Mergi la conţinutul principal
Sentință finală

Închisoare pentru bunicul care și-a legat nepotul cu lanțul ca să nu se mai ducă la furat

* zilele trecute, magistrații Curții de Apel Galați au respins ca nefondat apelul formulat de inculpatul P. Constantin împotriva sentinței penale din octombrie 2021 a Judecătoriei Brăila * bunicul care și-a ținut nepotul minor legat cu lanțul de picior, pentru a-l determina să se cumințească a rămas cu pedeapsa din prima instanță, de 2 ani și 8 luni închisoare

 

Bunicul acuzat că și-a ținut nepotul minor legat cu lanțul de picior, pentru a-l determina să renunțe la întâlniri nepotrivite cu anumite persoane și la consumul de droguri, nu scapă de închisoare. Acesta a primit recent sentința finală la Curtea de Apel Galați, unde i-a fost respins apelul formulat împotriva sentinței primei instanțe, din luna octombrie. Bunicul acuzat de infracțiunile de lipsire de libertate și rele tratamente aplicate minorului a rămas cu pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare aplicată la prima instanță.

Respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul P. Constantin împotriva sentinței penale nr.1510/29 octombrie 2021 a Judecătoriei Brăila. Deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului durata reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu, cu începere de la 25.08.2020 la zi. Constată încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu luată față de inculpatul P. Constantin. Obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel. Onorariile apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpat și persoana vătămată minoră se vor avansa din fondurile Ministerului Justiție către Baroul Galați. Definitivă, este soluția pronunțată în ședința din 10 ianuarie la Curtea de Apel Galați și postată pe site-ul instanței. 

După cum v-am informat în edițiile anterioare, în toamna anului trecut, magistrații Judecătoriei Brăila l-au condamnat pe bunicul acuzat că și-a tratat nepotul în mod necorepunzător. Inculpatul P. Constantin a fost trimis în judecată de procurori pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal și rele tratamente aplicate minorului, iar magistrații Judecătoriei Brăila l-au condamnat la o pedeapsă de aproape 3 ani închisoare. 

Bărbatul de 64 de ani este acuzat că și-a ținut nepotul legat cu lanțul de picior, pentru a-l determina să se cumințească și să nu mai plece de acasă.

În rechizitoriul procurorului se arată faptul că numitul D.S.M. a spus că bunicul său P.C. l-a legat cu lanțul în data de 20 august 2020, pe motiv că se droghează și că se duce la furat, relatând că în perioada în care a fost ținut legat nu a fost supus unor acte de violență cauzatoare de leziuni traumatice. Potrivit procurorilor, P.C. a confirmat spusele minorului, declarând verbal că a ales acest tratament pentru a-l împiedica pe nepotul său să mai recurgă la acte de vagabondaj, pe fondul consumului de substanțe halucinogene și astfel să nu mai comită fapte penale pentru a face rost de bani să își cumpere substanțe interzise. „În luna august 2020, persoana vătămată obișnuia să plece de acasă, în cartier, cu prieteni de-ai săi, petrecând timpul cu aceștia, fumând marijuana și etnobotanice, lipsind nopțile de acasă. Astfel că, în data de 13 august 2020, bunicul său, P.C., în grija căruia se afla de circa o lună de zile, de când revenise de la tatăl său din Franța, a luat hotărârea de a-l lega cu lanțul din fier de piciorul stâng, cu lacăt, de peretele camerei în care minorul dormea, stând așa legat prima dată timp de două zile, timp în care bunicul îi aducea de mâncare, apă, țigări și ocazional îi dădea drumul pentru a putea merge la toaletă. Uneori îl mai elibera pentru scurte perioade de timp, cât timp era bunicul acasă, au stabilit procurorii.

În data de 16 august 2020, se arată în rechizitoriul PJ Brăila, persoana vătămată a găsit un topor de mână lângă ușa de intrare în curte și cu acest topor a reușit să taie lanțul de la picior și să scape. Persoana vătămată a fugit de acasă, fiind adusă la domiciliu după câteva zile de niște prieteni. În data de 24 august, în cursul serii, persoana vătămată a găsit un telefon mobil al unchiului său și a apelat serviciul de urgență 112. Minorul a comunicat operatorului de serviciu că bunicul său îl ține legat cu lanțul deoarece fumează, iar în scurt timp la fața locului au sosit organele de poliție.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro