Vineri, la Colegiul "Bălcescu", zeci de elevi au participat la o întâlnire cu trei poeţi remarcabili ai literaturii române contemporane, Ileana Mălăncioiu, brăileanca Victoria Milescu şi Rodian Drăgoi.
Ileana Mălăncioiu a început prin a-şi citi unele dintre poezile semnificative ale operei sale, precum "Sturionul", "Pasărea tăiată" sau "Ursul", iar între sesiunile de lectură a răspuns la întrebările elevilor. S-a discutat despre generaţii de sacrificiu, despre traseul său profesional, despre obsesia sa privind viaţa şi moartea, poeta reluând câteva dintre afirmaţiile sale care au făcut "carieră" în lumea literară, precum "viaţa vieţii şi moartea morţii este scrisul" sau "din eşec în eşec am ajuns unde trebuia". În privinţa posibilităţii tinerilor de a face cultură în afara graniţelor ţării, poeta a spus, privind lucrurile prin prisma propriei sale experienţe, că nu se poate face cu adevărat cultură decât în ţara unde te-ai născut. "Nu există soluţii general valabile, dar cred că literatura o faci cel mai bine în ţara ta, în limba ta. Volumele mele au fost traduse, am făcut lectură de poezie în acele ţări, dar atunci aveam impresia că ei citeau alţi poeţi. Este important pentru cultură să o faci în ţara ta", le-a spus elevilor Ileana Mălăncioiu. În privinţa regretelor, poeta le-a mărturisit elevilor că regretă că nu a avut de la început curajul de mai târziu.
Şi brăileanca Victoria Milescu a început prin a-şi citi poeziile, apoi a prezentat câteva aspecte din cariera sa, după care a îndemnat elevii să nu renunţe la a citi cărţi de poezie, pentru că marea poezie nu stă pe internet. La final a citit câteva poezii din creaţia sa şi poetul Rodian Drăgoi. Evenimentul a fost moderat de bibliotecara colegiului, poeta Luminiţa Dascălu.