Mergi la conţinutul principal

Învăţământul brăilean - agonie şi extaz în 2014

Anul trecut, învăţământul brăilean a trecut de la extazul reuşitei la agonia unui dosar instrumentat de procurorii DNA pentru mită la examenul de Bacalaureat.
Pentru a doua oară, judeţul Brăila a demonstrat că la examenele naţionale se pot obţine rezultate bune dacă elevii şi profesorii sunt stimulaţi să se ocupe de pregătirea examenelor chiar din prima zi a anului şcolar. S-au dat simulări, mai multe decât cele stabilite de Ministerul Educaţiei, s-au urmărit orele făcute de profesorii care obţineau rezultate slabe şi în acest fel, în vară, s-au obţinut promovabilităţi invidiate de toată ţara, atât la Evaluarea Naţională - 87,14%, cât şi la Bacalaureat - 77,82%.
După ce s-a dat şi Bacalaureatul de toamnă, Brăila a ajuns însă pe locul II la Bacalaureat, deşi atât în vară, cât şi în toamnă Brăila s-a situat pe primul loc. Rezultatele au fost influenţate de contraperformanţele obţinute de candidaţii din seriile anterioare, a căror promovabilitate se situa pe locul 11 între-un clasament naţional şi de modalitatea de calculare a promovabilităţii totale. Numai la promoţia curentă am reuşit să rămânem pe primul loc, cu 83%, la diferenţă foarte mică de Cluj - 82,4%. "Judeţul Brăila este pe locul doi prin unirea rezultatelor la cele două sesiuni. S-au unit cele două rezultate, la nivelul numărului de candidaţi, utilizându-se noţiunea de candidat unic. Adică un candidat înscris şi în vară, şi în toamnă a fost considerat un singur candidat, şi, dacă se face astfel calculul, suntem pe locul II. Oricum am rămas pe locul I la promoţia curentă şi suntem declasificaţi de seriile anterioare, unde suntem pe locul 11", a explicat atunci inspectorul şcolar general Iulian Danielescu jocurile matematice prin care Clujul a reuşit să sufle primul loc Brăilei.
De asemenea, la bacalaureat au fost şi opt medii maxime din cele 95 înregistrate la nivel naţional. Cele opt medii maxime au fost obţinute de: patru absolvenţi de la Colegiul "Bălcescu" - Sabina Ioana Bolohov, Ana-Maria Milea, Alina Georgiana Mustaţă, Ionuţ Picuş, trei absolvenţi de la Colegiul "Murgoci" - Lavinia Chiţuleasă, Ecaterina Damian, Andrei Mardale şi o absolventă de la Liceul de Artă, Ana Diaconu.
Promovabilitate 100% a înregistrat numai Colegiul "Bălcescu". De la Colegiul "Murgoci" a picat un candidat şi promovabilitatea a fost de 99,43%, de la "Iorga" a fost unul eliminat şi doi picaţi, astfel că promovabilitatea a fost de 99,22%, iar la Liceul Pedagogic "Perpessicius" au trecut examenul 98,69% dintre candidaţi. Promovabilitate peste 90% s-a mai obţinut la Colegiul "Ana Aslan" - 95% şi la Liceul de Artă - 94%, Colegiul "Ion Ghica", Liceul "Angelescu" Ianca - 90% şi Liceul "Cerna" - 85%. Cele mai multe medii peste nouă, la seria curentă s-au înregistrat la Colegiul "Murgoci" - 86, după care a urmat Colegiul "Bălcescu" - 74, "Iorga" - 37, "Perpessicius" - 27 şi "Cerna" - 13.
Rezultatele foarte bune au fost explicate de inspectorul şcolar general Iulian Danielescu prin munca temeinică depusă cu elevii în ultimii ani.

Profesori trimişi în judecată pentru luare de mită

După bucuria din vară, în luna octombrie a urmat duşul rece al DNA. Nici nu începuse bine anul şcolar că procurorii DNA au făcut descinderi în două licee, "Iorga" şi "Istrati," şi la Inspectoratul Şcolar într-un dosar care viza o posibilă fraudă la bacalaureat. Astfel, au fost ridicate mai multe documente: cataloage de la examene, lucrări. Tot atunci au fost audiaţi inspectorul şcolar general Iulian Danielescu şi inspectorul de limba română Adrian Simion. Spre seară, au fost reţinuţi pentru 24 de ore doi profesori de matematică, Valentin Damian, Daniela Haret, precum şi inspectorul de matematică Manuela Diaconescu. În dosar era vorba de o şpagă de 2.500 de lei oferită de un candidat pentru a promova proba de matematică de la examenul de bacalaureat. Procurorii DNA au ridicat atunci lucrările de la matematică date pentru mai multe specializări şi cele de la fizică. Inspectorul Manuela Diaconescu a fost acuzată de trei infracţiuni concurente de complicitate la luare de mită, iar profesorii Valentin Damian şi Daniela Haret de luare de mită. Inculpatul Iulian Văsii, cel care a dat mita de 2.500 de lei, a fost pus sub control judiciar şi acuzat de dare de mită. Cei trei profesori au fost apoi arestaţi la domiciliu, iar după o lună de zile a mai rămas în arest la domiciliu numai prof. Manuela Diaconescu, însă cu dreptul de a efectua orele la clasă, începând din 10 decembrie. Ceilalţi doi profesori au fost puşi sub control judiciar. Profesoara Daniela Haret este titulară la Colegiul Naţional "Ana Aslan", ca şi prof. Manuela Diaconescu, iar prof. Valentin Damian, fratele inspectorului şcolar general adjunct de atunci, Marius Damian, este titular la Liceul de Arte.
Ca urmare a uraganului abătut asupra învăţământului brăilean, inspectorul şcolar general adjunct Marius Damian şi inspectorul de limba română Adrian Simion şi-au dat demisia de onoare. Tot atunci şi-a dat demisia de onoare şi inspectorul şcolar general Iulian Danielescu, dar gestul său nu a fost acceptat de ministrul Pricopie, care l-a trimis înapoi să facă ordine în sistem.

Reguli noi la bacalaureat pentru profesori

Pentru anul 2015, în privinţa examenelor deja s-au anunţat schimbările de programe pentru Evaluarea Naţională, iar Bacalaureatul se va da la fel ca în anii trecuţi. O noutate va fi totuşi: membrii comisiei de Bac vor fi obligaţi să verifice, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după fiecare probă scrisă. Elevii nu vor avea voie nici anul viitor cu telefoane mobile în examen, dar nici cu orice alt tip de mijloace de comunicare ce permit conectarea la internet şi la Facebook. Examenul din vară va fi primul în care nu vor mai intra elevi care au urmat liceul pe ruta progresivă, adică au intrat la liceu fără să ia cinci la Evaluarea Naţională. De asemenea, se menţine regula conform căreia absolvenţii de liceu "eliminaţi din examen" nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro