Unul dintre cei patru indivizi care l-au tăiat cu cuţitele pe bodyguardul lui Ilie Paraschiv, pe plaja de la Lacu Sărat, a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Brăila la 1 an şi 4 luni închisoare, cu executare în regim privativ de libertate. Cristinel Sterică Artin, de 29 de ani, a fost singurul care şi-a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a pedepsei. El a fost judecat şi condamnat în baza Legii nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, denumită şi "mica reformă", adoptată în octombrie anul trecut. În schimb, faţă de ceilalţi trei atacatori, Iulius Cezar Rădulescu, Cristian Ştefan Rădulescu şi Dorin Stroe, instanţa a disjuns cauza, fiind întocmit un nou dosar, care se află pe rolul instanţei pentru continuarea administrării de probe. În iulie anul trecut, cei patru l-au atacat cu cuţitele pe bodyguardul lui Ilie Paraschiv, provocându-i acestuia mai multe răni grave la picioare, cap, mâini şi spate. Ei au fost trimişi în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, vătămare corporală gravă şi port fără drept de armă albă. După scandal, cei patru atacatori s-au sustras cercetărilor, însă, pe data de 20 august, Artin şi fraţii Rădulescu s-au predat la Poliţie. Singurul care se sustrage şi acum arestului preventiv este Dorin Stroe, acesta fiind urmărit la nivel naţional.
Incidentul s-a petrecut pe data de 16 iulie, între orele 18.00 - 19.00, pe plaja de la Lacu Sărat. Acolo, la o terasă, se aflau Ilie Paraschiv, bodyguardul său - Ştefan Moraru şi alţi trei bărbaţi. La o altă masă, amplasată pe aceeaşi terasă, se aflau Cristinel Sterică Artin, zis "Sulică", Iulius Cezar Rădulescu (21 de ani), Cristian Ştefan Rădulescu (23 de ani) şi Dorin Stroe (27 de ani). De asemenea, pe terasă se aflau mai multi clienţi, iar plaja era plină de lume, având în vedere că era o după-amiază călduroasă de vineri. La un moment dat, fără vreun motiv cunoscut, cei 4 inculpaţi au plecat de la masa lor şi s-au apropiat de cea la care se afla Ilie Paraschiv. Cel care a pornit scandalul a fost Dorin Stroe, care a început să îl ia "la mişto" pe Ilie Paraschiv, întrebându-l ba cât costă ceasul de la mâna lui, ba unde îşi ţine ceasurile de valoare, deoarece vrea să i le fure. Paraschiv s-a decis să îl ignore pe Stroe, iar pentru a pune capăt conflictului, bodyguardul acestuia, Ştefan Moraru, i-a cerut lui Stroe, paşnic, să plece de la masa lor. Pentru moment, cei patru s-au retras, însă au revenit în scurt timp, înarmaţi cu cuţite, pe care iniţial le-au ţinut "palmate". De data asta, cel care a declanşat acţiunea a fost Artin, care s-a luat de Moraru pe motiv că nu îi vorbise frumos "pretenului" său, Stroe Dorin. Imediat, toţi cei patru indivizi s-au îndreptat spre Moraru, înjurându-l şi ameninţându-l că-l taie. Mai mult, unul dintre ei i-a dat cu un scaun în cap acestuia. Moraru, văzâdu-se încolţit, a luat şi el un scaun, încercând să îi ţină pe atacatori la distanţă. Apoi, a fugit de pe terasă, ocolind corpul de clădire, însă, când a ajuns în zona toaletei, a fost înconjurat de către agresori, care au tăbărât pe el cu cuţitele. Bodyguardul a prins cu mâna stângă cuţitul folosit de Artin, dar acesta a tras cuţitul, tăindu-l pe Moraru la degete. La un moment dat victima s-a prăbuşit la pământ, însă cei 4 indivizi au continuat să îl înţepe cu cuţitele. Când au văzut că lumea de pe plajă se alarmează, cei patru au fugit, lăsându-l pe bodyguard într-o baltă de sânge. Acesta a fost înjunghiat în ambele picioare, în cotul drept, în omoplatul stâng, în cap şi în coapsa piciorului stâng, fiind transportat de urgenţă la spital, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale.
Pedeapsă mai mică în cazul recunoaşterii vinovăţiei
Conform noii legislaţii, inculpaţii care îşi recunosc vinovăţia beneficiază de o reducere a pedepsei, ceea ce s-a întâmplat şi în cazul lui Cristinel Sterică Artin. Astfel, potrivit art. 3201 din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor "până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe". În acelaşi articol se precizează că, în aceste condiţii, inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii. În caz contrar, instanţa continuă judecarea cauzei.