Şantierul naval a îngheţat de frig | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şantierul naval a îngheţat de frig

* zilele de pauză vor fi recuperate în weekend-urile următoare, dar există şi varianta de a fi transformate în zile de concediu neefectuate, aferente anului 2011

Gerul a blocat cea mai mare parte a activităţii de producţie a şantierului naval din Brăila. Conducerea unităţii şi organizaţia sindicală au convenit ca pe perioada de ger extrem să întrerupă activitatea în secţiile unde salariaţii muncesc în exterior. Astfel că pe perioada de avertizare de cod portocaliu, câteva sute de navalişti au scăpat de corvoada de a lucra pe un frig năprasnic. Aşa cum a explicat liderul sindical al navaliştilor brăileni, Alexandru Gurgu, este vorba de o practică des aplicată în această unitate cu scopul de a proteja angajaţii pe perioada cu temperaturi extreme. "Avem semnat un protocol cu angajatorul, prin care săptămâna aceasta, timp de 3 zile, oamenii vor sta acasă din cauza temperaturilor foarte scăzute şi se vor întoarce la serviciu în momentul în care temperaturile vor fi mai prietenoase", ne-a declarat Alexandru Gurgu. De asemenea, sursa citată a explicat că, în continuare, se derulează activitatea de producţie, dar numai în spaţii încălzite, inclusiv pe navele unde se poate amenaja un microclimat. În plus, a precizat că aceste zile de pauză vor fi recuperate în weekend-urile ce urmează, dar că angajaţilor li s-a propus şi varianta în care să-şi ia zilele de concediu neefectuate anul trecut, astfel încât să nu se mai pună problema recuperării.
Măsura întreruperii temporare a fost comunicată şi Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, care a precizat că şantierul naval este singura unitate care a apelat la o astfel de modalitate de protejare a propriilor salariaţi. "Avem o comunicare în acest sens din partea unităţii, care ne anunţă că pe perioada zilelor în care judeţul este sub avertizare de cod portocaliu pentru ger, se aplică măsura încetării temporare a activităţilor la exterior sau în spaţii neîncălzite", ne-a declarat inspectorul şef al ITM Brăila, Dumitru Văduva. De asemenea, şeful instituţiei a explicat că în această perioadă inspectorii de muncă derulează mai multe controale în rândul agenţilor economici unde se lucrează la exterior, precum şi în spaţii neîncălzite. "Până la această dată au fost verificaţi 33 de agenţi economici din mai multe domenii de activitate susceptibile a utiliza forţă de muncă în aer liber şi mă refer aici la activităţile portuare, depozitări de cereale, la companiile care fac intervenţii la instalaţii electrice, precum şi apă-canalizare sau gaze. Concluziile noastre au condus spre ideea că în general angajatorii locali respectă cerinţele minimale din OUG nr. 99/2000", a mai spus Văduva. Totuşi, au fost aplicate şi 3 amenzi cu o valoare cumulată de 2.000 lei pentru unii angajatori care nu au verificat, aşa cum cere legea, starea de sănătate a propriilor salariaţi.
În condiţii de ger puternic, angajatorii trebuie să asigure microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute, să asigure echipament de protecţie, să distribuie ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb, precum şi să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile de reducere a programului de lucru sau chiar întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
De precizat că încălcarea prevederilor OUG nr. 99/2000 se sancţionează după caz, cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.
În judeţul Brăila nu au fost întrunite condiţiile de ger extrem, adică temperaturi sub minus 20 de grade Celsius.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro