Mergi la conţinutul principal

Şantier de construcţii plin cu muncitori la negru

• inspectorii de muncă au depistat 2 patroni care primiseră la muncă aproape 50 de persoane fără forme legale de angajare • amenzile aplicate pe întreaga lună numai pentru muncă nedeclarată s-au ridicat la 240.000 leialte cazuri de muncă la negru înregistrate au fost descoperite la angajatori din domeniul confecţii textile, service auto sau baruri-restaurante

 

Munca nedeclară în sectorul construcţii rămâne un fenomen la cote alarmante în judeţul nostru. De exemplu, în cursul lunii trecute, inspectorii de muncă brăileni au descoperit 2 cazuri de angajatori care primeau la muncă, atenţie!, 46 de persoane fără a le fi întocmit toate documentele legale de angajare, context în care au primit amenzi usturătoare şi li s-au trasat măsuri de reintrare în legalitate. “Valoarea totală a amenzilor aplicate în cursul lunii februarie este 289.050 lei, din care 273.050 lei pentru abateri constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi 15.500 lei pentru aspecte ce ţin de sănătatea şi securitatea în muncă, valori net superioare dacă ne raportăm la luna februarie a anului trecut. Ce doresc să subliniez este faptul că în urma acţiunilor întreprinse în cursul lunii de raportare au fost descoperite 54 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre care 46 de persoane din sectorul lucrări de construcţii. Numai pentru muncă nedeclarată s-au aplicat sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 240.000 lei”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. Celelalte cazuri de muncă la negru înregistrate luna trecută au fost descoperite în domenii precum “Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte” şi “Întreţinerea şi repararea autovehiculelor”, câte 3 persoane, “Baruri” şi “Comerţ”, câte o persoană.

Potrivit informaţiilor prezentate de ITM Brăila, luna trecută au fost derulate 226 de controale în urma cărora au fost aplicate 196 de sancţiuni. După cum se arată  în statistica lunară a instituţiei, dintre cele 226 de controale, 95 au vizat aspecte ce ţin se sănătatea şi securitatea în muncă (SSM), în timp ce alte 131 controale s-au axat pe partea de relaţii de muncă (RM). În ce priveşte sancţiunile aplicate contribuabililor descoperiţi în abatere, 78 au vizat sectorul RM şi alte 118, în domeniul SSM.

În afară de primirea la muncă a unor persoane fără a avea forme legale de  încadrare, inspectorii de muncă brăileni au mai depistat şi alte nereguli precum neevidenţierea corectă a orelor de muncă efectuate de salariaţi, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal ori privind munca suplimentară, în timp ce pe parte de SSM, deficienţele constatate au constat în semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare, neîntocmirea instrucţiunilor proprii specifice activităţii desfăşurate, neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie, precum şi neasigurarea materialelor necesare informării lucrătorilor.

Un raport la nivel naţional aferent Inspecţiei Muncii arată că au fost depistate 288 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 52 erau din judeţul Constanta, 48 din judeţul Brăila şi 41 din Timiş. Per total, amenzile aplicate celor 416 angajatori prinşi în afare legii s-au ridicat la circa 827.313 euro, adică 3.853.626 lei, din care numai pentru muncă nedeclarată 3.180.026 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro