• absolventă a Liceului Teoretic „Mihail Sebastian” Brăila, Nicoleta - Cristina Mîndroiu este elevă în Anul I la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, unde studiază Comunicații navale și informatică • după absolvirea școlii are de gând să se întoarcă la Brăila, la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”, însă este hotărâtă să își definitiveze și studiile universitare în Științe Juridice
O brăileancă de 22 de ani, Nicoleta - Cristina Mîndroiu, absolventă a Liceului Teoretic „Mihail Sebastian”, caracterizată de colegii săi drept „o fire pragmatică și organizată” - calități care au determinat-o să opteze pentru o carieră militară - face cinste locurilor natale și uniformei militare albastre. Iubește sportul și este elevă în Anul I la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale Române, unde studiază Comunicații navale și informatică, după ce a fost înscrisă, inițial, la Drept.
„După absolvirea liceului, m-am înscris la Facultatea de Drept a Universității din Brașov. O serie de probleme personale m-a adus însă într-un moment de cumpănă, în care a trebuit să îmi reconfigurez opțiunile de viitor. Am pus pe pauză studiile universitare și am decis că este timpul să aleg cariera militară”, le-a mărturisit Nicoleta Mîndroiu colegilor de arme, chiar în ziua ei onomastică, de Sfântul Nicolae.
Brăileanca de 22 de ani spune că este foarte mândră de modul în care tatăl ei a crescut-o și de valorile pe care i le-a insuflat:
„El m-a învățat să am un caracter puternic, să nu mă las intimidată de orice greutăți. Când i-am expus ideea de a veni în armată a fost încântat, pentru că și el a făcut armata și mi-a povestit mai multe lucruri. Comparativ cu experiența pe care a avut-o el ca militar în termen, pot să spun că, pentru mine, totul a fost neașteptat de ușor. Condițiile din școală sunt foarte bune, instructorii sunt adevărați profesioniști, au răbdare cu noi, ne explică unde nu am înțeles, la fel și profesorii”.
Eleva de Anul I, de la Școala de Maiștri Militari, spune că s-a acomodat ușor cu rigorile vieții în uniformă, în special pentru că era deja un tânăr organizat și disciplinat. Nici trezitul dis-de-dimineață, cu noaptea-n cap, nu i-a dat prea mari bătăi de cap brăilencei.
De ziua ei onomastică, 6 decembrie, Nicoleta - Cristina Mîndroiu a fost alături de lotul sportiv al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, coordonat de slt. Ioan Panainte. Competiția sportivă a avut loc în perioada 6-8 decembrie, la Baza Aeriană Boboc, județul Buzău. Conform clasamentului, Cristina Mîndroiu a obținut bronzul la categoria 49 - 53 kg, la etapa finală pe Ministerul Apărării Naționale a Campionatului Militar de Taekwondo.
Ca elev militar, brăileanca a descoperit că poate îmbina pregătirea pentru o carieră stabilă în Armata României cu pasiunea ei pentru educație fizică și sport. Nicoleta a făcut sport de mică, a participat la competiții și are și câteva medalii care îi încununează pasiunea. E o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului. După absolvirea școlii, are de gând să se întoarcă la Brăila, la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”, însă este hotărâtă să își definitiveze și studiile universitare.
„M-a atras foarte mult Dreptul. Eu oricum am fost un copil căruia i-a plăcut școala, i-a plăcut să învețe. Nu îmi plăcea să fiu ajutată la teme, voiam să fac totul singură, iar notele bune pe care le luam îmi dădeau un sentiment foarte plăcut de satisfacție. De aceea și pe viitor vreau să mă dezvolt profesional cât de mult pot. Știu că o diplomă în științe juridice mă va ajuta și în cariera militară”, a spus viitorul maistru militar.
Potrivit surselor militare citate, pe Nicoleta - Cristina Mîndroiu nu o impresionează comentariile nefavorabile făcute uneori la adresa militarilor și nu se teme să lupte pentru țara ei, dacă națiunea i-o va cere. Are susținerea familiei, în special a tatălui său, care este deosebit de mândru că fiica lui, mezina familiei, a ales să fie militar în Armata României, o profesie nobilă și demnă de totul respectul. În cazul brăilencei de 22 de ani, este mai mult decât o profesie, este pasiune și devotament față de țară și de meleagurile natale.