Direcţia Strategii, Programe şi Proiecte de Dezvoltare a găzduit, ieri, o întâlnire interesantă între autoritatea locală, ONG-uri şi oameni de afaceri, cu scopul atragerii de fonduri europene nerambursabile la Brăila. S-a pus problema constituirii până în luna septembrie a unui Grup de Acţiune Locală (GAL) la nivelul municipiului, care să acceseze instrumentul de finanţare CLLD (dezvoltare locală sub răspunderea comunităţii), cu ajutorul căruia se vor implementa proiecte adresate în special comunităţii defavorizate din Brăila. La eveniment au participat mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai instituţiilor publice locale şi ai societăţii civile.
Pe scurt, accesarea CLLD presupune semnarea unui acord partenerial între primărie, unul sau mai multe ONG-uri şi un reprezentant al mediului de afaceri, care ulterior vor constitui GAL-ul. Prin intermediul acestui grup ar trebui să se realizeze mai multe proiecte pe fonduri europene, în încercarea de a ajuta, caza, angaja, integra pe piaţa muncii etc. comunităţi defavorizate cuprinse între 20.000 şi 150.000 de persoane. Finanţarea GAL se face prin Programul Operaţional Capital Uman ( POCU) 2014 - 2020. La nivel naţional s-au alocat 9,4 milioane de euro pentru sprijinirea înfiinţării şi funcţionării GAL-urilor. Cu aceste fonduri se asigură: achiziţia serviciului de consultanţă pentru realizarea strategiei de dezvoltare a zonei, salarii pentru doi angajaţi şi un facilitator, costuri de funcţionare şi animare, dar nu mai mult de 25% din suma totală.
Un răspuns din partea oamenilor de afaceri şi ONG-urilor până pe 10 iulie
"CLLD-ul este un instrument de finanţare pentru proiecte pe care comunitatea le consideră importante. De această dată nu va avea un cuvânt de spus numai autoritatea locală, prin instituţiile publice, ci şi comunitatea. Mă refer la organizaţii, asociaţii, fundaţii şi la oamenii de afaceri. Comisia Europeană vede această abordare ca fiind de jos în sus. Adică propunerile să vină de la cei care au nevoie cu adevărat. Trebuie să ştim pentru ce facem anumite proiecte. Asta presupune înfiinţarea unui Grup de Acţiune Locală (GAL)", a declarat Cristina Dosuleanu, inspector în cadrul Direcţiei Strategii, Programe şi Proiecte de Dezvoltare. Potrivit sursei citate, se vor putea aborda probleme precum incluziune socială, segregarea grupurilor defavorizate, şomaj în rândul tinerilor sau sărăcia în mediul urban. De asemenea, trebuie precizat că vor fi mai multe judeţe care vor depune cereri de interes pentru a accesa fonduri europene, însă la final se vor alege maxim 20 de solicitări.
Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Simona Cimpoae, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila au fost singurii care şi-au exprimat disponibilitatea participării la un asemenea parteneriat. "Ne exprimăm acum disponibilitatea de a face parte din GAL ca şi entitate. Şi vă înaintăm propunerea ca tot noi să fim cei care vă acordă cu cea mai mare deschidere toate informaţiile necesare în privinţa agenţilor economici pe care îi putem contacta prin Cameră, dacă doresc să facă parte din GAL", a afirmat Fusea.
Prezentă la eveniment, Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila, a propus ca ONG-urile şi reprezentanţii mediului de afaceri care doresc să participe la acest parteneriat să dea un răspuns scris până la finele săptămânii viitoare. "Noi avem identificată la momentul acesta o zonă pe care am vrea să mergem cu CLLD-ul. E vorba de Lacu Dulce şi Catanga, din Chercea. Această comunitate a fost analizată şi de Banca Mondială în anul 2013 - 2014 şi a îndeplinit condiţiile pentru dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii. Acolo am avea teren şi pentru locuinţe sociale", a conchis Neagu.