Mergi la conţinutul principal
Preşedintele CJ recunoaşte că nu îl mai vrea pe Nechita în CA

Îngroparea Afacerii «Muzeul» continuă

• şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dorit să facă “un ultim comentariu”, după cum a declarat, legat de problemele care au fost sesizate la Muzeul Brăilei “Carol I” în ultima vreme, printre care şi achiziţiile directe făcute cu nemiluita • deşi a recunoscut că cel care a semnalat neregulile a fost consilierul PNL Ovidiu Nechita, membru în Consiliul de Administraţie de la Muzeu, Chiriac s-a declarat totuşi nemulţumit de activitatea acestuia • preşedintele CJ a precizat că la următoarea şedinţă ordinară se va stabili o nouă componenţă a CA, cu precizarea că Nechita nu ar trebui să mai rămână pe poziţie din punctul său de vedere, pentru că nu a venit cu nicio soluţie • de cealaltă parte, Nechita susţine că Francisk Chiriac minte în privinţa faptului că nu a oferit soluţii, o parte dintre ele fiind prinse chiar în procesele verbale din şedinţele de CA • mai mult, liberalul este convins că se încearcă înlăturarea sa pentru a se proteja o afacere cu “para-ndărături”

 

Chiar dacă recunoaşte că liberalul Ovidiu Nechita a fost cel care i-a semnalat o serie de nereguli la Muzeul Brăilei “Carol I”, în special privind sute de achiziţii directe, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, susţine că din punctul său de vedere acesta nu mai are ce căuta în Consiliul de Administraţie. Şeful CJ Brăila a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că este ultima oară când va mai comenta pe tema neregulilor din cadrul muzeului şi a declaraţiilor făcute de Ovidiu Nechita. Acesta l-a acuzat pe liberal că în ciuda tuturor afirmaţiilor sale şi a faptului că a descoperit probleme, nu a venit niciodată cu soluţii, nici când era vicepreşedinte al CJ (pe vremea lui Gheorghe Bunea Stancu), nici când a ocupat fotoliul de preşedinte interimar (deşi atunci PSD-iştii au încercat să îl înlăture după doar câteva săptămâni), dar nici ulterior, ca membru în cadrul Consiliului de Administraţie. Chiriac a precizat că din punctul său de vedere ceea ce se întâmplă la Muzeu este un război intern al PNL în care nu vrea să se implice. De aceea a dispus schimbarea regulamentului de funcţionare a muzeului şi introducerea a 4 reprezentanţi ai CJ Brăila în Consiliul de Administraţie de la “Carol I”, pentru a deţine majoritatea privind toate hotărârile. Modificarea componenţei CA de la Muzeu se va stabili în şedinţa ordinară a CJ Brăila din luna aceasta, iar Chiriac nu a evitat să puncteze că, personal, nu îl va vota pe Nechita.

Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” dacă se aşteaptă să fie înlăturat din CA, PNL-istul Ovidiu Nechita a precizat că este convins că majoritatea are această temă. Motivul? Acoperirea pe viitor a “afacerii cu para-ndărături” de la muzeu, pentru că, potrivit lui Nechita, acolo se duc o grămadă de bani, dar se şi întorc către cine trebuie. Liberalul a precizat că are de gând chiar să facă o plângere la DNA privind afacerea “Muzeul”.

 

Chiriac susţine că a luat măsuri pentru ca problemele de la Muzeu să nu mai persiste

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a recunoscut că după ce Nechita i-a semnalat problemele de la Muzeu, în special cele privitoare la numărul foarte mare de achiziţii directe, a dispus un control al auditului intern, care le-a confirmat. Chiar şi aşa, după discuţiile cu managerul Ionel Cândea, care s-a apărat, a ajuns la concluzia că nu poate crede tot ce sesiza propriul său audit. Astfel, a solicitat un control şi de la Curtea de Conturi, care din punctul său de vedere nu a mai sesizat aceleaşi probleme.

“Eu, să îl schimb pe Nechita? Cum pot să îl schimb eu?! Am să fac un comentariu foarte scurt, după care nu mai comentez absolut nimic despre acest personaj, domnul Nechita. Vă readuc aminte încă o dată: domnul Nechita a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, avea Muzeul în subordine. Nu a făcut absolut nimic. Problemele nu sunt din mandatul meu, sunt dinainte. Am spus: domnul Nechita are experienţa vicepreşedintelui şi ştie toate problemele de acolo, aşa că îmi asum, sunt de acord ca dânsul să continue în Consiliul de Administraţie. Lucru ce s-a întâmplat. Domnul Nechita a mers în CA când a vrut dânsul sau când a avut o problemă personală, sau de rezolvat ceva. Bun. A identificat nişte probleme, sunt de acord cu ele. Dar se pare că acele probleme - după ce am cerut eu personal Curţii de Conturi să auditeze Muzeul - au fost făcute legal. Nu spun eu, spune Curtea de Conturi! Domnul Nechita, în Consiliul de Administraţie, după identificarea problemelor văzute de dânsul, nu a venit nici măcar cu o soluţie. Să spună: domnule, trebuie făcut în felul următor. Că ăsta este rolul unui consilier în Consiliul de Administraţie - identificarea problemei, propunerea de soluţii către preşedinte şi implementarea lor. Nu vreau ca eu, preşedinte de Consiliu Judeţean, să fiu băgat în lupta internă a PNL”, a declarat Chiriac.

Şeful CJ Brăila a precizat că Nechita, Mariana Vernescu (contabil şef la Muzeul Brăilei şi preşedintele organizaţiei de femei a PNL), dar şi alte personaje “care se învârt” pe la Consiliu încearcă să arunce în spinarea sa tot acest scandal.

“Nu le rezolv eu problemele din partid. Eu rezolv problemele administrative. Se pare că domnul Nechita, cât a fost preşedinte CJ şi încă este consilier judeţean, nu a învăţat mai deloc administraţie. Se pare că am învăţat eu mai mult în doi ani de zile. Lucrurile bune din privat eu încerc să le implementez şi la stat. De aceea am zis în felul următor: toate lucrurile care se discută în Consiliul Ştiinţific, toate lucrurile propuse de managerul muzeului, trebuie trecute în egală măsură prin Consiliul de Aminstraţie, asumate, votate şi abia apoi vin către Consiliul Judeţean spre aprobare”, a mai adăugat Chiriac.

Astfel, potrivit sursei citate, sumele alocate de Consiliul Judeţean către Muzeu vor putea fi gestionate şi urmărite mult mai bine pe viitor, iar propunerile vor fi analizate punctual şi nu se va mai accepta orice idee, dacă nu este considerată folositoare judeţului.

 

«Din punctul meu de vedere personal, Nechita nu ar trebui să mai rămână în Consiliul de Administraţie»

Chiriac a afirmat cu aceeaşi ocazie că nu este adevărat că se încearcă înlăturarea lui Ovidiu Nechita din CA. Chiar şi aşa, a recunoscut că la următoarea şedinţă ordinară a CJ Brăila se va dezbate proiectul privind componenţa Consiliului de Administraţie şi că se vor face modificări, în funcţie de propunerile partidelor şi votul majorităţii. Mai mult, acesta chiar a punctat că el îşi va anula votul vizavi de Nechita.

Cât despre dorinţa exprimată public de consilierul judeţean PMP Viorel Botea de a face parte din CA la Muzeu, Chiriac a spus că o susţine 100% şi că o să şi voteze în consecinţă.

“Extraordinar, îl protejez pe domnul Cândea de domnul Nechita! Domnule, eu cred că ar fi bine să protejăm oraşul ăsta de domnul Nechita! Nu ştiu, zic şi eu aşa. Oricum sub nicio formă nu l-aş propune pe domnul Nechita preşedinte în CA la Muzeu! Asta ar însemna să fiu... Doamne, Ferească Sfântul!”, a conchis Chiriac.

