* preoții parohiilor arondate Protopopiatelor Făurei și Însurăței s-au întrunit la Așezământul „Lacu Sărat”, în prezența ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos * ierarhul a vorbit despre necesitatea sprijinirii semenilor aflaţi în dificultate şi despre nevoia trăirii în armonie cu cei din jur * toți cei prezenţi au ascultat, totodată, mărturia cutremurătoare a unui preot care a trecut prin încercarea grea, traumatizantă, a bolii provocată de noul coronavirus
Joi, 3 iunie, preoţii din Protopopiatele Făurei şi Însurăţei s-au întrunit în conferinţă semestrială, cu binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos.
Întâlnirea slujitorilor altarelor a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în Capela „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din cadrul Aşezămâtului social-filantropic „Sfântul Pantelimon”, Lacu Sărat, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian. Răspunsurile liturgice au fost date de către preoţii participanţi la slujbă. Potrivit părintelui consilier Rareș Bucur, la finalul Sfintei Litrughii au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile Lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos.
„Lucrările conferinţei, aşezate sub genericul „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”, s-au desfăşurat în Sala mare a Aşezământului de la Lacu Sărat. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a susţinut o meditaţie teologică despre importanţa rugăciunii în viaţa personală şi în cea comunitară, despre necesitatea sprijinirii semenilor aflaţi în dificultate şi despre nevoia trăirii în armonie cu toţi cei din jur. De asemenea, ierarhul a evidenţiat modalităţile înţelepte prin care Biserica, prin slujitorii şi credincioşii ei, a ştiut să gestioneze, în toate zonele din eparhie, provocările şi greutăţile acestei perioade dificile de pandemie”, a precizat pr. Rareș Bucur.
În continuare, patru preoţi desemnaţi din cele două protopopiate brăilene, Făurei și Însurăței, au susţinut prelegeri despre fenomenul migraţiei românilor, despre grija pastorală faţă de cei plecaţi în străinătate şi faţă de cei rămaşi acasă. Au fost prezentate, de asemenea, metode pastoral-misionare pentru familiile românilor migranţi.
Toți cei prezenţi la conferința preoțească au ascultat, apoi, cu luare aminte, mărturia emoţionantă şi cutremurătoare totodată a unui preot din Eparhia Dunării de Jos care a trecut prin încercarea grea, traumatizantă, a bolii provocată de noul coronavirus. Este vorba despre preotul Gabriel Stan, de la Parohia Lacu Rezi, Protopopiatul Însurăței. Cu ajutorul lui Dumnezeu, acesta a reușit să învingă boala, iar acum își poate continua misiunea pastorală.
”În cea de a doua parte a întrunirii, prin intermediul unei platforme de comunicare online, preotul protoiereu Florin Voinea, de la Parohia Ortodoxă „Sf. Paisie de la Neamţ” şi „Sf. Efrem cel Nou” din Liverpool, Marea Britanie - originar din Eparhia Dunării de Jos - a fost invitat pentru a le vorbi preoţilor despre misiunea preoţească din Diaspora. Părintele Florin Voinea a vorbit despre slujirea sa misionară pe meleaguri străine, presărată la început cu multe provocări, însă devenită rodnică, frumoasă şi bine închegată datorită consecvenţei, dinamismului şi dorinţei de a uni cât mai mulţi români şi de a aduce bucurie celor plecaţi departe de casă”, precizează sursa citată.
Preacucernicul preot misionar a arătat că se poate trăi româneşte şi dincolo de hotarele ţării, iar tradiţiile şi obiceiurile proprii culturii româneşti aduc lumină, armonie, unitate şi bucurie în viaţa comunităţilor parohiale, indiferent unde sunt ele constituite.