• poliţiştii de la Imigrări i-au dat planurile peste cap unui bărbat de 32 de ani, căruia i-au refuzat prelungirea dreptului de şedere pe meleagurile brăilene, întrucât s-a constatat că a încheiat o căsătorie de convenienţă • albanezul a cunoscut o tânără pe o reţea de socializare şi apoi a venit în România şi a luat-o de soţie • poliţiştii au constatat că totul a fost pus la cale într-un anume scop
Căsătoria unui cetăţean albanez cu o româncă l-a ajutat să obţină viză de şedere în ţara noastră şi să îşi vadă liniştit de viaţă în Brăila. Numai că, poliţiştii de Imigrări au intrat pe fir şi au constatat că mariajul dintre cei doi era fals, fiind vorba de fapt despre un plan bine pus la punct, într-un anume scop. Bărbatul de 32 de ani a agăţat-o pe viitoarea parteneră de viaţă pe o reţea de socializare, apoi a venit în România şi a luat-o de soţie. A fost şi ea de acord, întrucât la astfel de înţelegeri, intră şi ceva bani prin buzunare.
Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Biroul pentru Imigrări al judeţului Brăila au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României unui cetăţean albanez, în vârstă de 32 de ani, în urma constatării căsătoriei de convenienţă cu o româncă. “Cei doi au declarat că s-au cunoscut în luna octombrie 2016, prin intermediul unei reţele de socializare, iar în luna aprilie a anului trecut, cetăţeanul albanez a venit în România şi, după nici două săptămâni, cei doi s-au căsătorit. Străinul s-a prezentat, la începutul lunii ianuarie 2018, cu documentele necesare, la sediul Biroului pentru Imigrări al judeţului Brăila şi a solicitat prelungirea dreptului de şedere în scop de reîntregirea familiei”, au transmis poliţiştii de la Imigrări.
Numai că, oamenii legii au început verificările în cazul celor doi soţi, în cadrul cărora au fost efectuate vizite la domiciliul conjugal declarat, discuţii cu persoane din anturajul acestora şi alte activităţi relevante în stabilirea situaţiei reale. Interviul, considerat un instrument de lucru important în reliefarea vieţii reale de familie, a contribuit, şi de această dată, la clarificarea situaţiei cuplului. Întrebările adresate soţilor în cadrul interviului au vizat demonstrarea realităţii mariajului, cunoşterea partenerului de viaţă, precum şi viaţa în comun a celor doi. Toate aceste aspecte au dus la concluzia că străinul a încheiat căsătoria de convenienţă, cu scopul de a eluda condiţiile de şedere pe teritoriul României şi de a obţine un document care să-i permită călătoria în alte state europene. “Urmare a celor constatate, poliţiştii de imigrări au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul ţării noastre. Pe numele bărbatului, a fost emisă o decizie de returnare de pe teritoriul României, prin care a fost obligat să părăsească ţara în termen de 30 de zile”.
Conform OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, Inspectoratul General pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de şedere solicitat în baza căsătoriei, dacă, în urma verificărilor efectuate, se constată că acea căsătorie este de convenienţă. Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea acestei practici.
În octombrie anul trecut, poliţiştii de la Imigrări au depistat un alt cetăţean străin, tot albanez, de 29 de ani, care nu mai avea drept de şedere în România şi a decis să îşi ia o soţie. A fost vorba tot despre o căsătorie de convenienţă.