Mergi la conţinutul principal

Închisoare pentru deţinutul care l-a ameninţat cu moartea pe un ofiţer din Penitenciarul Brăila

gălăţeanul Romulus Stoica, care a decis să se răzbune pe şeful de tură Aurel Pisică, ofiţer la Penitenciarul Brăila, întrucât acesta îi confiscase pachetul cu două telefoane mobile, îşi mai petrece câţiva ani la închisoare • individul a fost trimis în judecată pentru ultraj de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria  Brăila, după ce i-a scris un bilet cu ameninţări ofiţerului • Romulus Stoica a primit 6 luni închisoare pentru ultraj, numai că i s-au mai adăugat alte resturi de pedeapsă şi are de executat acum 3 ani, 3 luni şi 23 zile închisoare  

 

Condamnare definitivă în cazul deţinutului cu gânduri de răzbunare, care l-a ameninţat cu moartea pe un ofiţer din cadrul Penitenciarului Brăila, supărat că acesta i-a găsit un pachet în care se aflau două telefoane mobile. Gălăţeanul Romulus Stoica a decis să se răzbune pe şeful de tură Aurel Pisică, ofiţer la Penitenciarul Brăila, şi a fost trimis în judecată pentru ultraj, de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Acum, bărbatul a primit condamnarea finală la Curtea de Apel Galaţi, după ce i s-a respins apelul formulat împotriva sentinţei primei instanţe. El va sta mai bine de 3 ani la închisoare.

Inculpatul Romulus Stoica a fost condamnat de Judecătoria Brăila, în luna mai 2018, la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea, la data de 24 octombrie 2015, a infracţiunii de ultraj, persoană vătămată fiind Pisică Aurel. Inculpatul Stoica mai avea pe listă câteva condamnări, astfel că judecătorii au dispus să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 9 luni închisoare sporită cu o treime din celelalte pedepse, în final urmând să execute pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare. S-a mai adaugat însă un alt rest de pedeapsă. “Dispune executarea pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare alăturat restului neexecutat de 9 luni şi 23 zile din pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală din februarie 2015 a Judecătoriei Galaţi definitivă prin neapelare, urmând ca inculpatul Stoica Romulus să execute pedeapsa de 3 ani, 3 luni şi 23 zile închisoare”, a fost sentinţa primei instanţe.

Bărbatul a formulat apel şi cauza a ajuns la Curtea de Apel Galaţi. La sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii au dat sentinţa finală, adică au respins apelul inculpatului şi au menţinut condamnarea Judecătoriei Brăila. Individul a trăit cu speranţa că va obţine o pedeapsă mai blândă. Nu a fost aşa.

 

“Ai să vezi tu ce păţeşti zilele acestea!”

În primăvara anului trecut, procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe Romulus Stoica, de 31 de ani, recidivist, originar din municipiul Galaţi. Atunci el era deţinut în Penitenciarul Tulcea, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj.

După cum au stabilit anchetatorii, în seara zilei de 24 octombrie 2015, ofiţerul Aurel Pisică a fost planificat şef de tură, conform registrului de planificare a personalului şi registrului de pază şi supraveghere aprobat de conducerea Penitenciarului Brăila. În jurul orei 19.45, Pisică a fost sesizat de către un agent de penitenciar despre faptul că a auzit un zgomot în zona curţii exterioare de plimbare a deţinuţilor, ca şi cum ar fi fost aruncat un obiect.

Şeful de tură s-a deplasat în zona respectivă şi a descoperit un pachet învelit în burete şi lipit cu scotch, în interiorul căruia se aflau două telefoane mobile, un încărcător pentru telefon şi o mufă pentru conectare. “Telefoanele erau destinate a ajunge în posesia inculpatului Stoica Romulus sau a persoanelor din anturajul său, întrucât camera în care era deţinut inculpatul avea vizibilitate spre curtea exterioară, unde s-au găsit telefoanele. Indignat că persoana vătămată Pisică Aurel, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a ridicat pachetul cu telefoanele, împiedicând ajungerea acestora în posesia sa, inculpatul a luat decizia de a se răzbuna”, a stabilit procurorul de caz.

Decis să îl sperie pe ofiţerul din cadrul Penitenciarului Brăila, deţinutul a luat o coală de hârtie şi a scris mesajele de ameninţare: “...când ieşi din tură ai să găseşti maşina arsă în flăcări. Tu bagi telefoane prin capră... dă-ne şi nouă măcar un telefon. Ai să vezi ce păţeşti tu zilele astea. De la motan pentru PISICĂ (Pisică Aurel - n.r.). Data decesului, în curând”.

După ce a scris biletul de ameninţare, deţinutul a făcut tot posibilul ca acesta să ajungă la ofiţer, l-a introdus într-un ciorap, împreună cu un săpun şi l-a aruncat în curtea interioară a unităţii de detenţie. Comisarul a găsit hârtia pe care erau inserate ameninţări la adresa sa şi a familiei, astfel că a sesizat poliţia.

Ancheta a fost una de durată, asta pentru că, în primă fază, s-a crezut că un alt deţinut a scris biletul, însă apoi s-a stabilit că nu era acela. S-a dispus disjungerea cercetărilor, pentru identificarea celui care a comis ultrajul de la Penitenciarul Brăila, fiind dispusă efectuarea unei noi constatări tehnico-ştiinţifice, de către specialiştii Serviciului Criminalistic - IPJ.

Pe 29 decembrie 2016, Serviciul Criminalistic a emis un raport de constatare în care se arăta că cel care a scris biletul adresat ofiţerului Pisică era deţinutul Stoica Romulus. Astfel că s-a redeschis ancheta în acest caz, iar procurorii au stabilit cum s-a produs evenimentul, acuzatul fiind trimis în faţa instanţei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro