În apropierea sărbătorilor de iarnă, când artificiile şi petardele sunt la mare căutare, poliţiştii le reamintesc comercianţilor că trebuie să respecte legislaţia în domeniu. Lucrătorii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Brăila precizează că, potrivit Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de produse numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea Inspectoratului Teritorial De Muncă şi IPJ. De asemenea, vânzătorii de astfel de produse trebuie să obţină şi acordul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în a cărui rază de competenţă funcţionează. Poliţiştii informează că articolele pirotehnice se clasifică în articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă şi alte articole pirotehnice, cele care prezintă un anumit grad de risc putând fi utilizate numai de către pirotehnicieni. Astfel, persoanele fizice neautorizate, care au împlinit vârsta de 16 ani pot achiziţiona, deţine şi folosi numai articole pirotehnice care prezintă un risc scăzut, cum ar fi focuri bengale, jerbe, artificii, steluţe, granule scânteietoare, lumânări de tort. Alte articole pirotehnice destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni sunt interzise.
Conform Legii126/1995, privind regimul materiilor explozive, avertizează poliţiştii, se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale. Acestea nu pot fi folosite la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri. "Obiectele pirotehnice sunt interzise a fi folosite la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze şi în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren sau avalanşe, precum şi pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane", informează Biroul de Presă al IPJ Brăila.
În perioada sărbătorilor de iarnă 2011-2012, poliţiştii brăileni desfăşoară activităţi în cadrul campaniei "Foc de Artificii", demarată la nivel naţional, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Cei care nu respectă regimul produselor pirotehnice riscă pedepse cu închisoarea de la 3 luni la un an. În plus, articolele pirotehnice comercializate trebuie să fie etichetate corespunzător şi să cuprindă informaţii privind producătorul, importatorul, limita minimă de vârstă a persoanelor care le pot utiliza, clasificarea în funcţie de categorie şi instrucţiunile de folosire.
Tânăr prins cu aproape 5.000 de petarde
Un brăilean de 26 de ani s-a ales deja cu dosar penal după ce a fost prins în timp ce oferea spre vânzare mai multe cutii cu petarde. Marţi, la ora 15.25, lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila - Detaşamentul 3 Însurăţei l-au depistat în zona centrală a oraşului pe Dorinel C. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, care au preluat cercetările, stabilind că tânărul depistat deţinea fără drept un număr de 4.980 de petarde, cu intenţia de a le comercializa. Acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi în cauză s-a întocmit dosar penal pentru deţinere fără drept de obiecte pe bază de materii explozive, conform Legii 126/1995.