Criza financiară afectează serios şi sistemul penitenciar, care riscă să intre în colaps. Pentru a atrage atenţia în acest sens, angajaţii din sistem au demarat acţiuni de protest, greva japoneză fiind prima etapă. Ieri, angajaţii din Penitenciarul Brăila şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti, alături de colegii din întreaga ţară, şi-au pus banderole albe şi au protestat fără încetarea lucrului, faţă de subfinanţarea sistemului penitenciar, condiţiile dezastruoase de muncă, lipsa transparenţei decizionale şi managementul defectuos. Sindicaliştii susţin că din cauza subfinanţării, directorii de unităţi nu mai pot plăti facturile şi primesc somaţii de încetare a furnizării unor servicii vitale funcţionării (alimente, energie electrică, combustibili). În plus, ei sunt nemulţumiţi de faptul că nu li se plătesc orele suplimentare şi că Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu dau dovadă de transparenţă în relaţia cu organizaţiile sindicale.
Liderul grupei sindicale din PMT Tichileşti, Marcel Enache, a precizat că în funcţie de modul în care va decurge negocierea revendicărilor la nivel naţional se va recurge sau nu la încetarea lucrului, deşi nimeni nu doreşte acest lucru. De aceeaşi părere este şi preşedintele Sindicatului din cadrul Penitenciarului Brăila, agent şef principal Marin Răileanu, care a precizat că la nivelul unităţii brăilene şi nu numai, au fost sistate toate contractele de prestări servicii, respectiv contracte de service, de centrală telefonică, de aparatură de comunicaţii, de tehnică de transmisiuni, ceea ce nu este normal. "Primim tot felul de avertismente de la Bucureşti că nu mai sunt bani nici pentru salarii. Am adresă de la ANP prin care ni se comunică că trebuie să luăm noi act de reducerea unor cheltuieli", a precizat liderul sindical. Pe de altă parte, angajaţii din penitenciare sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, în lipsa unui program de investiţii, dotările şi amenajările rămânând la nivelul anilor '60. În plus, lipsa asistenţei juridice pentru angajaţii din sistem şi a asistenţei medicale, sunt alte două probleme ignorate de autorităţi. "Este o lipsă de ataşament faţă de angajaţi, este o chestie bazată mai mult pe dictatură decât pe înţelegerea umană. Nu întotdeauna crearea de condiţii de muncă necesită şi alocarea de fonduri. La ora actuală se munceşte 12 ore pe schimb de ture, oamenii fac ore suplimentare care nu se plătesc, urmând să li se acorde libere până la sfârşitul anului, deşi codul muncii prevedea că zilele libere se acordă în următoarele 30 de zile", a mai spus agent şef principal Marin Răileanu. (Vom reveni).
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.