PSD a privit educaţia că un factor strategic de dezvoltare. Condiţiile în care se desfăşoară procesul de învăţământ, accesul egal la educaţie al elevilor, recompensarea activităţii cadrelor didactice reprezintă prioritatea noastră. Internetul, computerele, tabletele, telefoanele smart, Facebook-ul, Twitter-ul, Youtube-ul, Instagram-ul, site-urile comerciale, de educaţie sau de socializare au transformat cultura şi economia întregii lumi, iar procesul de învăţământ trebuie să păstreze acest ritm.
Educaţia este chemată astăzi să şlefuiască talentul personal al celui şcolit, să-i transfere valorile de referinţă pentru consolidarea caracterului, să-i dezvolte capacităţile creative.
Întotdeauna şcoala a fost un domeniu disputant, adesea aprig, mai mereu cu exces de zel, între ceea ce se face şi ceea ce se promite.
Ce a făcut PSD pentru EDUCAŢIE
- A majorat succesiv salariile profesorilor. Faţă de 2016, salariile nete, „în mână”, ale profesorilor au crescut în medie cu 57,6%.
- A plătit în totalitate, profesorilor, sumele tăiate din salariile acestora de către alte partide – PNL, PD - reprezentând hotărârile judecătoreşti restante, precum şi cele scadente în 2019.
- A crescut costul standard per elev cu 18%, în vederea susţinerii reale a finanţării de bază a învăţământului preuniversitar.
- A construit şi modernizat 205 creşe şi unităţi de învăţământ.
- A motivat profesorii prin creşterea sumelor la plata cu ora.
- A introdus pentru prima dată plata evaluatorilor, cumularea sporurilor şi a alocat 24 de milioane de euro pentru 27 de proiecte, în cadrul programului “Profesori motivaţi în şcoli defavorizate”, de care au beneficiat 7.000 dascăli.
- A acordat burse tinerilor care provin din grupuri vulnerabile şi sunt în risc de abandon universitar. Cuantumul bursei este de 300 lei lunar şi se acordă timp de 18 luni, cu respectarea anumitor condiţii.
- A oferit burse, din fonduri europene, pentru participarea la programe de educaţie şi formare profesională, de care au beneficiat 80.000 de elevi, dintre care 20% de etnie romă şi 20% din mediul rural.
- A acordat granturi anuale de până la 4.000 de euro pentru tinerii absolvenţi de liceu cu rezultate deosebite, laureaţi la olimpiade naţionale şi internăţionale.
Ce face PSD în BRĂILA pentru EDUCAŢIE
- Reabilitează/modernizează clădirile şcolare pentru un proces instructiv - educativ de cea mai înaltă calitate, inclusiv pentru ca toate unităţile de învăţământ să obţină autorizaţii de funcţionare (sanitară şi ISU) – 7.075.000 euro alocaţi în Municipiul Brăila în ultimii 2 ani;
- Reabilitează cu fonduri europene, naţionale sau locale şcoli din municipiul Brăila – Şcoala “Mihai Eminescu”, Şcoala “Mihai Viteazul”, Liceul “Panait Cerna”, Colegiul Tehnic “C.D. Neniţescu”, Liceul de Artă “Hariclea Darclee, Şcoala “Fănuş Neagu” respectiv grădiniţele “Pinocchio”, “Lizuca”, “Furnicuţa”,”Luceafărul”, Grădiniţa nr. 18, Grădiniţa cu program sportiv nr. 60 – 8.700.000 euro;
- Construieşte cu fonduri europene o nouă creşă – 1.280.000 euro;
- Susţine transportul gratuit în oraş pentru toţi elevii şi studenţii cu domiciliul în Brăila – 440.000 euro anual;
- Susţine şi premiază anual performanţa elevilor, profesorilor şi a unităţilor şcolare – 80.000 euro anual;
- Susţine dezvoltarea învăţământului dual prin încheierea parteneriatelor cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi societăţile interesate să-şi formeze forţă de muncă calificată, respectiv cu SC Alpiline SA – pentru meseria de brutar-patiser, SC Nozleco SRL- pentru meseria de brutar – patiser, SC Promex SA – pentru meseria de lăcătuş, strungar/frezor-rabotor-mortezor, SC Pronif Industry SRL – pentru meseria de strungar, SC Vard Brăila SA –pentru meseria de lăcătuş – construcţii navale, SC Dunav SRL – pentru meseria de electomecanic nave, SC Compact Grup SRL – pentru meseria de tâmplar universal; SC Braiconf SA – pentru meseria de confecţioner produse textile, SC Bluette Mode SA – pentru meseria de confecţioner produse textile, SC Carrefour România SRL – pentru meseria de brutar –patiser;
- Finalizează construirea unui bazin olimpic – 8.300.000 euro.
Rezultatele EDUCAŢIEI BRÂILENE
- Judeţul Brăila ocupă an de an unul din primele locuri în ierarhiile Ministerului privind examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat. Succesul s-a repetat fără salturi, fără “accidente” de parcurs, ceea ce reprezintă o implicare responsabilă a elevilor, familiile acestora şi administraţiei locale.
Ce ne propunem a urmări cu mare atenţie în următoarea perioadă în Educaţie, la nivelul judeţului Brăila:
- Acordarea unei mai mari atenţii absolvenţilor din şcolile rurale; cuprinderea lor, după clasa a VII a, în învăţământul profesional şi tehnic;
- Cuprinderea unui număr cât mai mare de absolvenţi de liceu în susţinerea şi promovarea exemenului de bacalaureat
- Un raport corect, adaptat cerinţelor pieţei forţei de muncă între învăţământul liceal şi cel profesional;
- Continuarea susţinerii învăţământului dual în unităţile de învăţământ tehnic din Judeţul Brăila.
PSD priveşte educaţia că pe un factor strategic de dezvoltare. Educaţia a fost şi va rămâne un domeniu de interes major, prezent permanent pe agenda publică. Educaţia începe la naştere şi continuă toată viaţa prin acumularea în cunoaştere.