Înregistrarea convorbirilor senatorului Voicu s-a făcut cu autorizaţie de la judecător | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Înregistrarea convorbirilor senatorului Voicu s-a făcut cu autorizaţie de la judecător

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a precizat sâmbătă, la Realitatea TV, că monitorizarea convorbirilor senatorului Cătălin Voicu s-a făcut, la fel ca în toate celelalte dosare de la Parchet în care sunt folosite astfel de probe, în baza unei autorizaţii emise de judecător.

"Este o metodă, este un mijloc probator prevăzut în Codul de Procedură Penală, la fel cum este şi folosirea investigatorului acoperit, la fel cum se aplică şi pentru livrări supravegheate. La fel cum sunt declaraţiile de martori, cum sunt declaraţiile celorlalte părţi implicate, celorlalte persoane implicate în procesul penal, este un mijloc de probă", a spus procurorul general Laura Codruţa Kovesi referindu-se la înregistrările din cazul senatorului Voicu. Procurorul general a precizat că pentru orice fel de înregistrare a comunicaţiilor, fie că se desfăşoară prin telefon, prin Internet sau este o discuţie într-un spaţiu public, întotdeauna se solicită autorizaţie de interceptare a comunicaţiilor care se emite de către judecător. "Vă asigur că în toate cazurile în care se folosesc acest gen de probe sunt autorizaţii emise de judecători în condiţiile legii", a spus Kovesi.

Potrivit procurorului general, fiecare notă de redare a înregistrării este însoţită de fişierul audio şi se poate verifica "data, minutul, ora, secunda, când s-a făcut acea înregistrare, dacă s-a intervenit asupra fişierului sau nu, s-au făcut modificări, s-a adăugat sau s-a scos ceva din fişierul respectiv". "Sunt situaţii în care în faţa judecătorului persoanele care sunt trimise în judecată şi faţă de care s-au folosit astfel de probe invocă aceste chestiuni. Se dispune expertiză şi se constată foarte clar dacă sunt reale sau nu susţinerile. Până în prezent, susţinerile acestor persoane nu s-au dovedit, adică n-am avut situaţii în care procurorul să fi făcut înregistrări fără să aibă autorizaţie, n-am avut situaţii în care să fi avut", a explicat Kovesi.

Kovesi a mai spus că aprecierea probelor din dosar o poate face doar judecătorul de caz. "Acum, sunt foarte multe situaţii în care sunt implicate persoane cu funcţii de conducere, sunt foarte multe discutate, sunt situaţii în care persoanele care sunt citate la DNA, la DIICOT, după ce termină audierea se duc în studioul unei televiziuni şi comentează dosarul, fac trimitere la anumite probe, nu întotdeauna la toate probele din dosar, sunt situaţii în care anumite probe din dosar ajung în spaţiul public, dar nu poţi să îţi faci o idee despre ceea ce este în dosar, nu poţi să tragi o concluzie până când nu citeşti tot dosarul, de la prima filă până la ultima filă", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Referitor la transcrierile unor convorbiri ale senatorului Voicu care au apărut în presă, Laura Codruţa Kovesi a explicat că acestea nu sunt probe propriu-zise din dosar, ci fragmente din note de redare care au fost inserate în referatul prin care s-a cerut avizul de arestare. "Toată lumea vorbeşte că stenogramele au apărut în public. Nu au apărut niciun fel de stenograme. În momentul în care procurorul a considerat că trebuie să solicite acest aviz pentru arestare, a întocmit un referat. Acel referat conţine starea de fapt, adică ceea ce s-a întâmplat, toată povestea cazului, dacă vreţi, apoi persoanele care sunt cercetate, faptele pentru care sunt cercetate şi probele pe care se întemeiază când solicită arestarea preventivă. La descrierea probelor, au fost inserate în acele referate pasaje din note de redare ale unor interceptări telefonice sau ale unor înregistrări ambientale", a arătat Kovesi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro