• este vorba despre o întâlnire cu agricultorii şi fermierii din judeţul Brăila, organizată vineri de către filiala judeţeană a partidului lui Dacian Cioloş • PLUS Brăila a susţinut înainte o conferinţă de presă, avându-le ca invitate pe Daniela Giurcă şi Niculina Tâlvăr, membre în Comisia Naţională de Programe şi Politici Publice a PLUS la nivel naţional • acestea au explicat că încearcă să stea de vorbă cu oamenii din teritoriu pentru a creiona viitorul program politic şi strategia de guvernare
Întâlnire cu agricultorii şi fermierii din Brăila organizată de către Partidul Unitate, Libertate şi Solidaritate (PLUS) al lui Dacian Cioloş. Mai exact, avându-le ca invitate pe Daniela Giurcă (fost secretar de stat în Guvernul Cioloş) membru în Comisia Naţională de Programe şi Politici Publice a PLUS, responsabil pe domeniul de agricultură şi dezvoltare rurală la nivel naţional şi Coordonator Regional în Regiunea Sud-Est şi pe Niculina Tâlvăr - Coordonator Regional în Regiunea Sud şi membru în grupul de lucru agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul Comisiei Naţionale de Programe şi Politici Publice a PLUS, filiala judeţeană a pus la punct această întâlnire, vineri, la Regal Events Ballroom. Înainte de dezbaterea cu fermierii şi agricultorii brăileni, reprezentanţii PLUS au susţinut o conferinţă de presă în care au explicat că organizează astfel de evenimente la nivel naţional pentru a lua pulsul direct “de la firul ierbii” şi a colecta informaţii utile alături de doleanţele oamenilor, în baza cărora să îşi creioneze viitorul program politic şi strategia de guvernare. Discuţiile, la care au fost invitaţi în jur de 40 de fermieri neafiliaţi politic, s-au purtat în baza documentului “PLUS ACUM”, un exerciţiu propus de PLUS pe problemele agricole.
Conferinţa a fost prezidată de Adrian Dediu, secretarul PLUS Brăila şi a mai participat Marcel Cucu, membru în Biroul Politic Judeţean şi cunoscut fermier brăilean.
“La nivel central, PLUS a elaborat un program naţional «PLUS ACUM» se numeşte. Program care cuprinde capitole ce vizează fiecare domeniu de activitate, în care se regăseşte bineînţeles şi Agricultura şi dezvoltarea rurală. Dar şi sănătatea, domeniile publice, financiare. Toate direcţiile. Dar Agricultura şi dezvoltarea rurală, este un capitol important”, a afirmat Dediu.
Daniela Giurcă a explicat la rândul ei că programul lansat în dezbatere publică de circa două luni, este doar un punct de plecare şi pregăteşte terenul pentru un nou mod de a face politică: guvernarea participativă. Mai pe scurt, discuţii cu toţi factorii implicaţi într-un domeniu, dar în special dezbateri organizate în teritoriu şi decizii venite de jos în sus şi nu invers, aşa cum s-a întâmplat până acum.
“Mă bucur că suntem aici să discutăm probleme legate de agricultură, pentru că la Brăila, şi în general în zona de Sud-Est, agricultura are un anume specific. De altfel, structura, satul românesc, într-un fel arată în partea de Sud, şi altfel în centrul ţării. Atunci, este foarte important ca măsurile pentru un viitor program de guvenare să plece de la nevoia şi de la discuţiile pe care noi le vom lansa. Bineînţeles, este doar un început. Sunt mult mai multe măsuri, mult mai multe probleme. Dar asta a fost o întrebare în Comisia noastră de politici publice: «Dacă mâine aţi fi numit ministru al Agriculturii, care ar fi primele măsuri urgente, pe care ar trebui să le luaţi?» Şi aşa ne-am dat seama că nu ştim dacă în condiţiile acestea am accepta guvernarea. Pentru că neavând o majoritate politică, e greu să aplici nişte politici pe care crezi că ar trebui să le pui în practică imediat. Este foarte important să câştigăm şi să avem o majoritate politică, să putem să implementăm aceste măsuri. Aşa că astăzi aşteptăm fermierii şi oamenii din rural la discuţii”, a declarat Giurcă.
La rândul său, Tâlvăr a subliniat că PLUS ACUM nu este programul politic al partidului şi nici cel de guvernare, ci doar un exerciţiu care va conduce la creionarea acestora, pe o perioadă de cel puţin 10 ani.
Invitaţii PLUS au evitat să emită opinii legate de agricultură, precizând că preferă să vadă înainte părerile oamenilor implicaţi în acest domeniu. Chiar şi aşa, Marcel Cucu a vorbit despre importanţa realizării unei strategii pe termen mediu şi lung care să vizeze nu doar agricultura, ci şi viaţa la sate, în general.
Revenind la tipul acesta de întâlniri organizate în teritoriu, Giurcă a mai adăugat: “Acesta va fi modul de a croi şi de a crea programul politic şi programul de guvernare viitor. Să ştiţi că oamenii au primit foarte bine aceste întâlniri. Adică au fost nişte discuţii interesante şi mă aştept şi aici să fie la fel. Este foarte important să stai, să îi asculţi pe fermieri, să discuţi şi să dezbaţi cu ei. Vă spun asta şi din experienţa personală. Eu am fost secretar de stat în Guvernul tehnocrat şi am fost şi director general la Ministerul Agriculturii, prin 2010 - 2011 şi lucrez din anii '90 la economia agrară. (...) Cred că e foarte important să îi asculţi pe toţi. Şi pe cei care nu pot să ajungă la Minister să discute. Să asculţi omul, la firul ierbii. De aceea şi viitoarea politică agricolă comună, pentru că noi nu am vorbit încă despre asta, dar este foarte importantă. Agricultura şi dezvoltarea rurală trebuie să ţină foarte mult cont de politica agricolă comună. Nu suntem noi şi Europa, noi suntem Europa! Şi trebuie să avem o contribuţie participativă şi la crearea politicilor europene”.
Reprezentanţii PLUS Brăila au punctat că vor mai urma astfel de întâlniri.