Îngroparea unui cablu subteran prin fața porților provoacă revolta locatarilor, în cartierul Brăilița | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Îngroparea unui cablu subteran prin fața porților provoacă revolta locatarilor, în cartierul Brăilița

• lucrarea se întinde pe sute de metri, iar oamenii se întreabă dacă e normal ca trotuarul recent reabilitat să fie spart în perioada de garanție, de 5 ani • mai mult, unii reclamă că firul electric este îngropat prea aproape de proprietatea lor și la o adâncime prea mică • de la Primărie ni s-a transmis că lucrarea este autorizată și că este executată conform normativelor în vigoare

 

Racordarea unei case recent construite la rețeaua de electricitate, printr-un cablu subteran, a provocat nemulțumiri în rândul mai multor locatari de pe străzile Dumbrava Roșie și Valea Călugărească din cartierul Brăilița, care s-au pomenit cu un șanț săpat pe spațiul verde sau chiar pe trotuarul din fața proprietăților lor. Lucrarea se întinde pe câteva sute de metri. Oamenii spun că strada a fost recent reabilitată și se întreabă dacă e legal ca acel șanț să fie săpat pe trotuarul care încă nu a ieșit din perioada de garanție, de 5 ani. În plus, unii se plâng că s-a săpat prea aproape de gardul sau de zidul locuinței lor. Este situația Lenuței B., locatara unei case de pe strada Dumbrava Roșie. ”Au săpat la nici 80 de centimetri de proprietatea noastră. Casa a fost afectată de un incendiu anul trecut și trebuie reconstruită, dar nu mi se pare normal să avem acest cablu cu curent electric atât de aproape de zidul dinspre stradă. Din câte știam eu, ar trebui să lase o distanță de cel puțin 2 metri. Plus că îngroapă cablul la o adâncime prea mică. Ar trebui săpat între 60 de centimetri și un metru adâncime, dar în niciun caz nu are 60 centimetri șanțul ăsta, după cum se poate vedea... Eu am încercat să mă înțeleg cu vorba bună cu băieții ăștia care lucrează aici, le-am zis să lase spațiu mai mare până la limita de proprietate și să bage cablul mai adânc, să fim în siguranță după ce termină ei lucrarea. M-am oferit să contribui cu ciment sau alte materiale dacă e nevoie, ca să fie lucrarea în regulă. Dar n-am avut cu cine să mă înțeleg și a trebuit să fac reclamație la Poliția Locală. A venit un echipaj, însă nu cred că se rezolvă nimic, că tot lor le dau dreptate... Am încercat să sun și la Electrica dar n-a răspuns nimeni, și vreau să reclam și la Primărie, ca să văd dacă firma asta care lucrează are autorizație. Că mie nu mi-au arătat nicio schiță de proiect, nicio aprobare!”, ne-a spus Lenuța B.

Am solicitat un punct de vedere de la Primărie și ni s-a spus că lucrarea care se execută în prezent în cartierul Brăilița, de către firma ”Dofa Power” SRL, are aviz de intervenție și autorizație de construire, emise în luna noiembrie 2023. Reprezentanții Primăriei au explicat că, potrivit unor reglementări intrate în vigoare în urmă cu câțiva ani, branșamentele noilor consumatori casnici pot fi făcute doar subteran. În cartierul Brăilița se lucrează acum pentru branșarea unei construcții situate pe strada Bega. Potrivit avizului emis de Primărie, firma care realizează lucrarea nu are voie să afecteze carosabilul stradal, ci doar spațiul verde și trotuarele, cu condiția să readucă la starea inițială porțiunile unde se fac săpături. În ceea ce privește reclamațiile formulate de Lenuța B., locatara de pe strada Dumbrava Roșie, cei de la Primărie spun că nu există obligația de îngropare a cablului electric la 2 metri distanță de limita proprietăților, iar adâncimea de îngropare, conform normativului pentru rețele electrice, este de 45 de centimetri.

De altfel, și de la Poliția Locală ni s-a transmis că firma care efectuează lucrarea are toate avizele și autorizațiile necesare. Cu alte cuvinte, autoritățile consideră că nu e nimic în neregulă cu lucrarea executată în prezent pe străzile menționate!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro