Şanse pentru licitaţii mai rapide şi proiecte finalizate mai repede | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şanse pentru licitaţii mai rapide şi proiecte finalizate mai repede

Solicitarea suspendării procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului va fi condiţionată de o cauţiune, potrivit proiectului de lege privind achiziţiile publice, adoptat marţi de către Camera Deputaţilor.
Suspendarea procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului până la soluţionarea cauzei va putea fi dispusă de instanţă, la cererea unei părţi interesate, prevede proiectul de lege referitor la căile de atac în materie de achiziţii publice, informează situl avocatnet.ro, transmite Digi24. Proiectul a fost votat marţi de către deputaţi şi mai aşteaptă promulgarea din partea preşedintelui României.

Ce sume trebuie să achite nemulţumiţii

Concret, solicitarea de suspendare va putea fi făcută doar în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă. Totuşi, partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului sau la valoarea contractului, după cum urmează:
2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dar nu mai mult de 35.000 de lei;
2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 88.000 de lei;
2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 220.000 de lei;
2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

Descurajarea contestatorilor abuzivi

Practic, solicitarea de suspendare va putea fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată va ataca în instanţă decizia Consiliului. Potrivit Executivului, introducerea cauţiunii va descuraja tergiversarea soluţionării contestaţiilor.
Măsura depunerii unei garanţii va îngreuna depunerea unei contestaţii. Decizia este discutabilă luând în calcul faptul că multe documentaţii de atribuire semnate de autorităţile contractante din România sunt de proastă calitate. Nivelul garanţiei, respectiv 2%, este de asemenea ridicat.
Potrivit economica.net, CNADNR, respectiv compania responsabilă de reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi a României, înregistrează tot mai multe contestaţii la licitaţiile sale. În o treime din cazuri, contestatorii obţin câştig de cauză. Anul acesta au fost depuse 20 de contestaţii, faţă de 13 câte au fost depuse în primele 4 luni din 2015.
În total, anul trecut au fost depuse 97 de contestaţii împotriva rezultatelor licitaţiilor organizate de CNADNR.
CNSC a emis anul trecut 85 de decizii în cazul celor care au contestat licitaţiile CNADNR, iar în 28 de cazuri contestaţiile au fost admise. Cu alte cuvinte, CNSC le-a dat dreptate contestatarilor în o treime din cazuri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro