"Bani publici cheltuiţi în dispreţul cetăţenilor, la asta duce lipsa de coordonare dintre Primărie, care repară carosabilul şi trotuarele de pe o anumită stradă, şi instituţii precum "Distrigaz", care vine în urmă şi sparge asfaltul abia turnat, pentru a schimba conductele de gaze", ne-a declarat Cernat Aurelia Georgeta, cititoare a cotidianului nostru, domiciliată în cartierul Obor. Aceasta ne-a dat ca exemplu ceea ce s-a întâmplat pe Str. Ion Ionescu de la Brad din cartierul respectiv. "Astă-vară, o firmă angajată de Primărie a venit la noi pe stradă pentru a astupa gropile din carosabil şi a reface trotuarele. Modul cum aborda lucrarea această firmă lăsa foarte mult de dorit, în sensul că materialul asfaltic folosit era complet necorespunzător. Bitumul turnat era rece, în loc să fie fierbinte, aşa cum cere metodologia de lucru. După ce am luat o mostră din acest bitum şi i-am ameninţat că o să-i reclam, au început să aducă material de care trebuie. Problema şi mai mare e că, la foarte scurt timp după ce s-a terminat asfaltarea, a apărut o altă firmă, trimisă de «Distrigaz», care a început să sape şanţuri, ca să schimbe conductele de gaze. I-am întrebat de ce n-au făcut această lucrare înainte de asfaltare, ca să nu se mai cheltuie degeaba nişte bani publici, iar ei mi-au zis să stau liniştită, că lucrarea se face cu bani europeni. Păi ce, banii ăia europeni nu pot fi folosiţi într-un mod mai eficient?! Ca să nu mai spun că firma asta venită din partea «Distrigaz» lucra complet haotic, se apuca să decoperteze asfaltul într-un loc şi după ce începeau săpăturile îşi dădeau seama că reţeaua de gaze trece prin altă parte. Un astfel de şanţ a fost început şi abandonat chiar lângă peretele blocului nostru şi din cauza asta s-a infiltrat apă din zăpada topită în subsol, fiind afectat spaţiul salubrizat recent pe cheltuiala locatarilor. Nici până în prezent nu au asfaltat la loc şanţurile săpate pentru schimbarea ţevilor de gaze", ne-a spus Cernat Aurelia Georgeta. Aceasta este cunoscută cititorilor ediţiei electronice a cotidianului nostru datorită opiniilor pe care le exprimă frecvent la secţiunea "Comentarii". Cu spiritul combatant care o caracterizează, Cernat Aurelia Georgeta spune că Primăria se face vinovată pentru haosul de pe străzile oraşului, în ceea ce priveşte lucrările edilitare. "În mod normal, un reprezentant al Primăriei ar trebui să fie tot timpul prezent, să supravegheze aceste lucrări. Nu e normal ca banii publici să fie cheltuiţi în bătaie de joc, pentru că se toarnă asfalt de proastă calitate, care cedează după doar câteva săptămâni şi pentru că, imediat după ce se termină asfaltarea, vin alţii şi sapă şanţuri, pentru întreţinerea reţelelor de utilităţi. Dacă ar exista o supraveghere corespunzătoare, nu ar mai apărea astfel de situaţii. Personal sunt de acord să particip, cu alţi cetăţeni voluntari, să urmărim aceste lucrări. Am propus asta conducerii Primăriei, dar nu am fost luată în seamă", ne-a mai declarat cititoarea noastră.
"Firma trimisă de «Distrigaz» lucra haotic. Muncitorii au început să decupeze asfaltul într-un loc, apoi şi-au dat seama că, de fapt, trebuie să sape în altă parte", ne-a spus Cernat Aurelia Georgeta "Investiţiile se fac în funcţie de posibilităţile financiare"
Reprezentanţii Primăriei spun că este foarte greu să existe o corelare între lucrările de asfaltare şi lucrările de întreţinere efectuate de administratorii reţelelor de utilităţi. "Intervenţiile la conductele de gaze se fac în funcţie de banii existenţi în bugetul «Distrigaz». Noi nu putem şti când anume au ei bani în cont şi când îşi pot permite să dea drumul la anumite lucrări. Dacă facem o asfaltare şi ei vin în urmă şi cer permisiunea de a schimba ţevile de metal cu ţevi PE - aşa cum se întâmplă în cartierul Obor -, nu putem să nu le dăm acceptul să spargă asfaltul, deoarece vedem cu toţii ce accidente pot provoca reţelele de gaze care nu sunt întreţinute corespunzător", ne-a explicat Vasile Trandafir, funcţionarul din cadrul Primăriei responsabil cu administrarea străzilor din municipiu. Acesta respinge şi acuzaţiile potrivit cărora firma "Telbra", cea care a efectuat plombările asfaltice pe Str. Ion Ionescu de la Brad, ar fi folosit material inadecvat. "Atât timp cât se poate întinde, bitumul este bun. Când este prea rece, nu se mai foloseşte", dă asigurări reprezentantul Primăriei.
La rândul său, "Distrigaz" spune că responsabilitatea autorizării lucrărilor de intervenţie asupra conductelor de gaze le revin firmelor care câştigă la licitaţie aceste lucrări. "Noi scoatem la licitaţie lucrări, iar firmele adjudecatare au obligaţia de a obţine toate avizele şi aprobările necesare pentru executarea lor", ne-a declarat conducerea regionalei "Distrigaz" Galaţi. Firma care a executat lucrările pe Str. Ion Ionescu de la Brad este "Gimvest" Brăila.