* judecătorii Tribunalului Brăila au dat sentința într-un dosar în care cinci inculpați sunt acuzați de comiterea infracțiunii de trafic de minori, victime fiind chiar și minore din centrul de plasament * liderul grupării, inculpatul I. P. a primit o pedeapsă de 7 ani și 469 de zile de închisoare, în timp ce alți patru inculpați, printre care o femeie, au primit între 3 și 5 ani de închisoare * în 2019, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților I. P., recidivist, inculpata I. P., plus inculpații D. Z., D. M. și C. I. pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire/aderare la un grup infracțional organizat, trafic de minori, proxenetism și complicitate la aceste infracțiuni * dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila, iar magistrații i-au achitat pe inculpați pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, însă i-au condamnat pentru proxenetism
Închisoare pentru cinci inculpați, printre care o femeie, acuzați de trafic de minore. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila încă din 2019, când procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpaților, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire/aderare la un grup infracțional organizat, trafic de minori, proxenetism și complicitate la aceste infracțiuni. Magistrații i-au achitat pe inculpați pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, însă i-au condamnat pentru proxenetism în formă continuată. Zilele trecute, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe liderul grupării, I. P., la o pedeapsă de 7 ani și 469 de zile de închisoare, în timp ce alți patru inculpați au primit între 3 și 5 ani de închisoare. În 2019, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților I. P., recidivist, inculpata I. P. (n.r. - sora liderului), plus inculpații D. Z., D. M. și C. I. pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire/aderare la un grup infracțional organizat, trafic de minori, proxenetism și complicitate la aceste infracțiuni. Acum s-a dat condamnarea în primă instanță, însă inculpații pot formula apel în cauză.
După cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, la ședința din data de 6 septembrie, judecătorii au dat condamnarea fără acord de recunoaștere a vinovăției. “Achită pe inculpatul P. I. sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. Condamnă pe inculpatul P. I. la pedeapsa principală de 7 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de proxenetism în formă continuată. Revocă beneficiul liberării condiționate acordat inculpatului referitor la pedeapsa de 7 ani de închisoare aplicată acestuia prin Sentința Penală nr. 324/29.05.2014 pronunțată de Judecătoria Sectorului 6 București, definitivă prin Decizia Penală a Curții de Apel București, rest rămas de executat 469 zile de închisoare, inculpatul executând în final pedeapsa principală rezultantă de 7 ani și 469 de zile de închisoare. Deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului durata măsurilor preventive ale reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu din perioada 12.06.2019-19.08.2020.
Achită pe inculpata P. I. sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, condamnă pe inculpata P. I. la pedeapsa principală de 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de proxenetism în formă continuată. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei durata măsurilor preventive ale reținerii și arestului preventiv din perioada 12.06.2019 - 19.06.2019. (...) Condamnă pe inculpatul Z. D. la pedeapsa principală de 4 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de proxenetism în formă continuată. Condamnă pe inculpatul M. D. la pedeapsa principală de 5 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de proxenetism în formă continuată. Condamnă pe inculpatul I. C. la pedeapsa principală de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de proxenetism în formă continuată”, este soluția pronunțată de magistrații Tribunalului Brăila.
Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 162.980 lei de la inculpatul P. I., obținută în mod ilicit de acesta prin comiterea infracțiunii de proxenetism, fiind dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpat până la concurența sumei respective. S-a dispus confiscarea de la inculpatul Z. D. a sumei de 45.000 lei, obținută în mod ilicit de acest inculpat prin comiterea infracțiunii de proxenetism, și acesta având pus sechestru pe bunurile mobile și imobile deținute.
Magistrații au dispus confiscarea de la inculpatul M. D. a sumei de 89.900 lei, obținută în mod ilicit de acest inculpat prin comiterea infracțiunii de proxenetism, și în cazul acestuia fiind instituit sechestrului asigurator asupra bunurilor deținute până la acoperirea sumei respective.
Prin decizia instanței s-a dispus confiscarea de la inculpatul I. C. a sumei de 45.000 lei, obținută în mod ilicit prin comiterea infracțiunii de proxenetism, cu instituirea sechestrului asigurator.
În plus, instanța a dispus prelevarea de probe biologice de la inculpați care vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în cadrul Sistemului Național de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.
Judecătorii constată legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar luată față de inculpații P. I., M. D., P. I., Z. D. și I. C., măsură pe care o menține pe o durată de 60 de zile, pentru perioada 6 septembrie - 4 noiembrie, inculpații având unele obligații impuse.
Cei cinci condamnați pot formula apel împotriva soluției primei instanțe, în termen de 10 zile de la comunicare.
Acuzațiile procurorilor DIICOT
În luna iunie 2019, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) au dat năvală în locuințele proxeneților din Brăila, ridicând mai multe bunuri necesare anchetei (telefoane mobile, laptop-uri, contracte de închiriere, carduri, formulare de transfer monetar, cartele SIM și bani) și săltându-i pe inculpații acuzați de proxenetism. Au fost efectuate, de asemenea, percheziții informatice, descoperindu-se, printre altele, fotografii cu tinerele implicate în practicarea prostituției, surprinse în ipostaze provocatoare, care fuseseră postate pe internet pentru racolarea clienților.
La scurt timp, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților I. P., 30 ani, recidivist, I. P. de 35 ani (sora lui Ionel - potrivit unor surse judiciare), D. Z. de 35 ani, M. D. de 22 ani, și C. I. de 22 ani, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire/aderare la un grup infracțional organizat, trafic de minori, proxenetism și complicitate la aceste infracțiuni deosebit de grave.
Potrivit dosarului penal, în luna decembrie 2015, inculpatul M. D. a cunoscut-o pe minora aflată la un Centru de plasament din Brăila, fata fiind găzduită de acesta. “În luna septembrie 2016, T. C. M. a început o relație cu M. D. și cei doi s-au mutat la locuința unui prieten. În urma verificărilor efectuate de poliție, a rezultat faptul că minora T.C.M. se ocupa cu practicarea prostituției în baza unor anunțuri publicate pe site-ul Publi24, la secțiunea Matrimoniale-Escorte”, precizau anchetatorii.
Audiată ulterior de polițiști, minora a declarat că l-a cunoscut pe inculpat în anul 2015, în timp ce acesta efectua lucrări de construcții în localitatea Siliștea. După ce a fost cazată la un centru de plasament din Brăila, puștoaica a început să comunice cu inculpatul prin intermediul Facebook și ulterior s-au întâlnit.
Potrivit anchetatorilor, în iarna anului 2016, inculpatul i-a propus să practice prostituția pentru a contribui cu bani la cheltuielile gospodărești și a lansat, în acest sens, anunțuri pe un site de publicitate. Ulterior, cei doi s-au mutat împreună într-un apartament din cartierul Obor, unde minora a practicat prostituția împreună cu alte tinere, obținând aproximativ 1.200 lei zilnic, pe care îi dădea iubitului său, acesta asigurându-i, în schimb, cheltuielile pentru mâncare și haine.
Potrivit anchetatorilor, minora a practicat prostituția și în municipiul Galați, în cartierul Mazepa, dar și în alte locații de pe raza municipiului Brăila. În tot acest interval de timp, inculpatul D. M. s-ar fi manifestat agresiv față de minoră, lovind-o și insultând-o de mai multe ori, după cum au stabilit anchetatorii.
Astfel, potrivit declarației unei martore, se arată în rechizitoriul procurorului, minora T.C.M. practica prostituția, fiind determinată să facă acest lucru de către inculpatul M. D., care închiriase și un autoturism în regim de taxi pe care îl utiliza pentru a o transporta pe minoră la diferiți clienți.
Tatăl minorei, audiat ca martor, a declarat că aceasta a părăsit de mai multe ori domiciliul pentru a locui cu inculpatul M.D.
În urma anchetei din acest caz complex, a reieșit că minora respectivă nu era singura obligată să facă bani din prostituție.
Membrii grupării lucrau cot la cot
Ancheta procurorilor DIICOT a fost una de amploare. Pentru probarea acuzațiilor și stabilirea adevărului, anchetatorii au solicitat, încă din vara lui 2017, Tribunalului Brăila încuviințarea supravegherii tehnice a persoanelor implicate în exploatarea sexuală a minorei date în plasament. În luna iunie 2019, s-a disjuns cauza și s-a dispus continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de minori, în “afacere” fiind implicate mai multe persoane suspecte. Mai mult, pe data de 1 decembrie 2018, asupra minorei T.C.M. au fost găsite droguri, rezultând, de asemenea, implicarea sa și a prietenului său M. D. în exploatarea sexuală a altor tinere. Cauzele penale au fost reunite, iar probele au condus la dovedirea mai multor fapte penale.
Recidivistul I. P., originar dintr-o comună din județul Brăila - individ condamnat de mai multe ori și liberat din penitenciar în toamna anului 2018, cu un rest de pedeapsă, a fost liderul grupului infracțional, cu rol de coordonare. El asigura protecția tinerelor prostituate în situații periculoase și intervenea pentru asigurarea efectuării plăților. Bărbatul a racolat-o pe minora T. G.L., de 17 ani, pe care a exploatat-o sexual. Potrivit anchetatorilor, sora acestuia - inculpata I.P. practica prostituția, având anunțuri publicate pe internet pentru racolarea de clienți, dar avea și rol de control și coordonare a celorlalte tinere prostituate.
Din grupare a făcut parte și inculpatul D. Z. care a racolat-o, spun anchetatorii, și a exploatat-o pe P. V. C. Tot el a asigurat transportul tinerelor prostituate din locuințele în care stăteau către adresele clienților și înapoi, sau de la Brăila la Botoșani, unde acestea s-au prostituat. Totodată, le-a asigurat protecția și supravegherea acestora la Botoșani.
Cel de-al patrulea membru al grupării, inculpatul M. D., le-a racolat și exploatat pe două tinere, dintre care una minoră, bărbatul deplasându-se la Botoșani unde a asigurat protecția și supravegherea tinerelor care se prostituau acolo.
La rândul său, inculpatul C.I. a avut relații cu două persoane de sex femeiesc, dintre care una minoră iar cealaltă în vârstă de 19 ani, pe care a încercat să le determine să practice prostituția în folosul său. Liderul grupării l-a încurajat, spunându-i că îl va ajuta personal să le determine pe tinere să practice prostituția și i-a cerut să le ducă într-un apartament situat în municipiul Brăila. Ulterior, a asigurat transportul tinerelor exploatate către adresele la care erau chemate de clienți.
Până la urmă, procurorii DIICOT au reușit să destructureze grupul infracțional care făcea bani din munca fetelor trimise să se prostitueze. Acum s-a dat condamnarea în primă instanță, însă decizia finală se va lua la Curtea de Apel Galați unde va ajunge dosarul în urma apelului formulat de inculpați.