 

Nechita acuză că se astupă un subiect important pentru afaceri cu para-ndărături

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a afirmat că se aşteaptă să fie schimbat din Consiliul de Administraţie de la Muzeu pentru că acolo se încearcă acoperirea unei afaceri din care se întorc bani frumoşi către cine trebuie. Mai mult, Nechita a precizat că are de gând să facă o plăngere la Direcţia Naţională Anticorupţie pe tema celor descoperite la Muzeul Brăilei şi că va pregăti un material pentru proxima şedinţă CJ pentru a demonstra că el a venit cu soluţii de-a lungul timpului, o parte fiind consemnate chiar în procesele verbale de la şedinţele de CA.

“Francisk Chiriac a minţit cap - coadă! Toate propunerile pe care eu le-am făcut, el a venit şi le-a transpus. Şi le asumă acum. Tot ce a explicat el acolo, că a luat măsuri, de fapt este copy-paste. Cred că trebuie să îi iau bani pentru plagiat. O să prezint punctual documente şi în şedinţa viitoare voi pregăti un material ca să le dau tuturor consilierilor să vadă cum minte preşedintele. În urma Consiliului de Administraţie s-a venit cu propuneri de soluţionare a problemelor. Există procese verbale. După ce l-am sesizat, a trimis un control la Muzeu, iar cei de acolo au găsit o problemă. Apoi în controlul Camerei de Conturi chiar scrie că sunt probleme de latură penală şi au dat mai departe la ANAP, care a acţionat muzeul în judecată. Deci, practic, pentru ce am constatat eu, ce a spus auditul, ce a scris Curtea de Conturi şi ce a dat mai departe ANAP-ul în judecată, Cândea se judecă şi acum. Trei instituţii au găsit probleme acolo! Domnul Chiriac spune o tâmpenie. Vă spun eu ce se întâmplă: vrea să îşi pună patru oameni de-ai lui acolo, ca să astupe toată chestia asta legată de bani. Asta vrea să facă!”, a declarat Nechita.

Sursa citată a adăugat că problemele dezbătute acum public, pe care el le-a sesizat, ar fi apărut la scurt timp după ce a fost înlăturat de la conducerea CJ. Dar chiar şi aşa, Nechita a punctat că dacă el nu şi-a făcut treaba ca vicepreşedinte al CJ, ce face în prezent actualul vice care are muzeul în subordine, Cătălin Murea de la ALDE?!

“El are un vicepreşedinte care are Muzeul în atribuţii prin delegare. Acela e mut?! Ar trebui să îl întrebaţi. În afară de sforăit nu am auzit nimic. Da, la domnul Murea mă refer. Că am văzut că eu sunt pericolul numărul 1 în Brăila. Cred că o să îmi cer mutaţia ca să fie liniştit domnul Chiriac. Nechita nu o fi bun administrator, am înţeles. Dar Murea ce a făcut? Că are muzeul în subordine directă. Să îl întrebe ce face, nu pe mine. Sigur vor încerca să mă schimbe. Acolo se duc foarte, foarte mulţi bani. Acolo e clar o înţelegere. Şi asta vreau să scot în evidenţă. E vorba de controlul acelor bani. Pentru că acolo sigur banii sunt cu para-ndărăt. Acolo bănuţii se întorc. Atenţie! Asta fără doar şi poate. O să scot în evidenţă lucrurile acestea, cu documente. Oricum cred că o să mă duc să fac plângere la DNA şi de acolo într-adevăr se va găsi toată pleaşca şi nu o să mai poată nimeni să mai facă absolut nimic. Şi atunci vom vedea cine a fost de vină”, a conchis Nechita.

Mai multe detalii pe acest subiect puteţi citi şi în materialul “Afacerea «Muzeul» Îngropată de CJ”, publicat de cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” pe 13 noiembrie.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro