Mergi la conţinutul principal

Înecul în Dunăre poate fi prevenit. Sfaturi de la poliţişti

• ultimul caz tragic, înregistrat la Plaja Lipovenească, a fost cel al tinerelor care au venit pentru a petrece o zi de naştere, însă au intrat în fluviu şi nu au mai ieşit vii • anul acesta, poliţiştii de la Transporturi Navale au înregistrat 4 cazuri de înec •  scăldatul trebuie să se facă doar în locuri special amenajate, iar recomandarea pentru cei care nu sunt buni înotători este să nu se îndepărteze de mal

 

În perioada verii, cazurile de înec sunt destul de frecvente la Brăila, mai ales că fluviul Dunărea îi atrage pe oameni, mai ales în zilele caniculare. Ultimul caz înregistrat a fost cel de la Plaja Lipovenească, când două tinere care au vrut să se scalde, şi-au dat sfârşitul. Poliţiştii vin cu recomandări, pentru evitarea unor astfel de tragedii.

Pe perioada sezonului estival prevenirea cazurilor de înec reprezintă o prioritate pentru Poliţia Transporturi, având în vedere faptul că, în anul 2017, la nivelul Postului de Poliţie Transporturi Navale Brăila s-au înregistrat opt decese prin înec în fluviul Dunărea, iar în cursul acestui an, alte 4. Persoanele în cauză au plecat la scăldat sau la pescuit, iar din cauza neatenţiei, consumului de alcool sau a altor factori, trataţi cu ignoranţă de către cei în cauză, a survenit decesul. După cum arată poliţiştii, un caz recent este cel al celor trei tinere, cu vârste de 15, 19 şi 27 de ani, din Brăila, care la data de 21 august, în timp ce se aflau la scăldat, în dreptul Plajei Lipoveneşti, au fost purtate de curent în Fluviul Dunărea, două dintre fete înecându-se. Acestea veniseră împreună pe malul Dunării, pentru a serba ziua de naştere a tinerei de 27 de ani, iar la un moment dat au intrat în apă pentru a se răcori.

Poliţia Transporturi aduce în atenţia cetăţenilor nivelurile de risc şi consecinţele unor conduite neadecvate şi recomandă adoptarea unor măsuri de autoprotecţie, pentru evitarea unor accidente tragice. Principalele cauze care generează producerea de evenimente sau incidente sunt: nerespectarea zonelor special amenajate pentru scăldat; ignorarea de către persoanele în cauză a problemelor medicale de care suferă; trecerea bruscă de la temperatura mediului ambiant la temperatura scăzută a apei; epuizarea morală survenită din cauza spaimei caracteristice persoanelor care nu ştiu să înoate sau nu-şi pot aprecia forţele, aventurându-se prea mult în largul apei; consumul de băuturi alcoolice; nerespectarea prevederilor legale ce impun purtarea vestei de salvare în ambarcaţiunile de agrement sau la practicarea sporturilor nautice.

Pentru prevenirea cazurilor de înec, poliţiştii recomandă să se evite consumul de alcool sau substanţe stupefiante, scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate, iar înotătorii să ţină cont de temperatura apei şi de condiţiile de mediu. Copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în apropierea Dunării, întrucât fluviul are maluri abrupte şi curenţi puternici. “Evitaţi să vă îndepărtaţi de mal în cazul în care nu sunteţi buni înotători! Se interzice practicarea oricăror forme de agrement nautic în afara zonelor special amenajate şi semnalizate în acest sens! În cazul îmbarcării, indiferent de tipul ambarcaţiunii pe care vă aflaţi, utilizaţi vesta de salvare şi evitaţi ridicarea în picioare, pe parcursul deplasării, pentru eliminarea riscului de cădere peste bord!”, atenţionează poliţiştii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro