Mergi la conţinutul principal

Închisoare pentru vânzătorii clandestini de pocnitori

În apropierea sărbătorilor de iarnă, când artificiile şi petardele sunt la mare căutare, poliţiştii le reamintesc comercianţilor că trebuie să respecte legislaţia în domeniu. În această perioadă, poliţiştii brăileni desfăşoară activităţi în cadrul campaniei "Foc de Artificii", demarată la nivel naţional, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. De la începutul acestei acţiuni, poliţiştii specializaţi în domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au efectuat controale la şase societăţi comerciale autorizate să deţină şi să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, care au puncte de lucru pe raza judeţului Brăila. Cu această ocazie s-au verificat stocurile de articole pirotehnice deţinute de către acestea, precum şi legalitatea operaţiunilor desfăşurate. "Reamintim că prin această acţiune se urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013-1014", a declarat ag. principal Camelia Bucur, din cadrul IPJ Brăila.
Poliţiştii informează că articolele pirotehnice se clasifică în articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă şi alte articole pirotehnice, cele care prezintă un anumit grad de risc putând fi utilizate numai de către pirotehnicieni. Astfel, persoanele fizice neautorizate, care au împlinit vârsta de 16 ani, pot achiziţiona, deţine şi folosi numai articole pirotehnice cu risc scăzut, de tipul artificiilor, cum ar fi steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi. Alte articole pirotehnice destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni sunt interzise. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. De asemenea, comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni precum şi vânzarea produselor cu risc scăzut către persoane sub 16 ani, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Conform Legii126/1995, privind regimul materiilor explozive, avertizează poliţiştii, se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale. Acestea nu pot fi folosite la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri. "Obiectele pirotehnice sunt interzise a fi folosite la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze şi în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren sau avalanşe, precum şi pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane, şi la o distanţă mai mică de 500 m de păduri", informează Biroul de Presă al IPJ Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro