Mergi la conţinutul principal

Înființarea unei rețele de învățare pentru consolidarea efortului de control și monitorizare în comun a mediului în bazinul Mării Negre Proiect: LeNetEco2

Un consorțiu format din 6 parteneri din medii profesionale diferite, inclusiv experiență în ceea ce priveşte Programul Bazinul Mării Negre,  implementează proiectul: Înființarea unei rețele de învățare pentru consolidarea efortului de control și monitorizare în comun a mediului în bazinul Mării Negre – LeNetEco2, BSB-1088. Proiectul se desfășoară în cadrul Programului Bazinul Mării Negre finanțat de Uniunea Europeană, Obiectivul Specific 2.1: Promovarea coordonării protecției mediului și a eforturilor commune de reducere a deșeurilor din Bazinul Mării Negre – Prioritatea 2.1: Îmbunătățirea monitoringului comun de mediu.

Partenerii proiectului sunt din România: Universitatea “Danubius” din Galați (Partener Lider) și Asociația de Cooperare Transfrontieră “Euroregiunea Dunărea de Jos” din Galați, din Bulgaria: Universitatea “Prof. D-r. Asen Zlatarov” din Burgas, din Republica Moldova: Centrul de Consiliere Ecologică din Cahul, precum și din Ucraina: Agenția de Dezvoltare Durabilă și Integrarea Europeană “Euroregiunea Dunărea de Jos” din Izmail și Universitatea Națională Politehnică din Odesa. 

Obiectivul general al proiectului LeNetEco2 îl constituie crearea unui efort comun de consolidare și implicarea societății din țările din bazinul Mării Negre prin controlul mediului și monitorizarea îmbunătățirii stării deltelor formate de fluviile și râurile din această regiune, având în vedere faptul că granițele naționale reprezintă un obstacol substanțial pentru schimbul de informații și cunoștințe, care sunt necesare pentru controlul și monitorizarea mediului în comun în țările din bazinul Mării Negre.

Prin proiectul propus se urmărește realizarea unor soluții complexe prin care să se valorifice experiența existentă acumulată din eforturile anterioare relevante la nivel regional, național sau transfrontalier pentru a dezvolta o nouă abordare interregională, combinând: utilizarea metodelor de învățare on-line (a), utilizarea tehnologiilor Internet și GIS (b), utilizarea motivației grupurilor țintă pentru activitatea de mediu (c).

Crearea rețelei pentru schimbul de cunoștințe și activarea monitorizării colective a mediului în bazinul Mării Negre este axată, în primul rând, pe eliminarea lacunelor din domeniul cunoașterii mediului în societate, în special în rândul școlarilor și tinerilor, pe de o parte și pe schimbul de astfel de cunoștințe între diferitele grupuri țintă din țările bazinului Mării Negre, pe de altă parte, în al doilea rând, pe crearea instrumentelor necesare pentru afișarea informațiilor privind situația mediului în bazinul Mării Negre, precum și prin asigurarea accesului general la aceste informații, iar, în al treilea rând, pe formarea unui serviciu public voluntar internațional pentru controlul și monitorizarea mediului, ai cărui membri vor monitoriza situația ecologică din bazinul Mării Negre.

Disponibilitatea acestor informații va permite luarea deciziilor pentru eliminarea cauzelor poluării.

Sarcinile enumerate ale proiectului vor fi hotărâte prin dezvoltarea și implementarea a trei componente ale proiectului (pagina web de educație electronică, harta electronică de monitorizare a mediului, e-Map și serviciul electronic „Voluntar de monitorizare a mediului”), combinate într-un întreg - Platforma LeNetEco.

Identificarea nevoilor, legăturilor și dependențelor dintre lacunele de cunoștințe sectoriale poate ajuta la rezolvarea celor mai urgente probleme și va duce la soluții intersectoriale. Proiectul LeNetEco2 va pune accent pe interdisciplinaritatea și importanța cercetării și își propune să acopere atât problemele ecologice, cât și cele social-culturale.

În acest context, proiectul cuprinde 3 componente:

- Crearea platformei de internet „LeNetEco” (T1) care cuprinde înființarea paginii electronice (webpage) de educație în scopul creșterii gradului de conștientizare și a cunoștințelor/informațiilor collective despre activitățile de mediu (T1.1), înființarea hărții electronice (e-Map) de monitorizare a mediului care va include informații despre poluarea fluviilor și râurilor din Bazinul Mării Negre (T1.2), precum și ghidul de utilizare a platformei LeNetEco (T1.3);

- Dezvoltarea programului de instruire/formare (T2) care cuprinde o analiză a celor mai bune practici pentru implementarea programelor de formare și instruire în domeniul protecției mediului (T2.1), elaborarea cursurilor de instruire pentru grupurile țintă din cele patru țări ale proiectului (T2.2), precum și organizare cursurilor de instruire/formare a circa 1010 participanți din cele patru țări ale proiectului cu reprezentare diversă a grupurilor țintă vizate: autorități publice locale (reprezentanți ai autorităților publice locale implicate în implementarea proiectului), autorități publice regionale (reprezentanți ai autorităților publice regionale implicate în implementarea proiectului), grupuri de interes, inclusiv ONG-uri (reprezentanți a mass-media și ONG-uri interesate în implementarea proiectului și în diseminare rezultatelor acestuia urmărind continuitatea proiectului după încheierea implementării, persoane cu educație superioară și tineri cercetători (studenți și reprezentanți ai universităților, tineri cercetători), elevi din școli sau centre de educație (elevi din școli secundare, licee cu vârste cuprinse între 15-18 ani, agenți economici cu excepția IMM-urilor (reprezentanți ai societăților comerciale care produc prin tehnologiile aplicate deșeuri și ape poluate care necesită reciclare și epurare), întreprinderi mici și mijlocii (IMM) (reprezentanți ai intreprinderilor mici și mijlocii a căror activitate este legată de deșeuri și protecția naturii (ex. economia forestieră), alții (orice persoană fizică interesată în exprimarea unor poziții active în acțiunile de protecția mediului)(T2.3);

- Cercetări comune pe tematica de mediu (T3) care cuprinde formarea unui grup internațional comun pentru schimbul de cunoștințe și dezvoltare monitorizării mediului din țările Bazinului Mării Negre.

Recent s-au încheiat cursurile de instruire organizate pentru grupurile țintă din România. În acest scop au fost formate 5 grupuri de instruire formate din reprezentanți ai celor mai reprezentative grupuri țintă: elevi din școli și centre de pregătire, 80 de persoane (GT1), studenți, tineri cercetători, 80 de persoane (GT2), autorități locale și ecologiști profesioniști, 20 de persoane (GT3), grupuri interesate inclusiv ONG-uri, reprezentanți mass-media, 20 de persoane (GT4), alții, persoane fizice, societăți comerciale, altele decât IMM-uri, 20 de persoane (GT5).

Cursurile s-au desfășurat în sălile de curs ale Universității Danubius fiind urmate de 220 de cursanți.

Cursanții au primit suporturi de curs, tricouri și alte materiale de promovare având elementele de vizibilitate ale proiectului. La încheierea cursurilor, cursanții au fost testați și au primit certificate internaționale de participare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro