• pentru a-i face pe elevi să devină conştienţi de consecinţele negative rezultate în urma săvârşirii de infracţiuni, persoanele private de libertate au relatat din propriile experienţe •
Deţinuţii din Penitenciarul Brăila s-au întâlnit cu elevii brăileni în cadrul unui proiect menit să îi facă pe elevi să devină conştienţi de riscurile comiterii unei infracţiuni. În baza protocolului de colaborare încheiat de Penitenciarul Brăila cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila, Centrul Antidrog Brăila şi Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, la data 9 aprilie a avut loc derularea proiectului “Libertate, ordine socială şi devianţă”. Gazda evenimentului a fost unitatea de învăţământ. “Plecând de la ideea realizării unei prevenţii generale, prin conştientizarea consecinţelor negative rezultate în urma săvârşirii de infracţiuni, precum şi a importanţei respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăiesc, această activitate şi-a propus să promoveze în rândul tinerilor modele de conduită şi atitudini pozitive, adecvate normelor sociale, activitatea fiind organizată într-o manieră interactivă, stimulându-se dialogul şi dezbaterea aspectelor care au trezit interesul tinerilor cu privire la consecintele privării de libertate, având drept mărturie experienţele de viaţă a celor 5 deţinuţi implicaţi în proiect”, a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, cms. şef Simona Kober.
Tinerii elevi au fost atenţionaţi cu privire la efectele negative ale comportamentului delincvent şi consumului de droguri. S-au transmis informaţii cu privire la consecinţele privării de libertate, fiind subliniată importanţa respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăiesc.
După cum au transmis reprezentanţii unităţii de detenţie, sub îndrumarea psihologului Penitenciarului Brăila, Mariana Radu, cât şi a reprezentanţilor Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, director Iulian Danielescu şi director adjunct Silvia Petrescu, deţinuţii, prin valorificarea experienţei de viaţă, au contribuit la descurajarea adoptării comportamentelor delincvete de tinerii aflaţi în plină dezvoltare a personalităţii. Tinerii au aflat direct ce presupune viaţa de dincolo de gratii, în care “libertatea” este îngrădită şi unde valorile ştiute de ei îşi schimbă sensul şi ajung să fie preţuite abia după ce acestea sunt pierdute.
“Persoanele private de libertate custodiate în Penitenciarul Brăila, participante la dezbatere, au întărit informaţiile teoretice transmise cu relatări din experienţa proprie despre consecinţele încălcării legii şi a deciziilor nepotrivite pe care le-au luat anterior. De asemenea, au transmis elevilor prezenţi la activitate, mesaje pertinente care invită la reflecţie şi respectarea normelor sociale dezirabile”, a mai precizat cms. şef Simona Kober.