Blocarea platformei on-line a dat peste cap prima zi a înscrierilor în clasa I. Părinţii, conştiincioşi, s-au prezentat de la prima oră, însă nu au avut cum să facă înscrierea. Platforma pe care trebuia să fie realizat acest lucru s-a blocat de la primele accesări, deşi cu o zi înainte, la probe, totul a mers foarte bine. Pe la ora 11.00, s-a mai rezolvat câte ceva, se putea intra în aplicaţie, dar, după ce se introduceau datele copilului şi se încerca salvarea lor, calculatorul se bloca. După alte două ore, adică în jurul orei 13.30, calculatoarele nu se mai blocau, însă aplicaţia nu reţinea toate informaţiile scrise. Totul depindea de noroc.
Văzându-se puse într-o situaţie penibilă în faţa părinţilor fără să fie vina lor, conducerile şcolilor au luat fiecare ce decizie a considerat că este mai bună, pentru a nu stresa inutil părinţii şi a dezamorsa situaţia şi aşa destul de tensionată care se crease. Unele şcoli au hotărât să roage părinţii să se întoarcă mai târziu, altele i-au sfătuit să vină a doua zi. Unii părinţi, cu răbdare de fier, au hotărât să rămână la şcoală până când aplicaţia va funcţiona corect şi îşi vor putea înscrie copilul.
La Şcoala "Mihai Eminescu" s-au înscris 15 elevi
La şcoala "Mihai Eminescu", de dimineaţă au venit 15 părinţi. Ei nu au putut să-şi înscrie copiii, dar s-au întors mai târziu, aşa cum i-a sfătuit directorul instituţiei. "Noi, la recensământ, le-am transmis părinţilor că toţi elevii vor avea aceleaşi drepturi, indiferent că se înscriu în prima sau în ultima zi. Aşa că nu au venit foarte mulţi de la ora 9.00. Apoi, când am văzut că aplicaţia nu funcţionează nici cu Internet Explorer, nici cu Modzila, am descărcat Google Chrome, despre care auzisem că este mai performant. Cu Google Chrome aplicaţia a mers mai bine. Ce-i drept, la început a fost mai greu, era timp mare de aşteptare între paşii înscrierii, dar am reuşit să înscriem 15 elevi", a explicat prof. Evelina Dumitraşcu, directorul Şcolii "M. Eminescu".
Inspectorul şcolar general Viorel Botea a spus că aceste probleme s-au datorat aplicaţiei şi nu cadrelor didactice, care au fost instruite cu exactitate ce trebuie să facă chiar cu o zi înainte, pe 4 martie. "Am stabilit şi anumite reguli după care vor fi rezolvate cazurile de excepţie, iar situaţiile care nu se vor încadra nici în aceste cazuri de excepţie discutate, vor ajunge la Inspectoratul Şcolar unde se va lua o decizie. Fiecare şcoală a avut libertatea să ia ce hotărâre a crezut că este mai bună în legătura cu blocarea aplicaţiei, să cheme părinţii mai târziu, a doua zi, iau ce hotărâre consideră că este corectă pentru părinţi. Ceea ce le-am cerut în mod expres a fost să se poarte frumos cu părinţii pentru a nu crea probleme. Nerespectarea acestei cerinte va duce la sancţiuni grave. Noi suntem în slujba copiilor, indiferent de comportamentul părintelui", a mai precizat inspectorul general Viorel Botea.
Copiii pot fi înscrişi la şcoala de care aparţin în perioada 5 - 16 martie, iar la altă şcoală decât cea din circumscripţia lor se pot înscrie în perioada 20 - 27 martie, numai dacă nu s-au înscris deja la şcoala de care aparţin.