• evenimentul a avut loc la finele săptămânii trecute, la sediul Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” • armamentul individual a fost înmânat cursanților de către șeful de Stat Major al batalionului, locotenent-colonel Iulian - Ștefan Tănase
În ziua de 2 noiembrie 2023, la sediul Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”, din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila, s-au desfășurat festivitatea de înmânare a armamentului individual soldaților profesioniști, seria noiembrie 2023, precum și festivitatea de prezentare a Drapelului de luptă și prezentarea cadrelor militare cu funcții de conducere din cadrul batalionului. La eveniment, au participat militarii Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”, precum și cadre din conducerea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”.
Armamentul individual a fost înmânat cursanților de către șeful de Stat Major al batalionului, locotenent-colonel Iulian - Ștefan Tănase. Potrivit unor surse din cadrul Brigăzii, cu această ocazie - moment unic în viața unui militar - locotenent-colonel Iulian - Ștefan Tănase le-a prezentat noilor soldați profesioniști semnificația culorilor drapelului de luptă, simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare, i-a felicitat pentru alegerea carierei militare și le-a urat „mult succes în activitățile pe care le vor desfășura în cadrul etapei instrucției individuale de bază și de specialitate”.
Parte importantă a Armei Geniu, specialitatea Pontonieri a luat ființă în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, ca urmare a procesului de modernizare a Armatei Principatelor Unite Române, când, la data de 25 februarie 1866, s-a înființat prima Companie de Pontonieri, condusă de căpitanul Anton Berindei, încartiruită în cazarma „Sfântu Gheorghe”, de la București. Subunitățile de pontonieri se prezintă astăzi ca o specialitate de bază a Armei Geniu, al cărei rol în ansamblul Armatei Române a sporit considerabil.
Potrivit unor surse militare, specialitatea pontonierilor își definește tot mai bine statutul în actualul context al transformării structurii militare românești, iar militarii Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” conștientizează eforturile pe care trebuie să le depună pentru a păstra renumele unei specialități cu tradiție. Batalionul 72 Geniu „General Constantin Savu” din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” se instruiește pentru a fi în măsură să asigure mobilitatea forțelor combatante ale Forțelor Armate Române, prin deservirea punctelor de trecere peste cursurile de apă pe portițe de transport și poduri de pontoane. De asemenea, pontonierii brăileni participă la exercițiile militare desfășurate împreună cu celelalte structuri ale Armatei Române și cu partenerii NATO.