* sfântul lăcaș a fost construit pe locul unei biserici mai vechi, din perioada interbelică * ierarhul Dunării de Jos i-a acordat rangul de "iconom stavrofor" preotului paroh Cornel Techiu, iar credincioșii care au sprijinit lucrările au primit diplome de ctitor * în aceeași zi, preoții de la Protopopiatele Făurei și Însurăței au participat la Conferința pastoral-misionară semestrială
Sătenii din Cuza Vodă se roagă acum într-un lăcaș nou, ctitorit pe locul unuia mai vechi (construit în perioada interbelică din lemn și paiantă).
În prima duminică a lunii iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în satul Cuza Vodă, comuna Salcia Tudor, "pentru a aduce bucurie și întărire duhovnicească" prin sfințirea bisericii cu hramul "Nașterea Maicii Domnului", construită cu mare trudă în satul din nordul Câmpiei Bărăganului. În aceeași zi, după Sfânta Liturghie, preoții din Protopopiatele Făurei și Însurăței au participat la Conferința pastoral-misionară corespunzătoare primului semestru al anului.
Slujba de sfințire a noului lăcaș de cult, din Parohia Cuza Vodă - Salcia Tudor, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, în prezența ctitorilor, a autorităților locale, a numeroși credincioși și a elevilor de la școala din comuna Salcia Tudor. După slujba de sfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei religioase, copiii, îmbrăcați în straie populare, au interpretat cântece religioase și patriotice, iar la momentul cuvenit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
"În cuvântul de învățătură, ierarhul locului a tâlcuit pericopa evanghelică rânduită pentru duminica a 7-a după Sfintele Paști, în care se relatează despre rugăciunea arhierească din Grădina Ghetsimani, rostită de Domnul Hristos înainte de Sfintele Sale Pătimiri. De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos le-a explicat celor prezenți sensurile duhovnicești ale sfințirii bisericii și a evidențiat importanța și necesitatea bisericii în viața unei comunități creștine", a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.
Și, întrucât prin Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 629/2009, prima duminică de după ziua de 1 iunie a fost numită "Duminica Părinților și a Copiilor", pentru a cultiva mai intens comuniunea de iubire și respect dintre părinți și copii, ierarhul Dunării de Jos a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat "Duminica Părinților și Copiilor - rugăciune comună și conlucrare pentru comuniune și mântuire", transmis în toate parohiile din Patriarhia Română.
În semn de prețuire pentru lucrarea desfășurată în Parohia Cuza Vodă, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat rangul bisericesc de "iconom stavrofor" preotului paroh Cornel Techiu, iar credincioșii care au sprijinit lucrările de zidire și înfrumusețare a bisericii au primit diplome de ctitor.
În continuare, în biserica parohială s-au desfășurat lucrările conferinței preoțești, centrate pe tema omagială a anului 2022.
"Împreună cu preoții din cele două protopopiate ale eparhiei, Făurei și Însurăței, au participat și doamnele preotese și copiii acestora. Părintele Arhiepiscop a apreciat hărnicia credincioșilor din această comunitate, subliniind rolul familiei creștine în creșterea și educarea sănătoasă a copiilor și contribuția deosebită pe care satul românesc a avut-o la devenirea istorică a poporului român, care a constituit și încă mai constituie un izvor al spiritualității, culturii și tradițiilor, rugăciunea fiind hrana spirituală aflată la îndemâna celor ce doresc să comunice și să se apropie de Dumnezeu", a mai spus pr. Rareș Bucur.
Au fost analizate activitățile desfășurate în parohii și au fost discutate aspecte legate de pregătirea și buna organizare a următoarelor programe pastoral-misionare din Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea preoțească.
Biserică de zid pe locul uneia din lemn și paiantă
Parohia Cuza Vodă - Salcia (fostă Regele Ferdinand), Protopopiatul Făurei, a fost înființată prin Decizie eparhială pe data de 1 martie 1936, iar lucrările de construcție la biserica din această localitate, edificată din lemn de salcâm și paiantă, au fost finalizate în primăvara anului 1937. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preasfințitul Episcop Ghenadie Niculescu la data de 4 iulie 1937.
Credincioșii din Cuza Vodă aveau nevoie de un nou lăcaș, astfel că, în ziua de 15 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a pus piatra de temelie pentru noua biserică. La 1 octombrie același an, au început lucrările de construcție la noul locaș de cult, ridicat pe locul vechii biserici. După doi ani de eforturi susținute - prin truda preotului paroh Cornel Techiu, a credincioșilor și a unor donatori - s-a reușit construirea unei noi biserici și amenajarea acesteia cu cele necesare slujirii. Slujba de sfințire a bisericii a venit ca o încununare a eforturilor depuse de comunitatea de la Cuza Vodă.