Mergi la conţinutul principal

Înmormântare cu scandal la cimitirul “Sf. Mina”

• reprezentanţii SUPAFLC nu au lăsat o familie să înmormânteze o rudă pentru că, susţin ei, groapa indicată de familie nu este cea care figurează în acte • pe de altă parte, membrii familiei susţin că în acel loc sunt înmormântaţi înaintaşii încă din 1947 şi nu înţeleg unde s-a produs eroarea • până la urmă, au acceptat un alt loc de veci pentru o perioadă de 7 ani, în Cimitirul Municipal • familia intenţionează, totuşi, să apeleze la instanţele de judecată pentru a tranşa problema cu SUPAFLC

 

Situaţie revoltătoare pentru o familie din municipiul Brăila care a stat, literalmente, cu mortul pe masă, de luni şi până joi, deoarece Administraţia Cimitirelor nu i-a dat voie să înmormânteze defunctul în locul trecut în actele rudelor. Motivul? Parcela trecută în hârtii nu corespundea cu cea indicată de familie la faţa locului, deşi, susţine aceasta, acolo sunt înmormântaţi bunicii şi străbunicii, încă din anul 1947. Pe de altă parte, reprezentanţii Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC) afirmă că locul indicat de rude se află în altă parcelă decât cea trecută în actele serviciului şi, în plus, nu există o succesiune şi nici taxele de întreţinere nu sunt plătite la zi.

“Tatăl meu a murit luni dimineaţă, iar azi (joi - n.r.) era programată înmormântarea la ora 10.30 la Cimitirul Sf. Mina, dar am aflat, ieri (miercuri - n.r.), că cei de la Cimitire nu ne dau voie să-l înmormântăm lângă mama lui, adică bunica mea, pe motiv că acolo nu sunt locurile noastre. Le-am prezentat hârtiile pe care le aveam şi ne-au spus că parcela G1 pe care o avem noi trecută în acte nu este acolo unde este îngropată bunica mea. I-am rugat să ne arate care-i G1 atunci, deşi noi avem actele pentru acele locuri de foarte mulţi ani şi până acum nu a fost o problemă. În 2011, am înmormântat-o pe bunica acolo şi nimeni nu a zis că nu e groapa noastră. Locurile sunt pe numele bunicii, dar nu s-a făcut succesiunea, singurul moştenitor era tatăl meu, adică defunctul de acum. Când le-am zis să ne arate care e G1 în actele lor, ne-au răspuns că nu ei trebuie să ne arate unde e G1, ci noi trebuie să ştim unde avem locurile. Am insistat că singurele locuri pe care le ştim şi în care sunt înmormântaţi bunicii şi străbunicii sunt cele pe care le-am arătat la cimitir. Tatăl meu nu a făcut succesiunea cât a trăit, dar am început eu demersurile acum. Ne-au propus să ne dea altă groapă la Cimitirul Municipal pentru şapte ani, după care să-l deshumăm să-l aducem înapoi în Cimitirul Sf. Mina, dacă ne lămurim cu actele. Mi se pare o mare înşelătorie ce fac ei cu gropile la cimitire. Numele de pe crucea bunică-mii a dispărut, se mai cunoaşte doar data la care a decedat, dată care-i trecută şi-n certificatul de deces şi tot nu vor să recunoască. Vor să dezgropăm morţii, să facem testele ADN să se convingă că cei înmormântaţi acolo sunt bunicii şi străbunicii mei?”, ne-a declarat Leonard G., fiul defunctului. Acesta a fost susţinut în declaraţii de către mama sa, dar şi de alte rude care-l însoţeau.

 

SUPAFLC susţine că locul de veci nu e al familiei reclamante

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au solicitat un punct de vedere şi din partea părţii acuzate, Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila. Emilena Huiu, şefa instituţiei, ne-a declarat că “Locul înscris în actele lor şi locul pe care-l indică ei în realitate nu corespund. Dacă era unul şi acelaşi loc, nu aveam nimic împotrivă ca înmormântarea să aibă loc la G1. Numai că locul indicat de ei nu este G1, ci 3G. Până lămuresc ei problema juridică, noi le-am oferit varianta unui loc pe 7 ani, la Cimitirul Municipal, ca să-şi poată înmormânta ruda, apoi să aibă timp să se ocupe de succesiune şi aşa mai departe. Unul dintre posibilele răspunsuri la situaţia creată ar fi dacă cei care sunt trecuţi la 3G ar fi fost de acord ca bunica despre care povestesc ei să fie înmormântată în acel loc”. Iuliana Bănică, o altă angajată a SUPAFLC care se ocupă strict de Cimitire, s-a alăturat conversaţiei şi a explicat că “Ei au parchet la 1G, dar ne-au arătat parchetul 3G. Ei sunt într-o mare culpă, titularul locului de veci nu mai este în viaţă din 2011. N-am de unde să ştiu că mortul de acum este singurul succesor, atâta timp cât nu s-a făcut succesiunea. Singurul document legal o indică pe Gologan Ioana ca titulară. Legea spune că succesiunea se dezbate în termen de 6 luni. Se plăteşte o taxă de întreţinere. Dânşii nu au îndeplinit aceste condiţii. Un alt loc pe 7 ani tot în Cimitirul Sf. Mina nu se putea, singurele astfel de locuri sunt în Municipal. Ei au acceptat locul în Cimitirul Municipal, dar ulterior s-au răzgândit”.

Joi, în jurul orei 14.00, reclamanţii au acceptat varianta locului pe 7 ani în Cimitirul Municipal, cu menţiunea că vor acţiona în judecată SUPAFLC Brăila. Înmormântarea a fost reprogramată tot pentru ziua de ieri, în jurul orei 15.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro