Ministerul Sănătăţii are o veste bună pentru femei! Programul naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin continuă şi în 2016. Totul este gratuit, neţinându-se cont dacă pacienta este sau nu asigurată.
Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat în acest sens. Acesta se desfăşoară în judeţul Brăila prin Direcţia de Sănătate Publică în colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă şi cu medicii de familie intraţi în program. "Continuăm acest program în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program, Ministerul Sănătăţii urmăreşte în primul rând depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate", au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Brăila într-un comunicat de presă.
Pentru efectuarea testului Babeş - Papanicolau, femeile interesate trebuie să meargă la medicul de familie pentru a primi formularul pentru recoltare (FS1). Apoi, vor merge la centrul de recoltare specializat, în cazul Brăilei la Spitalul de obstretică-ginecologie (Maternitate). Formularul se poate obţine de la orice medic de familie, nu numai de la cel arondat, chiar dacă femeia nu are asigurare de sănătate. Totuşi, există o condiţie: medicul să fie validat în programul de screening.
Rezultatul vine în 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, pacientele vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare.