Închisoare pentru ţeparii de pe internet | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Închisoare pentru ţeparii de pe internet

Şase brăileni care au pus pe picioare o reţea informatică şi au transferat neautorizat date din sistemele informatice ale unor persoane din străinătate, reuşind să sustragă importante sume de bani, au ajuns la puşcărie. Pe numele lor au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, pentru constituire în grup infracţional organizat şi fraudă informatică. Potrivit procurorilor DIICOT, care au destructurat reţeaua în 2011, tinerii care făceau parte din gruparea infracţională au reuşit să sustragă sume cuprinse între 500 şi 2.000 dolari. Ei au primit acum pedepse cu închisoarea între 3 şi 6 ani.
În ziua de 29 iunie, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale i-au identificat şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă pe 6 brăileni, cu vârste cuprinse între 26 şi 36 de ani. În aceeaşi zi, Tribunalul Galaţi a emis pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat şi fraudă informatică.
"Aceştia, în anul 2011, ar fi accesat şi transferat neautorizat date din sistemele informatice ale unor persoane din străinătate, sustrăgând sume cuprinse între 500 şi 2.000 dolari. Pentru aceste infracţiuni, Adrian P (31 de ani) a fost condamnat la 6 ani închisoare, Geani C (32 de ani) şi Marcel B (32 de ani), condamnaţi să execute câte 5 ani de închisoare, Marius G (32 de ani), condamnat la 4 ani de închisoare, şi Ciprian G. (26 de ani) şi Marius B (36 de ani) au fost condamnaţi să execute câte 3 ani de închisoare", a precizat scms. Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Potrivit comunicatului DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, din 6 decembrie 2012, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi, din care 12 în stare de arest preventiv, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de fraude informatice. "În fapt, se reţine că inculpatul Chiriţă Geani, împreună cu Mocanu Iulian, Carusu Leonard Constantin, Paraipan Adrian-Constantin şi Mungiu Florin-Carmelo au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul obţinerii de beneficii financiare considerabile, prin derularea de tranzacţii sau licitaţii on-line frauduloase, prin intermediul unor site-uri specializate în activităţi de comerţ electronic", se arată în comunicatul DIICOT. Procurorii au stabilit că membrii grupării se conectau în mod neautorizat la servere din străinătate, efectuând modificări asupra unor pagini web aparţinând unor site-uri de comerţ electronic, pe care le transmiteau prin email către persoane fizice din S.U.A., Canada, Australia şi Europa de Vest. Ulterior, prin phishing, obţineau datele de autentificare ale acestor persoane - user şi parolă şi le utilizau, fără permisiunea lor, pentru conectarea la site, în vederea licitării în mod fictiv de produse inexistente. În această modalitate, inculpaţii au indus în eroare un număr de circa 800 părţi vătămate, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională fiind de aproximativ 800.000 USD.
Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi.
Poliţiştii Biroului Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) Brăila, sprijiniţi de poliţiştii constănţeni, l-au depistat, pe 7 mai, la ora 18.30, în locuinţa unei tinere din oraşul constănţean Hârşova, pe Florin Mungiu, din municipiul Brăila, care era dat în urmărire. Un alt brăilean, în vârstă de 30 de ani, care făcea parte din aceeaşi reţea infracţională, a ajuns la arest în noiembrie 2013. Poliţiştii de la SIC s-au deplasat atunci la aeroport în Bucureşti şi l-au săltat pe Valentin Lungu, individul fiind prins în Slovenia. Acum au venit şi condamnările definitive pentru ţeparii de pe internet.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro