Mergi la conţinutul principal

Într-o clipă de neatenţie a ucis un om şi a băgat în spital cinci

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Silvia U., în vârstă de 33 de ani, din municipiul Focşani, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. În iulie anul trecut, vrânceanca a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens, lovindu-se de un autoturism care circula regulamentar, cu doar 50 km/h. Impactul a fost devastator: o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cinci au suferit leziuni ce au necesitat până la 150 de zile de îngrijiri medicale, inclusiv soţul şi fiica şoferiţei, în vârstă de doar 8 ani.
În dimineaţa zilei de 29 iulie 2012, la ora 4.15, Silvia U. a urcat la volanul autoturismului Dacia Logan şi a plecat din municipiul Focşani către Constanţa. În acelaşi autovehicul se mai aflau: soţul inculpatei, pe bancheta din dreapta faţă, şi fiica sa, în vârstă de 8 ani, şi o altă minoră, de 14 ani, pe bancheta din spate.
Pe aceeaşi arteră, dar din sens opus, circula o altă Dacia Logan, cu număr de Ialomiţa, condusă de Alecu Bălan, care plecase din Slobozia, cu intenţia de a ajunge în municipiul Brăila. În dreapta şoferului se afla soţia acestuia.
La ora 5.41, Poliţia Rutieră a fost sesizată în legătură cu producerea unui grav accident rutier la Valea Cânepii, soldat cu victime. Sosiţi la locul accidentului, oamenii legii au găsit autoturismul ce fusese condus de Silvia U. cu kilometrajul blocat la 120 km/h, iar pe celălalt, în care se afla trupul neînsufleţit al lui Alecu Bălan, cu 50 km/h. Ambele maşini fuseseră aruncate la 8,30 metri una de cealaltă, după impact. Erau atât de avariate (mai ales în partea din faţă), încât nu au putut fi supuse verificărilor tehnice. Pe carosabil erau urme de frânare, iar la locul impactului se aflau numerele de înmatriculare ale autoturismelor implicate în accident, fragmente de metal, plastic şi sticlă.
În urma impactului violent a rezultat decesul conducătorului auto Alecu Bălan, iar toţi ceilalţi au fost răniţi. Soţia ialomiţeanului decedat în accident a suferit leziuni grave, ce i-au pus viaţa în primejdie. A avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale. Fetiţa de 14 ani, aflată în maşina inculpatei, a avut nevoie de 150 de zile de îngrijiri medicale, din pricina unor complicaţii ivite la gamba dreaptă, suferind, totodată, de "sindrom de stres posttraumatic".
Fiica inculpatei, în vârstă de 8 ani, a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale, iar soţul şoferiţei, de 35 de zile de îngrijiri medicale. Şoferiţa implicată în accident a fost mai norocoasă, având nevoie de doar 9 zile de îngrijiri medicale.
În ciuda faptului că vitezometrul rămăsese blocat la 120 km/h, raportul de expertiză tehnică auto, efectuat în timpul cercetărilor, a arătat că în momentul impactului inculpata se deplasa cu 60 km/h, iar autoturismul ce venea din sens opus, cu 50 km/h. Documentul precizează: "Cauza producerii accidentului a constituit-o pătrunderea pe contrasens a autoturismului condus de învinuită, ca urmare a iniţierii cu întârziere a procesului de frânare (...)". Accidentul putea fi evitat numai de către Silvia U., dacă menţinea autoturismul pe sensul său de mers sau dacă vira spre dreapta, atunci când a sesizat pericolul.
Şoferiţa a solicitat efectuarea unui supliment de expertiză, dar cu toate acestea, procurorii au pus-o sub învinuire şi au trimis-o în judecată. Silvia U. a declarat că nu se consideră vinovată de producerea accidentului.
Procurorul care a coordonat ancheta penală precizează: "Coroborând materialul probator administrat se constată că accidentul rutier s-a produs din culpa exclusivă a inculpatei U. Silvia (...) În momentele premergătoare apariţiei pericolului de accident, inculpata nu a fost atentă la traficul rutier (posibil atenţia să-i fi fost distrasă de altceva sau să fi aţipit pentru o fracţiune de secundă la volan). Aşa se explică senzaţia de orbire de către lumina unor faruri (afară era lumină, iar în faţa maşinii conduse de către victimă nu se afla alt autoturism), reacţia de a ţipa şi de a frâna în loc de a vira în cealaltă direcţie decât cea în care se afla maşina cu care urma să se tamponeze".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro