilă”, îndrumat de prof. Anamaria Dumitriu. Etapa judeţeană a olimpiadei de engleză (nivel B1) a fost primul concurs al lui Andrei la această disciplină, adolescentul reuşind să se califice în finala pe ţară. Andrei ne-a spus că este atras de calculatoare şi jocurile video, iar hobby-ul lui este programarea. Un alt lucru cu care adolescentul se poate lăuda este timpul record în care a rezolvat un cub Rubik: 1 minut şi 5 secunde.
Urmează Raluca Berdant, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, prof. coord. Mariana Crăciun. Şi pentru ea va fi prima naţională de limba engleză (nivel B2), până acum ea participând la Concursul “Public Speaking”. Doi ani la rând ea a obţinut premii la Concursul Naţional “Terra” -, olimpiada mică de geografie (premiul II şi premiul III). A făcut teatru în cadrul Clubului “Murgoci Drama Teens” şi continuă să meargă la cursuri de actorie.
De asemenea, cântă foarte frumos şi este pasionată şi de muzică. Are puţine emoţii în legătură cu olimpiada şi este încrezătoare că va fi o experienţă inedită.
Trecem la liceu, unde la clasa a IX-a s-au calificat două eleve de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”: Cătălina Comşa (nivel B2) şi Teodora Carmen Capato (nivel C1). Cătălina este pregătită de prof. Romeo Mocanu şi va merge pentru prima dată la naţională. Deşi studiază la profilul matematică-informatică, ea s-a făcut remarcată în concursurile de engleză şi franceză. Anul acesta, în urma suplimentării locurilor, ea s-a calificat şi la olimpiada naţională de franceză, însă a trebuit să renunţe pentru că ambele competiţii se desfăşoară simultan. În timpul liber merge la cursuri de teatru şi îşi perfecţionează cunoştinţele de engleză şi franceză. Teodora studiază la clasă cu prof. Dana Oprescu şi timp de doi ani a participat la olimpiada naţională de lectură şi la Concursul Naţional de lectură şi Interpretare “Ionel Teodoreanu”, fiind de asemenea prezentă şi la Concursul “Public Speaking”. Pe lângă engleză, anul acesta ea s-a clasat pe locul II la judeţeana de limba germană. Teodora se implică în activităţi de voluntariat, fiind preşedintele Clubului “Interact” Brăila. Una dintre campaniile organizate de Teo a avut loc de Crăciun, când, împreună cu alţi voluntari, a mers la colindat prin oraş şi din banii obţinuţi a cumpărat cadouri pentru copiii mai puţin norocoşi.
Tot două eleve s-au calificat şi la clasa a X-a: Lorena Filipov şi Bianca Cristiana Tudorică. Lorena este îndrumată de prof. Dana Oprescu şi va concura la nivelul C1. Ea ne-a spus că participă la etapa judeţeană a olimpiadei de engleză încă din clasa a VII-a, însă, fiind elevă la Ştiinţele Naturii, anul trecut ea a participat şi la judeţeana de chimie. În timpul liber îi place să citească, în special romane poliţiste. Îşi doreşte ca la olimpiadă să facă o figură frumoasă şi să se întoarcă acasă cu amintirea unei experienţe unice. Bianca este coordonată de prof. Mariana Crăciun şi va participa tot la nivel C1. Şi ea a mers în fiecare an la etapa judeţeană, precum şi la Concursul “Public Speaking”. Voluntariatul a devenit parte din viaţa ei, participând cu drag atât la proiectele organizate de Clubul “Interact” Brăila, precum şi în campania “Let's Do It, România!”.
Un alt component al lotului olimpic este Rareş Luca Gruia (nivel C1), elev în clasa a XI-a la Colegiul “Murgoci”, pregătit de prof. Mariana Crăciun. Este a doua naţională la care participă după ce în gimnaziu a fost la astronomie şi astrofizică. Din clasa a VII-a şi până acum a fost în fiecare an la judeţeana de engleză, iar din clasa a IX-a participă constant la “Public Speaking”, ajungând până la etapa regională. Luca ne-a spus că a făcut parte din Clubul de Teatru “Murgoci Drama Teens”, iar în prezent este voluntar la “Interact”. Când era mic şi lumea îl întreba “Ce vrei să te faci când o să fii mare?” răspunsul era “medic”, iar opţiunea lui în ceea ce priveşte viitoarea carieră a rămas aceeaşi.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!